- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. augusta 2019

Drevené chrámy východného obradu (5)


Ulič
Robert Hakala
Drevené chrámy východného obradu zvané „cerkvi“ svojou prekrásnou architektúrou a jedinečnou umeleckou výzdobou odzrkadľujú prelínanie latinskej a byzantskej kultúry. Zároveň predstavujú neoddeliteľnú súčasť územia tunajších Východných Karpát – hodnotných prírodných území Národného parku Poloniny a Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. (Nápis na informačnej tabuli v obci Topoľa.)
Keby som chcel tieto vety voľne preložiť do bežného jazyka, tak poviem: ak budete spoznávať výnimočné drevené kostolíky, zároveň budete uchvátený prírodou, ktorá tieto pamiatky obkolesuje. Budete svedkami jedinečného spojenia kultúry a prírody.
Nemálo sa už o týchto pamiatkach popísalo, vyšlo množstvo kníh, článkov, filmových dokumentov, ale ako hovorí porekadlo: Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Z tohto dôvodu som sa vybral za spoznávaním týchto pamiatkových a kultúrnych jedinečností a niektoré som si dôkladne prezrel.
Chcel by som uviesť, že fotografický materiál je zameraný iba na exteriér, respektíve vonkajšiu scenériu, okolie každej stavby – vo vnútri chrámov je prísny zákaz fotografovania. O chráme poskytnem iba základné údaje. Na internete je dostatok podrobnejších informácií o každom objekte. Ešte by som chcel upozorniť na to, že tieto vzácne pamiatky sa nachádzajú zväčša v obciach s malým počtom obyvateľov – mladé rodiny postupne odchádzajú, obce sa vyľudňujú, niektoré objekty sú prázdne a pustnú...


Ulič
Kto sa dostane na krajný východ Slovenska a navštívi národný park Poloniny, ten by nemal vynechať prehliadku skanzenu miniatúr drevených cerkví pochádzajúcich z regiónu severovýchodného Slovenska.
V skanzene, nachádzajúcom sa v parku popri ceste, ktorá spája Sninu s najvýchodnejšou obcou Slovenska Novou Sedlicou, je možné okrem pozorovania samotných miniatúr prečítať si prostredníctvom informačných tabúľ niečo o histórii týchto cerkví.
Modely, medzi ktorými možno nájsť napríklad kostolík z Uličského Krivého, z Ruského Potoka či z Topole, sú vyrobené z tvrdého dubového a borovicového dreva v mierke 1:10. Galéria sa nachádza pod holým nebom v príjemnom prostredí obecného parku a je voľne prístupná verejnosti. V súčasnosti je v parku deväť miniatúrnych chrámov (cerkví).










Medzi ďalšie zaujímavosti obce Ulič patrí Park tmavej oblohy, založený v roku 2010. Patrónom parku je plk. Ing. Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut (oficiálny patrón Parku tmavej oblohy Poloniny).
Park je najtmavším miestom Slovenska, kde nočná obloha je viditeľná takmer vo svojej prírodnej podobe. Podobných miest je v civilizovanom svete už veľmi málo. Celková výmera Parku tmavej oblohy Poloniny je 48 519 hektárov.


Dňa 9. júna 1866 došlo medzi rusínskou obcou Zboj na slovenskou území a obcou Kňahiňa na Ukrajine k pádu obrovského meteoritu. Meteorit sa po páde rozbil na množstvo úlomkov rôznej veľkosti. Celkom sa pri Zboji našlo 75 kusov, ktoré putovali do múzeí v Petrohrade, Budapešti a Viedni. Najväčší kus váži viac ako 286 kg a je považovaný za najväčší meteorit, ktorý sa našiel na území Európy. Dnes patrí k najcennejším exponátom historického múzea vo Viedni. „Meteorit“, ktorý sa nachádza v samej blízkosti miniatúrnych kostolíkov, je iba napodobenina, ktorá pripomína túto mimoriadne vzácnu historickú udalosť.

Robert Hakala
::
Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...
::

1 komentár:

  1. Slovensko je vzhľadom na svoju rozlohu mimoriadne členité a bohaté – na prírodné krásy aj kultúrne skvosty. Len keby sme si tie hodnoty vedeli viac vážiť.

    Ďakujem Robertovi Hakalovi za mapovanie zaujímavých miest našej vlasti.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.