- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. novembra 2018

Listy predvianočné...


(Humoreska)
Vlado Javorský
Písanie listov Ježiškovi, keď ešte nespadlo všetko lístie zo stromov, sa stalo mojou súkromnou vojnou s nepochopím. Luk a šípy, svietiaca lopta, auto hybrid, také, čo by ma v ňom tlačil brat Vinco, baterka na solárny pohon, či ďalekohľad na sledovanie bocianov... (Bociany vraj nosia deti. Odjakživa som bol zvedavá bytosť, hľadajúca odpoveď , ako to s tými krpcami a bocianmi vlastne funguje.) Veľmi skromná zbierka chutí, čo všetko by mohol ukrývať vianočný baliaci papier, ktorý sa skôr či neskôr stane ozdobou Dunčovej búdy. Na Silvestra mu bude teplejšie, až zalezie do kúta ako voš, kňučiac po výbuchu každej čínskej prskavky. Nikdy nezabudnem pripísať papuče a rukavice. Pre istotu, že aspoň na niečo si Ježiško spomenie. Niektorých artiklov má na sklade dostatok.

Mám smolu, že si nerobím kópie, lebo ako na potvoru vždy zabudnem, čo som Ježiškovi rázne prízvukoval. A tak sa každý rok musím uspokojiť s papučami, rukavicami a šálom, do ktorého zapriahnem Dunča, aby ma ťahal po snehu ako lokomotíva rozheganý vagón. A tak píšem a píšem, aspoň si vylepšujem ťahy písma a obohacujem slovník materinského jazyka.
Napríklad o slová ako mobil, image, skateboard, fishcarte, PC games, USBééé, tiež piersing do nosa... Skrátka, náš jazyk je bohatý, len ktovie, či ho ovláda aj Ježiško. Na budúci rok sa na to asi vykašlem.
Kutrúc, ňúrajúc po skriniach, ako každú neskorú jeseň, našiel som ružový župan s pirátskou čiapkou. Župan bol zaručene určený sestre Viole, ktorá nad všetkým ohrnie ofučaný nos a odo mňa ako od  náhradníka sa bude očakávať neskonalá radosť a primeraná vďačnosť. Nenapíšem ani mäkké ef, lebo v každom prípade taký ružový župan pri kvalite mojej starostlivosti časom stratí farbu a bude farbami pripomínať maskovanie snajpera.
Už sa na Vianoce teším... Ale predsa by som ešte mohol naposledy pripísať, aby mi Ježiško k papučiam pribalil nejakú tú pušku na guličky. Snajper bez pušky nie je to pravé orechové...

Vlado Javorský
::
Rozhovor s autorom:

1 komentár:

  1. Keď som bol malý, žiadal som si na Vianoce hračky. Keď som podrástol a naučil sa čítať, žiadal som si knihy. Ale pod stromčekom som nachádzal zväčša „handry“.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.