- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. augusta 2017

Slovo na nedeľu (80)

Urobil si z povrázkov bič a všetkých vyhnal z chrámu, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly.
(Jn 2, 15)
Koľkokrát sa nám stane, že niektorá vec nás dokáže poriadne rozrušiť, nahnevať. Vyvolá v nás negatívne emócie – hnev, zlosť. Nevieme sa s danou situáciu vnútorne stotožniť a sme rozhodnutí ju zmeniť. Okamžite a nekompromisne. Presne to isté sa stalo aj nášmu Pánovi Ježišovi, keď vstúpil v Jeruzaleme do chrámu:  „V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli“ (Jn 2, 14).
Predstavujem si, ako si robí Ježiš bič, splieta povrázky a potom začne nekompromisne šľahať bičom naľavo a napravo. Určite spôsobil poriadny zmätok. Tí, ktorí Pána poznali, boli poriadne prekvapení. Ako sa mohol takto zmeniť? Všetci ho poznali ako dobrotivého, mierneho, ktorý nikdy nikomu neublížil, ale vždy pomohol. A zrazu takáto zmena! Všetko obrátil hore nohami. Neľutoval ani ľudí, ani zvieratá. Všetkých vyhnal, čo určite spôsobilo poriadne nadávky na jeho adresu.

Peňazomencom (zmenárnikom) porozhadzoval peniaze, ktoré sa potom kotúľali v prachu... Ovce a dobytok splašene kvília a hľadajú cestu von. A výraz tváre Pána – ten tiež musel byť iný ako doposiaľ. Z Jeho láskavých očí sršal hnev. Oči prítomných boli preľaknuté a vystrašené. „Nerobte z domu môjho Otca tržnicu!“ (Jn 2, 16). Prísne kára všetkých. Účinok je okamžitý: Židia sa ho právom pýtajú „Aké znamenie nám ukážeš, že môžeš toto robiť?“ (Jn 2, 18). Chceli vidieť „rukolapný“ dôkaz toho, že má „oprávnenie“ takto sa správať v chráme.
Môžeme len hádať, aký dôkaz by ich presvedčil. Čakali, že Pán urobí nejaké kúzlo ako v cirkuse? Vytiahne niečo z rukáva, alebo nechá zmiznúť niektorého kňaza? Alebo ovcu premení na vtáka? Ježiš však urobí ešte niečo viac, čo im vyrazí dych. „Zborte tento chrám a za tri dni ho postavím“ (Jn 2, 19). Slová, ktoré mali ohromujúci účinok. V prvom momente sa mohlo zdať, že Ježiš si z nich uťahuje, robí si z nich „dobrý deň“. Opak je však pravdou. Tieto slová sa stali skutočnosťou, lenže v tom momente, v tej chvíli neboli nikomu zo zúčastnených zrozumiteľné. Nechápali ich. Boli pre svoju jednoduchosť nepochopiteľné.
„Štyridsaťšesť rokov stavali tento chrám a ty ho postavíš za tri dni?“ (Jn 2, 20). Vieme, že až po Pánovom zmŕtvychvstaní, po troch dňoch, tieto slová boli rozlúštené. „Ale on hovoril o chráme svojho tela. Keď potom vstal z mŕtvych, jeho učeníci si spomenuli, že toto hovoril, a uverili Písmu i slovu, ktoré povedal Ježiš“ (Jn 2, 21–22).
Záverom môžeme skonštatovať: až Pánova smrť na kríži bola kľúčom k tomu, aby uverili a pochopili. Neskôr, ale predsa!
::
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

6 komentárov:

  1. Anonymný13.8.17

    Ten biblický Ježiš bol ozaj chytrý, keď ponúkol zbúrať chrám. Určite si bol vedomý toho, že ani hlupák, by také niečo neurobil. To čo z tohoto biblického príbehu vydedukovali jeho neskorší stúpenci - fanúšikovia, je účelová demagógia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. "Blahoslavení tí, čo nevideli a uverili" (Jn 20, 29).

      Odstrániť
  2. Anonymný15.8.17

    Ale teraz celkom vážne. Čo to znamená "blahoslavený"? Dúfam, že sa nestretnem s mlčaním.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máme aj slovníky. Čo tak nazrieť do nejakého?
      Napríklad:
      http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=blahoslaven%C3%BD

      Odstrániť
  3. Anonymný15.8.17

    Náboženská viera mi nikdy ku šťastiu nechýbala a po tom ďalšom som nikdy netúžil.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vo vzťahu k Bohu nejde o šťastie, ale o život.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.