- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. júla 2019

Na margo dní


ZÁPISNÍK –  27–28/2019
Začínajú sa nám ukazovať kontúry budúcej možnej (plánovanej) vládnej zostavy. Malo by ísť o zlepenec všetkých možných aj nemožných strán dnešnej takzvanej demokratickej opozície. Je to naozaj pestrá zmeska: Progresívne Slovensko, Spolu, Za ľudí, KDH, SaS, OĽaNO, Sme rodina... Hlavným kritériom výberu je zrejme láska k liberálnej demokracii, čím sa myslí nekritické prijímanie všetkých novôt prichádzajúcich zo západu. Ambície predstaviteľov tejto skupiny sú veľké – voľby ukážu, do akej miery aj opodstatnené.

::
Ján Kšiňan v Kultúre (č. 14/2019) píše: „Liberálne KDH má čoraz menej spoločného s kresťanstvom.“ Nielen on, ale i viacerí ďalší komentátori sa domnievajú, že konzervatívnosť (kresťanskosť) KDH je iba domnelá, respektíve hraná, a ak sa jeho zástupcovia dostanú po voľbách do parlamentu, budú de facto posluhovačmi liberálnych politikov (politrukov), presadzujúcich napríklad registrované partnerstvá homosexuálov.
::
Katolícky disident, člen „Bratislavskej päťky“, vydavateľ a publicista Anton Selecký prichádza v týchto dňoch s knihou Kanál (Svedectvo disidenta). Ako konštatuje recenzent Martin Lacko (Kultúra č. 14/2019), táto kniha „je založená nie na prázdnom filozofovaní, ale na faktoch – na bohatom písomnom, zvukovom i obrazovom archíve Seleckého“. A dodáva: „Už len preto sa jeho dielo stáva akousi kronikou kresťanského odporu proti totalitnému režimu a robí knihu nielen vzácnou, ale aj jedinečnou.“ Svedectvo Antona Seleckého má presah i do súčasnosti, čitateľa vedie k zamysleniu nad vývojom uplynulých desaťročí i nad terajším stavom našej spoločnosti.
::
A do tretice ešte jedna inšpirácia z nového čísla Kultúry. Na jedenástej strane je publikovaný článok s názvom Chorobou je kríza viery a terapiou návrat k Bohu, ktorý obsahuje vyjadrenia teológa a liturgistu Mons. Nicolu Buxa pre portál La Fede Quotidiana. Odcitujme aspoň niekoľko myšlienok:
„Choroba, ktorá zasiahla aj taliansku cirkev, sa nazýva kríza viery, a terapiou je návrat k Bohu a plnenie Jeho vôle, ako nás to učí Sväté písmo... Pád viery spôsobil, že Cirkev je krehká a náchylná prijímať svetské ideológie a zvyky. Ba radšej ani nehovorí o Bohu, pretože je to téma, ktorá je z praktického hľadiska zdanlivo neužitočná... Nehovorí sa o hriechu, o milosti a večnom živote.“
„Bolí ma, keď vidím, ako sú pastieri ustarostení problémami, ktoré vôbec nesúvisia z ich poslaním. Migranti? Môžu sa nimi zaoberať iba vtedy, keď chcú splniť mandát, ktorý dostali od Krista, aby ich evanjelizovali. Ekológia? Môžu sa ňou zaoberať iba vtedy, keď budú ohlasovať, že Boh je stvoriteľ sveta a určite ho nenechá zahynúť. Korupcia? Proti nej možno bojovať iba kázaním o nutnosti obrátenia, nie o dodržiavaní svetských zákonov.“
(In: Kultúra č. 14/2019)

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 26/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný15.7.19

    Som rád, že ešte niekto vidí hrôzu, ktorá sa na nás vali ako lavína reálnym pohľadom a dokáže to aj napísať. Vďaka Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žiaľ, väčšina ľudí je pomýlená. Mnohí sa uspokoja so správami v televízii (Joj, Markíza, RTVS, v lepšom prípade TA3), potom si pozrú nejaké zaujímavosti na internete – nehľadajú ďalej, nejdú hlbšie, nehovoriac o tom, že nečítajú „hrubé knihy“.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.