- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. mája 2019

Vinianske jazero


Nezadržateľne sa blíži leto a teda aj čas dovoleniek. Tým, ktorí dávajú prednosť spoznávaniu našej krajiny, dávam jeden tip: Vinianske jazero. Nachádza sa blízko Michaloviec (vzdialenosť 20 km). Je to vodná nádrž v južnej časti Vihorlatských vrchov. A ešte – nachádza sa v tesnej blízkosti omnoho známejšej Zemplínskej šíravy.
Prečo potom odporúčam toto jazero a nie známejšiu Šíravu? Tu je niekoľko dôvodov: jazero je síce omnoho menšie, ale oveľa-oveľa tichšie a pokojnejšie. Na Zemplínskej šírave sú pravidelné koncerty rockových skupín, festivaly, návaly ľudí, hluk do neskorej noci. Vinianske jazero je tiché, pokojné, bez veľkých rušivých vplyvov... a podstatná výhoda – je tu čistejšie nielen okolie, ale najmä voda. Jazero je preto vyhľadávané turistami, ktorí majú radšej pokojnú atmosféru. Je tu možnosť kúpania, člnkovania, rybárstva a vychádzok do blízkeho okolia.

Dominantou okolia je Viniansky hrad. Možno sa naň dostať turistickou cestou z obce Vinné. Jeho zrúcaniny sú vyhľadávané pre nádherný výhľad – z hradného vrchu vidieť Východoslovenskú nížinu, mesto Michalovce i Zemplínsku šíravu. Zbúraný bol na začiatku 18. storočia, v súčasnosti prebieha jeho záchrana.
Ďalším zaujímavým miestom v okolí je Pamätník pod Pirnagovým vrchom, postavený na pamiatku povstaleckým skupinám, ktoré počas II. svetovej vojny pôsobili v týchto miestach. Samozrejme, turistických trás je tu omnoho viac. V blízkosti jazera sa nachádzajú chaty, hotely, ktoré ponúkajú ubytovacie a stravovacie služby.
K  slovám pripájam fotografie, ktoré vám môžu toto príťažlivé miesto priblížiť. Poznamenávam, že k Vinianskemu jazeru chodím pravidelne, niekoľkokrát do roka (fotografie sú z 10. 5. 2019, keď jazero ešte zívalo prázdnotou). 
Robert Hakala






::
Podobné príspevky:

1 komentár:

  1. Hovorí sa, že Slovensko je malé. Ale ľudský život je krátky na jeho spoznanie.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.