- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. júna 2019

Progresívne – Spolu – Za ľudí (?)


Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD) vyslovil v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy (vysielanej 22. júna) zaujímavú domnienku: v opozičnom prostredí sa chystá trojkoalícia, ktorá by mohla mať názov Progresívne – Spolu – Za ľudí.
Juraj Blanár má „pocit“, že ide o dlhodobejšie pripravovaný marketingový ťah, ktorého cieľom je uchopenie moci. Nuž, má to istú logiku aj racionálne jadro. Ak budeme vychádzať z prieskumov verejnej mienky, takáto koalícia, zložená zo strán Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí, môže rátať s volebným víťazstvom.

Spomenuté zoskupenie, ak skutočne vznikne, získalo by vo voľbách v roku 2020 pravdepodobne najväčší počet hlasov, čo znamená príležitosť na zostavenie vlády. Pravdaže, na zabezpečenie parlamentnej väčšiny bude potrebovať koaličných partnerov, ale to sa dá riešiť – isto sa nájde nejaká ochotná a úslužná strana, pripravená podieľať sa na vládnutí a výhodách, ktoré z toho plynú. Osobitne Kresťansko demokratické hnutie má bohaté skúsenosti s posluhovaním a podporovaním liberálnych politických síl. Je takmer isté, že ak sa v nasledujúcich voľbách KDH dostane do parlamentu, rado sa spojí s rodiacou sa progresívno-liberálnou koalíciou (Alojz Hlina to už verejne pripustil).
Progresívne – Spolu – Za ľudí. Znie to pekne. Slová o pokroku, modernosti, slušnosti, slobode a demokracii, o spolupráci a integrácii, a to všetko v prospech ľudí! Znie to pekne, ale je otázne, či by to aj v praxi pomohlo Slovensku a jeho občanom. Samozvaní slušní by sa tešili, ale čo ostatní?
Tak či tak, schyľuje sa k tvrdému politickému zápasu. Bude pritom naozaj ťažké – z hľadiska bežného občana – vyznať sa v spleti strán, káuz, obvinení a protichodných vyhlásení. Môže to viesť jednak k prehĺbeniu rozporov a k radikalizácii časti obyvateľstva, jednak k ľahostajnosti a odmietaniu akejkoľvek politickej angažovanosti.
Bývalý prezident Andrej Kiska v diskusii organizovanej Denníkom N (17. júna) povedal: „Volič je náročný, môže si vybrať...“ Ale povedal tiež, že podľa neho je skoro jedno, či bude premiérom Truban, Beblavý, Sulík, Matovič, Hlina alebo on – len aby spolu získali väčšinu, potom sa dohodnú (hlasy skončia v jednom koši). Tým vlastne priznal, že možnosť výberu v rámci takzvanej demokratickej opozície je len zdanlivá, je to falošná hra na pravicu a ľavicu, konzervatívne a liberálne hodnoty, je to predstieranie pestrosti a rôznosti s jediným cieľom – poraziť Smer-SD a SNS a prevziať moc.
Volič si teda reálne bude vyberať iba z troch možností: alebo dá hlas stranám súčasnej vládnej koalície, alebo uprednostní zlepenec vedený trojlístkom Progresívne Slovensko, Spolu, Za ľudí, alebo sa obráti k stranám, ktoré sú médiami hlavného prúdu považované za antisystémové (ĽSNS, Národná koalícia, Harabinovci, Kresťanská demokracia – život a prosperita).
V každom prípade, žiada sa dodať, volebný a povolebný vývoj závisí od viacerých faktorov, jedným z nich môže byť, povedané slovami publicistu Ľudovíta Števka, „mlčanie jahniat a bľačanie cudzích baranov v slovenskom košiari“ (Literárny týždenník č. 23–24/2019, s. 4). Nuž, ak Boh dá, uvidíme a dozvieme sa, ako voľby dopadnú.

Ján Maršálek
::
Súvisiace články:
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

4 komentáre:

  1. Predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec publikoval 24. júna článok, v ktorom napísal:

    – Beblavý, Truban a Kiska sa dnes stretli, aby predebatovali možnosti, ako „zabiť posledný klinec do rakvy“ slovenskej štátnosti a urobiť z nášho štátu liberálne spoločenstvo so všetkým, čo k tomu patrí...

    https://sho.sk/beblavy-truban-a-kiska-debatovali-pripravuju-sa-prevziat-moc-v-nasom-state/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný25.6.19

    Nech nás Pán Boh chráni pred technokraciou moci a politikou bez hodnôt vyprodukovanou agresívnymi a arogantnými médiami. Na tejto lodi sa vezú cez čudných vodcov aj kresťanskí voliči, ktorí sa už stratili v živote a v praxi už život, rodinu, duchovné hodnoty nechránia ale akýmisi vlažnými podujatiami sa usilujú upútať na svoju stranu tých posledných verných. Ďakujem za úvahu, že má ešte aspoň niekto povedať svoj názor aj keď už takmer nikoho nezaujíma a svet si ide vlastnou, ako je to v dnešnom čítaní z Matúšovho evanjelia širokou cestou. Ešte nám bude na Slovensku všelijako. Prepáčte môj pesimizmus ale keď vidím čo sa deje, čo robia ľudia, kam smeruje tzv. kresťanská politika a Cirkev mlčí alebo robí čudné veci tak zázrak nečakám. Vďaka Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný12.7.19

    Reagujem na článok pána Maršálka trocha oneskorene, ale práve dnes som dosta lpoštou, cez internet video, v ktorom sa o.i. hovorí i píše, že Beblavý je „svetový formát politika“, hovorí čerstvý líder kandidátky do parlamentu PS+Spolu Michal Truban.
    Nedá mi, aby som nereagoval k tomu a nedodal svoj názor - pár slov, ktoré možno nie každého budú zaujímať: Aký progres, aké slušné Slovensko to sľubujete vy zapredanci akýsi?! Vraj budú viesť politiku porozumenia (iste svojho) a nebudú na nikoho útočiť, iba na Smer, SNS, Kotlebu a Harabina. O prededovi KDH a ich politike radšej pomlčím. Namiesto ozajstných kresťanov, akými boli disidenti Čarnogurský, Mikloško, Abrhan a ďalší, nahrádzajú ich Hlinovci a chamaleón Štefanovič, ktorý sa akosi záhadne prekrúžkoval ako holub cez terajšie KDH do europarlamentu. Tí ak majú našu kresťanskú komunitu reprazentovať títo ľudia, tak si zoberiem božie slovo nadarmo - amen! Pre Kisku vraj plánujú miesto predsedu vlády, - dúfam, že až po skončení basy... Aké nové tváre? Je mi z toho na vracanie no ľudia, my Slováci, obyčajní občania im to dúfam, tentoraz pred voľbami nezožerieme! Beblavý už s Kaníkom predsa vo vláde boli a vďaka nim, keď pol roka pozastavili invalidné, babke (mojej mame) zobrali jedinú oporu - (300 korunový príplatok na palicu, našťastie ešte nie žobrácku) a invalidná sestra chuderka keďže mesiac bola bez eura, tak zomrela. To sú tie ich chystajúce reformy a Brblavý (či vlastne Beblavý) je podľa nejakého politického diletanta, asi vola Trubana "svetovým politikom". Spočiatku som si myslel, že ide o žart, no keď som si to prečítal, bolo mi spočiatku do smiechu, ktorý zakrátko vystriedal veľký GRC! Obsah "hodenej šable" bol kaleráb, ktorý ktorý chcú títo zradcovia, zapredanci a diletanti vtlačiť nám občanom do hlavy!!! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Upozorňujem na pravidlá diskusie, ktoré treba rešpektovať. V opačnom prípade môže byť komentár zmazaný.
      Pravidlá diskusie v PriestorNete si môžete prečítať pod každým článkom.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.