- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. novembra 2019

Naše korene


ZÁPISNÍK – 47/2019
Dom bez pevných základov, postavený na piesku, sa skôr či neskôr zrúti. To je stará známa pravda. Všetko potrebuje základ, oporu, živnú pôdu. Všetko na niečom stojí, všetko má svoju príčinu aj zmysel. A od pevnosti základov sa odvíja trvácnosť stavby, od hĺbky koreňov výška rastu, od poznania zmyslu hodnota činu.
Tak je to i s človekom – tiež na niečom stojí, taktiež potrebuje oporu. Nie je a nemôže byť na svete sám. Buduje spoločenstvo a je jeho súčasťou. Je ohnivkom dlhej reťaze pokolení, ktorá tvorí dejiny – dejiny ľudstva. A tieto dejiny sú jedným veľkým zápasom o život, o jeho charakter, o jeho podobu materiálnu i duchovnú.

::
Ak máme viac ako naši predkovia, tak máme viac vďaka nim. Ak vidíme viac, vidíme viac vďaka nim – stojíme, obrazne povedané, na ich pleciach; vyživujú nás korene siahajúce ďaleko do minulosti. Otázkou je, do akej miery si to uvedomujeme a ako s oným dedičstvom zaobchádzame.
::
Človek sa spája s iným človekom, generácia nadväzuje na predchádzajúcu generáciu, epocha na epochu. A tak sa postupne, napriek rôznym zlomom a výkyvom, zbierajú poznatky, skúsenosti, životná múdrosť. Pravdaže, vyskytovali sa aj zlé javy, ba dá sa povedať, že v niektorých obdobiach prevažovali, ale i to je, respektíve má byť, súčasťou poučenia z dejín.
::
Ak neporozumieme dejinám, tak neporozumieme ani sebe. Bez poznania, uvedomenia si koreňov nebudeme vedieť, ako a kam máme rásť. Tí, čo boli na tejto zemi pred nami, vynaložili veľmi veľa úsilia na to, aby prežili, ale aj na to, aby čosi zanechali a odovzdali iným. Na mnohých miestach ešte stále stoja mohutné, krásne a vznešené gotické katedrály, stredoveké hrady a paláce, v múzeách môžeme obdivovať antické sochy, obrazy starých majstrov, v knižniciach nachádzame literárne skvosty, ktoré ani po stáročiach nestratili na hodnote. Keď zvážime tieto fakty, máme právo hovoriť o nejakej temnej minulosti, alebo o zaostalosti predchádzajúcich pokolení?!
::

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 46/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.