- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. novembra 2017

Krajské voľby 2017: Zvíťazilo politikárčenie

Voľby by mali byť čestným súbojom ideí, myšlienok a nápadov, s prihliadnutím na morálny profil a schopnosti kandidátov. Mali by byť v centre pozornosti, veď v demokratickom systéme predstavujú kľúčový prvok riadenia spoločnosti. Mali by... Žiaľ, realita je iná. Voľby čoraz viac pripomínajú divadelnú tragikomédiu, prehliadku známych alebo menej známych postáv, ktorých úspech závisí nie od sily myšlienok, ale peňazí a mediálnej podpory.
Na jednej strane máme takzvaných štandardných politikov, ktorým však už mnohí nedôverujú, na strane druhej vidno politikov novej vlny, zväčša ideovo nevyhranených a nevypočítateľných. Zodpovedne uvažujúci občan tak stojí pred dilemou. Cíti, že spoločnosť ide zlým smerom, ale nevie, komu má zveriť spravovanie vecí verejných, aby sme sa nedostali – ako sa hovorí – z blata do kaluže.

K nedôvere či skepse sa pridáva ľahostajnosť a nezáujem. Nečudo, v prostredí konzumnej spoločnosti, kde ide hlavne o úspech a zisk, prípadne o prežitie, sa voľby stávajú len akýmsi dekoratívnym príveskom, doplnkom „veľkého sveta“ podnikania a zábavy. Chlieb a hry! Vraj to si žiada ľud. Voľby do toho akosi nepasujú. Aj keď navonok sa hovorí niečo iné.
Spomenúť treba i mediálnu manipuláciu a doslova informačnú vojnu, ktorá mätie a znepokojuje ľudí. Koho si vybrať? Komu dať svoj hlas? Komu možno dôverovať?
Vyššie spomenuté faktory majú vplyv aj na voľby do orgánov samosprávnych krajov. Účasť na nich býva veľmi nízka, čo súvisí taktiež s nejasným vnímaním úloh a kompetencií vyšších územných celkov z pohľadu širokej verejnosti. Tentoraz bola účasť síce nadpriemerná, no i tak rozhodla menšina. Treba však dodať: menšina aktívnejších (kto sa volieb zúčastňuje, ten de facto rozhoduje aj za tých, ktorí svoje volebné právo nevyužívajú).
Zvláštne vyzerala predvolebná kampaň. Ak dáme bokom sľuby, frázy a reklamné ťahy, zostane nám vlastne jediné: celoplošné očierňovanie jednej strany.
A výsledky? Napriek tomu, že sa hovorí o prekvapeniach a veľkých posunoch, k skutočnej zmene došlo hádam len v Banskobystrickom kraji. Inde sa dá hovoriť nanajvýš o výmene mien a prefarbení fasády, k podstatnej zmene politiky a štýlu práce zrejme nedôjde.
Napokon, pri pohľade na rôzne podivné koaličné zoskupenia predstavené voličom (spomeňme aspoň kamarátstvo SaS a KDH), možno konštatovať, že opäť zvíťazilo politikárčenie nad jasnou hodnotovo orientovanou politikou. Hlavnou témou (úlohou?) volieb bolo vytlačenie Mariana Kotlebu z postu župana – aj to svedčí o politikárčení i mediálnej manipulácii, ktorej boli občania vystavení.
O týchto voľbách sa bude ešte nejaký čas hovoriť, potom prídu všedné dni. Niekto sa poučí a niekto nepoučí. O tom, akým smerom sa bude naša spoločnosť uberať, rozhodujeme všetci. Každý z nás svojím životom prispieva do spoločného – či už pozitívne alebo negatívne.
Ján Maršálek
::
Prečítajte si:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

8 komentárov:

  1. Anonymný5.11.17

    Vdaka za trizve zhodnotenie volieb. Znova zvitazili politici a prehrali obcania. Vytriezvenie pride velmi skoro, lacno sa vzdavame hodnot opustame ich staci nam trochu obroku. Neviem co mozno cakat v presove ale na zapadenic noveho. Ludovit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už politike KDH neverím. Dali sa na cestu kompromisníctva.

      Odstrániť
  2. Anonymný5.11.17

    Pozdravujem! Možno nájdem veľa odporcov, ale fandil som Kotlebovcom i keď ich riešenia Západ nedovolia teda sú teda nemožné. Takto to vyhovuje aj našim vládnym a európskym konšelé, ktorí sa majú za svoje ústupky a zradu na vlastnom národe ako prasatá v žite. To Kotlebovské je vystúpenie z EÚ a NATO. Ak by sme mohli konečne sami o svojom osude rozhodovať, čo je však utópiou, no jediná cesta, ktorá by nám občanom pomohla. Hrdý Orbán zatiaľ EÚ odoláva, pokým nepríde nejaký mejdan, no sú tu ešte aj nevyspytateľné ďalšie veľmoci. Aj Česi sa rozhodli ináč, nemajú ako Angličonia a ďalší euro a sú tak slobodnejší. Možno sa mýlim, ale všetky doterajšie politické strany a ich garnitúry sú na jedno kopyto a od volieb k voľbám je to u nás čoraz horšie. milan kupecký, dôchodca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom je zrejme jedna zo slabín ich programu. Chcú hlavou preraziť múr.
      Nie je v našich silách zmeniť geopolitiku. V niečom sa musíme aj prispôsobiť, resp. vytrvať, prejaviť odolnosť a trpezlivosť.

      Odstrániť
  3. Anonymný5.11.17

    Súhlasím s pánom J.M. KDH ťažko veriť. Hrušovský, Čarnogurský a najmä Figeľ, to nie sú Kresťania, národovci, ale prospechári. Im išlo nie o kresťanské hodnoty, iba ich proklamovali a skutek - utek, ako vravia bratia Česi. KDH by mala byť dominantnou stranou a jej súčasný predseda je podľa mňa nepresvedčivý. Veľké osobnosti Slovenska sú v ústraní a mimo politiky, veď slušný človek nedopustí, aby ho niekto i z kolegov označil za zlodeja. Nuž, je to tak, ako povedal kedysi kolega Pavla Ruska liberál a novinár Lintner (ktorý ho napokon zradil) v jednej televíznej relácii Markízy s výstižným názvom "Na Slovensku (žiaľ) je to tak!" Asi tak... milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vynikajúci aforizmus (kvázi politologický komentár) Milana Kupeckého:

    Krátko potom, ako voliči pristúpia k volebným urnám, politici dokráčajú k svojim válovom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný6.11.17

    Tá politika, ktorá vyhrala vo väčšine krajov je vhodná pre politikov, podobne ako bývala tá socialistická, ktorá nehľadí na dobro občanov ani voličov, ale na výhodnosť vykonávateľov moci, ktorí sa neštítia klamstiev a podvodov, ako to povedali niektorí kandidáti na krajských županov táto kampaň nebola čestná a férová v televízií som to počul od Mikuša a Kotlebu a plne im dávam za pravdu. Ideálne to nebude nikdy, ale ide o to, či smerujeme k ideálu alebo sa účelovo a zámerne od neho vzďaľujeme Válovy politikov sa zväčšujú a reťaze na ktorých sú uviazaný voliči skracujú. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný6.11.17

    Vážený pán Ľudovít! Za uvedený komentár Vám dávam 100 bodov! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.