- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. augusta 2018

Zavrhnuté svedectvá – film, ktorý treba vidieť


Réžia, kamera, strih: Dávid Pavlík
Námet, produkcia: Ján Pastuszek
Dokumentárny film Zavrhnuté svedectvá vypovedá o období 1. Slovenskej republiky (1939–1945). Prináša spomienky a vyznania deviatich pamätníkov, doplnené slovami historika Martina Lacka, ako aj dobovými filmovými zábermi. Podľa samotných tvorcov ide o „amatérsky dokument“, ktorého cieľom je dať priestor spomienkam obyčajných ľudí na „mimoriadnu časť našej histórie“.
V úvode filmu sa konštatuje: „Desiatky rokov bol počas komunistického režimu prezentovaný jeden oficiálny pohľad na naše dejiny, pohľad, ktorý vytvoril ÚV KSČ. Dnes sú v slovenskom verejnom priestore prezentované takisto len jednostranne zamerané svedectvá bez konfrontácie s odlišnými názormi a postojmi, čo neodráža historickú realitu.“

Záber z filmu
Tento film vyvolal odpor i nenávistné reakcie ešte skôr, než bol verejne prístupný. Ale vyvolal aj prejavy súhlasu a vďaky. Reakcie naň sú teda protichodné, čo sa dalo očakávať. Film vykresľuje takmer výlučne pozitívne črty 1. Slovenskej republiky a jej predstaviteľov, osobitne prezidenta Jozefa Tisa – a to sa niektorým nepáči. Treba však povedať, že šlo o zámer, autori to výslovne prezentujú: „Je to pokus o vyváženie tendenčného obrazu výpoveďami, ktoré sú pre svoju myšlienkovú podstatu ignorované a zavrhované.“ Autori tiež zdôrazňujú, že ich film si nekladie za cieľ komplexne informovať o danej problematike: „Pre hlbšie poznanie tohto úseku našej minulosti odporúčame štúdium odbornej literatúry.“
Prečo si treba tento film pozrieť? V prvom rade preto, aby sme nehodnotili veci bez ich poznania. A samozrejme preto, aby sme (aj vo svojom vnútri) dávali príležitosť nielen jednému zdroju informácií. Naša civilizácia predsa odnepamäti rešpektuje zásadu, že je nevyhnutné vypočuť si obe strany sporu, ktorý máme posúdiť.
Ako sa presviedčame, mnohé stránky histórie sú dlhodobo, systematicky zamlčiavané alebo deformované, respektíve vykladané účelovo, nespravodlivo a s neúctou voči dejinám, neúctou voči pravde. Aj v súčasnosti musíme o pravdu a spravodlivosť zápasiť, aby sme obstáli pred svojím svedomím. Z toho vyplýva povinnosť nepodliehať tlaku mocných tohto sveta a nezavrhovať vlastnú minulosť.

Ján Maršálek
::
::
Súvisiace články:
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

5 komentárov:

  1. Dobrý deň prajem.
    Chcem sa opýtať kde by som zhliadol tento film?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odkaz (link) na film je pod článkom (video). Stačí kliknúť...

      Odstrániť
  2. Anonymný2.8.18

    Pozrel som si hodinu trvajúci dokument v ktorom vystupovali nijako režimom Slov. štátu neperzekuovaní ľudia. Boli to ľudia, ktorí utilitaristicky hodnotili klérofašistický štát, v ktorom sa prakticky ulatňovalo katolícke farizejstvo. Na jednej strane, cielene pestovaná ľudová zbožnosť, na druhej, vytváranie nenávisti k cigánom, evanjelikom, židom, ich prenasledovanie a likvidácia. Myslím, že aj takýto názor patrí k celkovému pohľadu na Slov. štát v ktorom som žil do svojich 12. rokov a mám osobné skúsenosti. Uznávam, že v niektorých aspektoch musel byť poplatný dobe a okolnostiam, aj čo sa týka SNP.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák3.8.18

      Anonymný, kňazi, ani hlboko veriaci katolíci určite nikdy nehlásali nenávisť voči nikomu. Je všeobecne známe, že mnohí Slováci zachránili mnoho Židov pred smrťou a získali za to ocenenie od štátu Izrael. Lenže v Slovenskom štáte žili ľudia všelijakí. Nikdy nikde neboli všetci ľudia ideálni.

      Odstrániť
    2. Nežil som v prvom Slovensko štáte, ale neverím že sa cielene vyvolávala nenávisť voči nejakým skupinám obyvateľstva. Samozrejme treba pripustiť že miestami mohli vznikať konflikty. Predpokladám, že tento dokument si nenárokuje na širokú objektívnosť. Je to určitý pohľad na tú dobu. Tento dokument však jasne ukazuje problém našej súčasnosti. Pokrytectvo najhrubšieho zrna. Všade nás presvedčujú že tu máme demokraciu a slobodu slova a to je hrubé klamstvo. Ak by tu bola skutočne sloboda slova, tak by sme podobné svedectvá ako sú prezentované vo filme počuli a videli aj bežne v televízii. Máme právo počuť aj takéto názory na prvú republiku aj na SNP. A toto právo je nám upreté! Toto je náš problém a nie to, či sú výpovede ľudí vo filme objektívne. Tento film a jeho spôsob šírenia, jeho skúmanie políciou, zákaz premietania, jednoznačne hovoria o tom, že tu nie je sloboda slova a tým aj demokracia. A k filmu len poznámku: U starých rodičov manželky boli za vojny ubytovaní nemeckí vojaci. Z rozprávania týchto ľudí musím potvrdiť že skúsenosti s nimi boli totožné ako v dokumente.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.