- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. decembra 2018

Slovo na nedeľu (150)


„Ježišu, syn Dávidov, zmiluj sa nado mnou!
(Mk 10, 47)
Sme predurčení k tomu, aby sme neustále hľadali a nachádzali. Aby sme sa neuspokojili s málom, ale išli do hĺbky. Máme túžby objavovať a spoznávať. Chceme vedieť viac, ako dokážeme pochopiť. Máme túžbu ovládnuť to, čo je mimo našej kompetencie. Chceme meniť prírodu a porušiť jej krehkú rovnováhu.
Áno, sme poznačení túžbou ísť neustále dopredu. Poháňa nás túžba objaviť nepoznané. Chceme poznať pravdu. Pravdu o sebe. O svete. Pravdu nášho stvorenia. Pravdu o našom hriechu. Chceme byť jedineční a ničím neobmedzovaní. Jednoducho – absolútne nezávislí. Od ničoho a od nikoho.

Iba sami. Nik iný nám nechýba. Myslíme si, že si vystačíme svojím jednoduchým (a obmedzeným) ľudským rozumom. Ach, aká naivita. Aký nezmysel a pochabosť! Veď všetko, čo nám bolo, je a bude dané, máme od Boha. Jedine s jeho pričinením môžeme pomýšľať na splnenie všetkých našich výziev. Ak to nepochopíme, márna je naša snaha. Márny je náš boj za niečo nové. Iba budeme tápať a umárať sa myšlienkami nad vlastnou neschopnosťou.
Pane, nevšímaj si naše naivné pokusy obísť ťa. Vynechať ťa zo svojho života. Viem, že každý z nás bude v ťažkých chvíľach hovoriť iba jedno jediné: Ježišu, zmiluj sa nado mnou...

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (149)

5 komentárov:

  1. Anonymný1.1.19

    Nikto sa nad nami nezmiluje, je to naivit a biznis.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak by to bola pravda, ak by sa nikto nad nami nezmiloval, bola by to smrť, večná smrť.

      Odstrániť
    2. Anonymný1.1.19

      Aj ja to tak vnímam. Náš život je jednorázový neopakovateľný životný príbeh a netreba ho premrhať ale čo najšťastnejšie a najsprávnejšie prežiť.

      Odstrániť
    3. Dnes som dostal poštou novoročný vinš, v ktorom sa okrem iného píše:
      „Šťastie nie je vo vašich rukách. Vo vašich rukách sú slobodné rozhodnutia.“

      Odstrániť
    4. Anonymný1.1.19

      Súhlasím, mnohokrát hrá dôležitú úlohu náhoda, aby čosi dopadlo šťastne. Ale náhoda je vraj priesečník dvoch zákonitostí.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.