- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. marca 2019

Smútok z volebných výsledkov


(Po prvom kole prezidentských volieb)
V sobotu 16. marca 2019 sa uskutočnilo na Slovensku prvé kolo prezidentských volieb. Z toho, že kandidáti postupujúci do druhého kola získali takmer 60 percent hlasov a viacerí nepostupujúci kandidáti dali svojim voličom odporúčanie pre druhé kolo s vyjadrením jasnej podpory niektorému postupujúcemu kandidátovi, možno usúdiť, že väčšina voličov je z výsledkami spokojná.
I keď voľby dopadli podľa všeobecných očakávaní i mojich predpokladov, z ich výsledku som sklamaný a smutný. Celý svoj život som žil a obetoval sa pre Cirkev, angažoval som sa za  myšlienky kresťanskej demokracie v politike. Som presvedčený o tom, že jedine život podľa kresťanských zásad môže priniesť človeku šťastie, radosť a spokojnosť – už tu na zemi, že už tu na zemi sa mu dostáva a môže zakúsiť niečo z nebeskej radosti. Kresťanstvo, vďaka ktorému mnohí veľa urobili pre Európu a Slovensko i pre pád totalitného režimu pred tridsiatimi rokmi, si nezaslúži, aby sme ním pohŕdali a po ňom šliapali ako po nepotrebnej a zbytočnej veci.

Po rokoch totality sa niekto tri desaťročia intenzívne podieľa na odnárodňovaní a odkresťančovaní Slovenska. Neodvážim sa jednoznačne označiť vinníkov, ale dovolím si povedať, že ktosi má nemalý podiel na tom, že kresťania, donedávna najväčšia a najvplyvnejšia skupina obyvateľov krajiny, sú vyradení zo správy veci verejných.
Situácia je vážnejšia než v rokoch totality, keď každému triezvo uvažujúcemu človeku bolo jasné, kto je za nás a kto proti nám, odkiaľ prichádza nebezpečenstvo a pred kým treba iných varovať. Dnes sa mnohí kresťansky tvária, ba z Cirkvi žijú, len sa nekresťansky správajú. Keby tu totiž bolo len desať percent spravodlivých, myslím, že by to prekvasilo našu krajinu. No mne sa zdá, rád by som sa mýlil, že nám ten kvas chýba, že žijeme z minulosti, z podstaty: konzumujeme, parazitujeme, hnisáme... a hrozí nám, biblickou rečou povedané, osud Sodomy a Gomory, že sa tu nenájde dosť spravodlivých, pre ktorých by Boh zachránil našu krajinu.
Ninive bolo zachránené na Jonášovo kázanie. Ale Ninivčania konali pokánie. My sme však hrdí na seba, až priveľmi nato, aby sme sa dokázali spamätať. O kresťanstve vieme diskutovať, hovoriť, ale nevieme alebo nechceme ho žiť. Tvárime sa ako veriaci, keď je to výhodné.
Som sklamaný z názorov mnohých kresťanov, ktorí nemajú problém podporovať kandidátov otvorene sa hlásiacich k zásadám, ktoré sú v rozpore s Desatorom; hovoria síce o slušnosti, no ich život a názory idú proti kresťanskej morálke.  Som sklamaný  z toho, že mnohí – biskup,  kňazi, aktívni veriaci – sa postavili proti biskupovi Oroschovi, ktorý len nazval niektoré skutočnosti pravým menom. Hriech nie je vecou názoru, ale porušením Božieho zákona, jeho dôsledkom je trest a smrť.
Kde sme kresťanmi? Kde sa ešte správame podľa viery, keď za prvú osobu krajiny sme ochotní podporiť kohokoľvek, len preto, že je nám sympatický a vytvára ilúziu, že sa nám bude lepšie žiť?! Podľa akých kritérií sa rozhodujeme a akú váhu má pri tom naša viera? Nevymenili sme ju už dávno za misu šošovice či judášsky groš a trošku pôžitkov, len aby sme sa mali dobre na zemi? Ale ak poprieme Boží zákon, šťastnejší nebudeme, ani nám nebude lepšie.
Bojím sa, aby sme neboli ako tí, o ktorých píše apoštol Pavol (príslušnú pasáž sme mohli počuť v katolíckych kostoloch minulú nedeľu v druhom čítaní): „Lebo mnohí, o ktorých som vám často hovoril a teraz aj s plačom hovorím, žijú ako nepriatelia Kristovho kríža. Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky“ (Flp 3, 18–19).

Ľudovít Košík
::
Odporúčané:
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

4 komentáre:

  1. Príhovor otca Mariána Kuffu k udalostiam na Slovensku

    Úryvok:
    „Veľa útokov sa dostáva Cirkvi v dnešnom svete. Diabol proti nej obracia aj hriechy a skutky tých, čo slúžia jemu. Sú to predpovedaní vlci v baránkovom rúchu. Prosím Vás, zostaňte Cirkvi verní za každých okolností, pretože ona je tou loďkou, ktorú v zjaveniach svätého Dona Bosca nebesia zjavili ako istotu na rozbúrenom mori. Chráňte ju ako svoju matku. (...) Nenechajte sa znechutiť a zastrašiť v snahe o dosiahnutie lepšej spoločnosti, ale ako Božie deti nenaleťme diablovej ponuke vybudovať spoločnosť a spravodlivosť bez Boha. Takáto spravodlivosť je totiž vždy nespravodlivosťou voči najslabším. Preto svätý Ján Pavol II. povedal, že buď bude Európa kresťanská alebo nebude. Ak Slovensko prestane byť kresťanské, tiež nebude.“

    Celý príhovor:
    https://www.svetlosveta.sk/slider/prihovor-otca-mariana-kuffu-k-udalostiam-na-slovensku/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný20.3.19

    Škoda že sme pohŕdli hodnotami v politike. Do úzadia ide aj význam politických strán, stali sa z nic účelové zariadenia jednotlivých politikov, využiť a zahodiť, často na jedno použitie. Ale život bez hodnôt je ilúziou. Aj zvieratá potrebujú byť pohľadené, o to viac my ľudia chceme byť uznaní, prijatí, ocenení... To čo dnes volíme nám donesie len barbarstvo a diktatúru i keď sa hrdíme demokraciou. Neviem kde sa budeme sťažovať, keď naša voľba naplno bude prinášať svoje ovocie. To bude iná totalita než bola komunistická za ktorou už mnohí plačú dnes. Ďalší na to ešte prídu, len veci sa nedajú posunúť späť. Každý skutok nesie svoje dôsledky. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vysvetlenie, prečo má arcibiskup J. Orosch pravdu. Treba povedať, že hriech, ktorého sa dopustia voliči a podporovatelia pani Čaputovej je jeden z deviatich cudzích hriechov – pomáhať pri hriechu iných
    http://alianciazanedelu.sk/archiv/3362

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď sa zamýšľame nad podivnými reakciami katolíkov, aj spomedzi katolíckych novinárov, ktorí sa vysmievajú zo slov kňaza Mariána Kuffu a arcibiskupa Jána Oroscha, spomenul som si na slová kardinála Roberta Saraha z knihy Sila ticha. Podľa kardinála niektoré miesta v Cirkvi „obsadili ľudia so zlými úmyslami, ktorí sa tvária ako intelektuáli a opovrhujú maličkými a biednymi“. Áno, aj v Cirkvi sa rozmohlo nezdravé elitárstvo.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.