- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. septembra 2019

Otvorený list prezidentke SR Zuzane Čaputovej

Ilustračná snímka: PriestorNet

Vážená pani prezidentka SR,
dňa 28. 8. 2019 ste sa dopustili bezprecedentného porušenia politickej kultúry na Slovensku vymenovaním Michala Kováča ml. za vedúceho diplomatickej misie v Spojených arabských emirátoch. S týmto človekom sa totiž spája niekoľko nedoriešených káuz. Začalo sa to kauzou Technopol, v ktorej figuruje popri Mariánovi Kočnerovi. Podľa výpovede P. Krylova, ktorý bol odsúdený v Nemecku, ho Michal Kováč ml. navádzal na zorganizovanie podvodu voči Technopolu. Ako informoval Peter Tóth v denníku SME v roku 1996, obvinil major Valenčík v decembri 1995 Michala Kováča ml. z navádzania na trestný čin podvodu. Vyšetrovanie však nebolo ukončené, pretože vtedajší prezident SR, Michal Kováč st., udelil 12. decembra 1997 svojmu synovi Michalovi Kováčovi ml. prezidentskú milosť, ktorou sa všetky stíhania voči Michalovi Kováčovi ml. zastavili. 

Keď boli v roku 2017 zrušené Mečiarove amnestie, očakával každý seriózny občan SR, že budú zrušené aj Kováčove milosti pre jeho syna. Vtedajšie politické štruktúry na Slovensku na čele s vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom však zohrali nechutné divadielko pre plebs a oklamali občanov SR. Kováčove milosti pre jeho syna napokon neboli zrušené. Jedine Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko nekompromisne požadovala aj zrušenie všetkých Kováčových milostí. Kotlebovci však neuspeli, pretože vládna koalícia svorne s opozíciou sa rozhodli zatĺkať. Na poslaneckom grémiu sa Marian Kotleba dozvedel dôvody strán Smer-SD a SNS, pre ktoré nebudú zrušené všetky Kováčove milosti. Údajne by to spôsobilo šokujúce odhalenia o činnosti niektorých prominentných osôb na Slovensku. Pri vyšetrovaní ľudí, zapletených do kauzy Technopol, by sa údajne vylialo také množstvo starej politickej špiny, že by to mohlo spôsobiť verejné pobúrenie a dokonca by to vraj ohrozilo dobré meno a pamiatku nebohého prezidenta Kováča. A tak Michal Kováč ostal oficiálne aj naďalej bezúhonný občan SR.
Lenže už predtým, v roku 2015, Hospodárske noviny podrobne informovali o ďalšej kauze Michala Kováča ml., spojenej s fiktívnym zvyšovaním dôveryhodnosti skupiny Chirana Group, čo umožnilo umelo navýšiť jej hodnotu. Išlo o podvod v hodnote vyše 30 miliónov eur.
Vážená pani prezidentka, je málo pravdepodobné, že ste o týchto skutočnostiach nevedeli. Sú to totiž verejne dostupné informácie. V štátoch so štandardnou úrovňou politickej kultúry prezident po takomto morálnom zlyhaní sám odstupuje. Verím, že ste schopná sebareflexie a sama odstúpite z funkcie prezidentky SR. V opačnom prípade bude toto Vaše bezprecedentné zlyhanie vrhať na Vás zlé svetlo až do konca Vášho pôsobenia v úrade prezidentky SR.

S úctou
Karol Dučák, žurnalista a spisovateľ

4 komentáre:

  1. Anonymný4.9.19

    Pravdu vo svojom článku má pán Dučák. Neviem, čo bráni šetreniu Gorily, keď sú dôkazy? Konať sa má už aj v prípade podozrenia...Predpokladám, že je "namočených" v tejto kauze veľa, ak nie všetci politickí defraudanti a aj tí z čias veľkej privatizácie za vládnutia Dzurindu a Mikloša cez Fond národného majetku. Vraj nové tváre. Ale kde ich vziať, keď do politiky slušný človek nejde? Hovorí sa, že komu padni, tomu padni. Neviem prečo sa nezrušili aj Kováčové amnestie a neriešila kauza Technopol? Nad niektorými sa drží nejaká "ochranná ruka", ako aj v prípade Kisku, hoci už nemá imunitu. A čo sa týka prezidentky, ako uvádza autor...To je kapitola sama o sebe a v jej prípade platí, že šaty robia človeka, no hovorí sa aj to, že človeka podľa šiat vítajú a podľa skutkov (rozumu) odprevádzajú. milan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyjadrenia dvoch politikov k danej téme:

    Vladimír Mečiar (6-minútové video):
    https://www.youtube.com/watch?v=0_v8G4tgNg8&feature=share&fbclid=IwAR2CMbE7tJcQrklW-UUE2-0OVAJtZ6ahygmSrtG_x_HgoHleMIY3COYKSCo

    Štefan Harabin (3-minútové video):
    https://www.youtube.com/watch?v=nAZwhwinVDw

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z článku Ľudovíta Števka „Kočneriáda“:

    „Okolnosti vzniku kauzy Technopol a účasti na kolosálnom podvode dovtedy neznámeho Mariána Kočnera a prezidentovho syna Michala Kováča ml. sú po štvrťstoročí dostatočne známe bez politickej kamufláže, hoci sa dnes o nich v médiách nehovorí a nepíše. A malo by sa, pretože otázka, ako sa na Slovensku objavil megapodvodnícky kaliber Kočner, je určujúca pre udalosti, ktoré víria hladinu politického života na Slovensku už niekoľko mesiacov. Kto „stvoril“ túto obskúrnu mafiánsku figúru a pričinil sa ako prvý o jej beztrestnosť, je možno na prvý pohľad nedôležitá otázka, ale keby boli Kočner spolu s Kováčom ml. odsúdení na niekoľkoročný trest, Kočner by pravdepodobne nebol tým dnešným Kočnerom podozrivým z vraždy novinára Kuciaka a mnohých podvodov a Michal Kováč ml. by nebol menovaný prezidentkou Čaputovou za veľvyslanca v Spojených arabských emirátoch.“

    In: Literárny týždenník č. 29–30/2019

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák11.9.19

    V záujme komplexnej informovanosti oznamujem, že na svoj otvorený list prezidentke SR Zuzane Čaputovej som dostal z prezidentskej kancelárie odpoveď v tomto znení:

    „Vaša žiadosť bola zaevidovaná pod číslom 10493/2019/KPSR.

    S pozdravom

    Kancelária prezidenta Slovenskej republiky
    Hodžovo nám. 1
    P.O. Box 128
    810 00 Bratislava 1
    E-mail: informacie@prezident.sk“

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.