- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. decembra 2018

Dvesto rokov najznámejšej vianočnej piesne


Na Štedrý večer roku 2018 pripadá významné výročie pre Katolícku cirkev. Presne pred dvesto rokmi, počas polnočnej svätej omše v roku 1818, po prvý raz zaznela najznámejšia vianočná pieseň všetkých čias Stille Nacht (Tichá noc). Stalo sa tak v kostole sv. Mikuláša v rakúskom Oberndorfe pri Salzburgu. Pôvodný text piesne so šiestimi strofami napísal už v roku 1816 pomocný farár Joseph Mohr, hudbu zložil o dva roky neskôr dedinský učiteľ a organista Franz Xaver Gruber. S koledou Stille Nacht (Tichá noc) je spojených niekoľko prvenstiev.
Jej text bol preložený do vyše tristo jazykov a dialektov celého sveta. Je považovaná za najznámejšiu a najrozšírenejšiu vianočnú pieseň všetkých čias, ktorá sa postupom času dostala do celého sveta. Každý rok na Vianoce si ju spieva okolo dvoch miliárd ľudí na všetkých obývaných kontinentoch našej planéty. Jej vzniku je venovaných viacero dokumentov i hraných filmov. Vari najznámejším z nich je hraný film Das ewige Lied (Večná pieseň) z roku 1997 s Tobiasom Morettim v hlavnej úlohe pomocného farára Mohra.

Pieseň bola v roku 2011 zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je známe, že túto koledu má vo veľkej obľube aj súčasný pápež František. S jej premiérou v roku 1818 je však spojené aj jedno netradičné prvenstvo: dokázateľne po prvý raz v histórii zaznela pri nej v katolíckom kostole počas svätej omše gitarová hudba. Pôvodná verzia skladby Stille Nacht (Tichá noc), ktorú v roku 1818 zložil Franz Xaver Gruber, bola totiž napísaná pre dvoch spevákov a gitaru. Nie je však vylúčené, že hudba gitary zaznela v katolíckom chráme už skôr ako v roku 1818, ale nemáme o tom hodnoverné dôkazy. Musíme si uvedomiť, že gitara je prastarý hudobný nástroj, ktorý bol v tej dobe veľmi obľúbený v mnohých krajinách. Tento hudobný nástroj si vyslúžil všeobecné uznanie už v roku 1546, keď vyšli Mudarrove zbierky skladieb pre gitaru. Môžeme dokonca hovoriť o kráľovskom hudobnom nástroji, ktorý si našiel cestu aj na francúzsky dvor Ľudovíta XIV. a na anglický kráľovský dvor Karola II.
Čas veľkého rozkvetu gitarovej hudby v náročnej komornej a sólistickej tvorbe nastal v 18. storočí. Hudobné diela pre ňu skladali aj významní hudobní skladatelia. Claudio Monteverdi ju použil vo svojej opere Orfeus, Gioacchino Rossini ju nechal zaznieť pri Lindorovej serenáde v opere Barbier zo Sevilly a Carl Maria von Weber skladal početné drobné komorné diela pre gitaru. Skladby pre tento hudobný nástroj písal a na koncertoch hral aj Paganini a gitara sa objavila aj v prvej verzii (1841) Schumannovej Štvrtej symfónie.
Nemožno teda vylúčiť, že gitarová hudba zaznela v katolíckom kostole už skôr ako v roku 1818. V každom prípade je však historicky nezvratne dokázané, že pred dvesto rokmi v katolíckom kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu počas svätej omše zvuk gitary zaznel. Až neskôr bola pieseň prepracovaná do iných verzií, aby ju bolo možné hrať aj na iných hudobných nástrojoch. Podľa jedného z mýtov, ktorými je táto historická udalosť opradená, bolo použitie gitary v tomto prípade z núdze cnosťou, pretože organ v kostole sv. Mikuláša v Oberndorfe bol na Štedrý večer roku 1818 údajne nefunkčný. Aby neostal kostol pri takejto slávnostnej príležitosti úplne bez hudby, rozhodli sa Mohr s Gruberom pre pieseň s gitarovým sprievodom. Nie je však isté, že tento mýtus sa zakladá na pravde. Podľa iného výkladu bol organ v tej dobe funkčný, aj keď si vyžadoval opravu, lenže Mohr s Gruberom zámerne zvolili gitaru ako sprievodný nástroj preto, aby mohli pieseň zaspievať na konci svätej omše priamo pri jasličkách v kostole. No nech už je to akokoľvek, isté je, že pôvodná verzia tejto piesne bola napísaná pre dvoch spevákov a gitaru.
Veľkolepé oslavy dvojstého výročia vzniku najznámejšej vianočnej piesne na svete sa začali s ročným predstihom. Už v novembri 2017 boli uvedené do prevádzky nové webové stránky, venované výročiu piesne: stillenacht.com. Tým sa oficiálne začali oslavy významného jubilea. V roku 2017, ale predovšetkým v jubilejnom roku 2018 sa v Rakúsku uskutočnilo veľké množstvo špeciálnych výstav a kultúrnych podujatí. Toto však nie je koniec. Niektoré akcie spojené s oslavou výročia budú pokračovať aj v budúcom roku. Pre zaistenie celkovej koordinácie všetkých aktivít spojených s oslavami a pre komunikáciu s verejnosťou bola dokonca zriadená nová spoločnosť Stille Nacht 2018 GmbH so sídlom v Salzburgu.
V predvečer výročia, dňa 23. 12. 2018, mal televíznu premiéru 90-minútový hudobný film Stille Nacht – Ein Lied für die Welt (Tichá noc – pieseň pre svet) s hviezdnym hereckým obsadením (Kelly Clarkson, Joss Stone, Rolando Villazón a iní).Film rozpráva históriu piesne od roku 1818, jej rozšírenie v USA, ale hovorí aj o tom, ako počas prvej svetovej vojny ustali boje na jeden deň a vojaci znepriatelených strán spoločne spievali túto pieseň, a samozrejme aj o tom, ako ju Bing Crosby premenil na svetový hit.
Nemožno teda pochybovať o tom, že veľkolepé oslavy dvojstého výročia vzniku najznámejšej vianočnej piesne výrazne obohatia celý kultúrny svet.


Použitá literatúra:
1. Ainsley R.: Encyklopédia vážnej hudby. Prvé vydanie. Bratislava: Perfekt, 1998. ISBN 80-8046-084-1. 272 s.
2. Angeli O.: Prvé stretnutie s hudbou. Prvé vydanie Bratislava: Mladé letá. 1986. 199 s.
3. Kaufmann V. 200 Jahre “Stille Nacht”: Wie ein Gedicht zur Melodie von Weihnachten wurde. Dostupné na internete: vienna.at.
4. Spence, K.: Velká encyklopedie hudby. Praha: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-322-4. 144 s.
5. Stille Nacht › 200 Jahre "Stille Nacht! Heilige Nacht!“ Dostupné na internete: stillenacht.com.

3 komentáre:

  1. Milan Kupecký24.12.18

    Najskôr, želám každému, nielen čitateľovi Priestornetu krásne prežitie Vianočných sviatkov pekné Vianoce, všetkým rodinám pohodu pri štedrovečernom stole a bohatého Ježiška! Hneď ako som vstal, po krátkej rannej rozcvičke som si ako prvé prečítal zaujímavý a poučný príspevok od pána Karola Dučáka. Píše zaujímavo o "Tichej" noci" je vzniku, a ďalšie zaujímavé informácie, ktoré som čítal po prvý raz v živote. Veľmi ma to zaujalo a potešilo zároveň. Škoda ďalších slov, treba si ho prečítať je v ňom aj veľa zaujímavých faktov, navyše je to veľmi lahodne písané. Vďaka a ešte raz vďaka! milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák25.12.18

      Pán Kupecký, zo srdca ďakujem za milé slová ocenenia. Snažím sa osláviť Boha, nie seba, ale aj ja potrebujem spätnú väzbu, teda potrebujem vedieť, že moja námaha nebola zbytočná, ale pomohla dobrej veci. Aj tento článok, hoci je taký krátky, si vyžadoval desiatky hodín štúdia a driny. To viem len ja a Pán Boh, koľko námahy ma stojí vyprodukovať takýto zdanlivo nepatrný článoček. Vždy chcem, aby bol môj článok čo najdokonalejší, ale som len slabý človek a nemám patent na dokonalosť. Monopol na dokonalosť má jedine Boh. Ak by som sa však nechal odradiť svojou nedokonalosťou, už by som nenapísal ani jeden článok. Ak sa mi článkom o piesni "Tichá noc" podarila dobrá a úspešná vec, vďaka Bohu! Vám, pán Kupecký, ďakujem za milé slová a prajem Vám, ale aj všetkým v redakcii, i všetkým čitateľom požehnané, milostiplné vianočné sviatky!

      Odstrániť
  2. Mnohé veľké a krásne veci vzniknú akoby náhodou. Nie sú výsledkom chladnej kalkulácie, ale horúceho srdca. Asi tak nejako vznikla aj táto nádherná vianočná pieseň.
    ::
    Požehnané Vianoce všetkým vospolok!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.