- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. júla 2019

Drevené chrámy východného obradu (2)


Nová Sedlica
Drevené chrámy východného obradu zvané „cerkvi“ svojou prekrásnou architektúrou a jedinečnou umeleckou výzdobou odzrkadľujú prelínanie latinskej a byzantskej kultúry. Zároveň predstavujú neoddeliteľnú súčasť územia tunajších Východných Karpát – hodnotných prírodných území Národného parku Poloniny a Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. (Nápis na informačnej tabuli v obci Topoľa.)
Keby som chcel tieto vety voľne preložiť do bežného jazyka, tak poviem: ak budete spoznávať výnimočné drevené kostolíky, zároveň budete uchvátený prírodou, ktorá tieto pamiatky obkolesuje. Budete svedkami jedinečného spojenia kultúry a prírody.

Nemálo sa už o týchto pamiatkach popísalo, vyšlo množstvo kníh, článkov, filmových dokumentov, ale ako hovorí porekadlo: Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Z tohto dôvodu som sa vybral za spoznávaním týchto pamiatkových a kultúrnych jedinečností a niektoré som si dôkladne prezrel.
Chcel by som uviesť, že fotografický materiál je zameraný iba na exteriér, respektíve vonkajšiu scenériu, okolie každej stavby – vo vnútri chrámov je prísny zákaz fotografovania. O chráme poskytnem iba základné údaje. Na internete je dostatok podrobnejších informácií o každom objekte. Ešte by som chcel upozorniť na to, že tieto vzácne pamiatky sa nachádzajú zväčša v obciach s malým počtom obyvateľov – mladé rodiny postupne odchádzajú, obce sa vyľudňujú, niektoré objekty sú prázdne a pustnú...

Nová Sedlica
Nová Sedlica je najvýchodnejšie položená obec na Slovensku, nachádza sa v okrese Snina. Cesta za dedinou už vedie na územie Terra incognita... Ak budete hľadať drevený chrám sv. Michala Archanjela, nájdete tu iba jeho zmenšenú repliku. Pôvodný chrám bol prenesený do skanzenu ľudovej architektúry a bývania v Humennom. Stalo sa tak v roku 1974.
Ale neobídete naprázdno. Nová Sedlica ponúka inú zaujímavú pamiatku, ktorou je Domček deduška Večerníčka.

Pamätáte si na domček deduška Večerníčka, z ktorého každý večer vychádza, aby zažal hviezdy na oblohe a my sme si mohli pozrieť novú rozprávku? Tak tento domček naozaj existuje. V súčasnosti nie je v najlepšom stave, ale oplatí sa ho pozrieť a zaspomínať si na detské časy naplnené rozprávkami.
Domček (drevenica) je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. V regióne je totiž jedinou zachovanou stavbou so slamenou strechou. V čase našej návštevy bola strecha prekrytá gumenou plachtou, ktorá ju chránila pred nepriazňou počasia. Dreváreň vedľa domčeka bola naplnená drevom, ale „stopy“ života sme nenašli žiadne.



K tejto obci ešte treba napísať, že je vyhľadávaným miestom turistov – Národný park  Poloniny je silným lákadlom...



Na ceste z obce sa dá zastaviť pri odpočívadle a krátkym horským chodníčkom prísť do pozorovateľne a odtiaľ sa kochať výhľadom na vodnú nádrž Starina. (Škoda, že toto miesto nie je označené informačnou tabuľou.) Kráse okolitej prírody neodolali ani novomanželia, ktorí chodníkom kráčali za touto krásou...





Robert Hakala
::
Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...
::

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.