- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. februára 2020

Bohu, ale aj národu

Rozhovor s Róbertom Švecom, predsedom Slovenského hnutia obrody
Róbert Švec

Ján Maršálek: Pán Švec, Slovenské hnutie obrody (SHO), ktorého ste predsedom, sa prvýkrát uchádza o priazeň voličov v parlamentných voľbách. S akými zámermi a ambíciami vstupujete do volebného zápasu? Nebojíte sa neúspechu?
Róbert Švec: Naše politické hnutie bolo zaregistrované na ministerstve vnútra 15. mája 2019. Sme mladé hnutie, niekoľkomesačné, ale s veľkými ambíciami. Značka Slovenské Hnutie Obrody je na slovenskej spoločenskej mape od 24. mája 2004, keď bolo na ministerstve vnútra zaregistrované ako občianske združenie. Už 16. rok dokazujeme, že vlastenectvo môže mať a aj musí mať pozitívny obsah a aj formu. 

V čase, keď dnes už štandardní politici pochodovali po slovenských námestiach v uniformách, už vtedy sme presadzovali normálnu a zodpovednú prezentáciu, hodnú 21. storočia. A čas ukázal, že sme mali pravdu. V roku 2004, keď vzniklo naše hnutie ako občianske združenie, som verejne prezentoval myšlienku, že úspešné vlastenecké hnutie musí mať krátkodobé, ale aj dlhodobé vízie a ciele, a krok za krokom ich napĺňať. A čas nám dal opäť za pravdu. V roku 2008 sme rozbehli ekologický projekt Nebuď sviňa a v roku 2011 sociálny projekt Staráme sa, vďaka ktorému pomáhame rodinám po celom Slovensku. Dlhé roky vydávame noviny Právo Národa, ktoré vychádzajú pravidelne každé dva mesiace. Organizujeme kultúrno-spoločenské podujatia a hrdo sa hlásime k našim velikánom a dejinám.
Neúspech? Už dnes je naše hnutie úspešné. Áno, úspešné. Pretože sme dokázali to, čo iní nedokázali. Máme za sebou históriu práce pre Slovákov a Slovensko. A mimochodom. Naše politické hnutie nevzniklo premenovaním nejakej existujúcej strany, ani tak, že sme si nejaký politický subjekt kúpili. Poctivo sme sa uchádzali o dôveru ľudí na námestiach a v uliciach. Prezentovali sme im myšlienky a prácu SHO a žiadali o podpisy, ktoré, podľa zákona, boli potrebné na vznik nášho politického hnutia. A opäť úspešne. Nech voľby 29. februára dopadnú akokoľvek, aj počas predvolebnej kampane a aj po nej, sa my všetci v SHO budeme môcť pozrieť ľuďom priamo do očí. Ale rozhodnutie, koho si ľudia vyberú, aby ich zastupoval v NR SR, je len a len na nich a my ich rozhodnutie budeme akceptovať. Pre naše hnutie sa ale 29. februára 2020 nič nekončí, všetko sa iba začína. 

Volebný tím SHO


Ján M.: Aké miesto v programe SHO majú kresťanské a národné hodnoty? Prečo by mali občania – voliči dôverovať práve vám?
Róbert Švec: Žiaľ, naša vlasť sa dostala do bodu, keď sa zdá, že voliči si môžu vybrať iba medzi dvoma extrémami: zeleným a liberálnym. Ale nie je tomu tak. Odmietame akýkoľvek extrém, odmietame nepokoj, nevraživosť, zvady, ale ponúkame pokoj, stabilitu a možnosť, aby Slováci vo svojom štáte mohli normálne žiť. Sme zodpovedné a rozumné vlastenecké hnutie, ktoré sa nikdy, zdôrazňujem nikdy, neuchýli k populistickým táraninám a balastom. Pracujeme koncepčne, s dlhodobými víziami a tie napĺňame krok za krokom. História SHO o tom jasne vypovedá.
Pokiaľ ide o kresťanské hodnoty. Naše hnutie sa neviaže na žiadne vierovyznanie ani konfesiu, ale plne si uvedomujeme, že kresťanstvo je s naším národom úzko späté a formuje naše dejiny už vyše 1 000 rokov. Veľmi veľa našich velikánov boli výrazné osobnosti nielen z pohľadu národného, ale aj z pohľadu kresťanského. Boli to významní a vplyvní katolíci, dokonca aj kňazi, ako napríklad Anton Bernolák, Andrej Hlinka alebo aj prvý slovenský prezident Jozef Tiso. Medzi velikánmi, ktorých si vážime, boli aj evanjelici, ako napríklad Ľudovít Štúr a Jozef Miloslav Hurban. Spomínané osobnosti boli Slováci a obetovali sa, aby sme mohli my dnes žiť a mať náš slovenský štát. A aj toto je jeden zo stavebných kameňov nášho hnutia. V dnešnej dekadentnej dobe musíme chrániť nielen to národné, ale aj kresťanské, pretože, a naše dejiny sú toho svedkom, národné a kresťanské idú ruka v ruke, a môžem vás ubezpečiť, že SHO je a aj naďalej bude hrdým nositeľom odkazu Bernoláka, Štúra, Hurbana, Hlinku, Tisa a ďalších. Nielen Bohu, ale aj národu.

Ján M.: V predvolebnej kampani sa veľa hovorí o korupcii a extrémizme, menej o ostatných témach, ale z úst politikov hádam ešte nezazneli dve slová: kultúra a mravnosť. Čo si o tom myslíte?
Róbert Švec: Ťažko budeme počúvať o kultúre a mravnosti z úst nekultúrnych štandardných politikov, ktorí svojím správaním už dávno prerazili dno politickej a aj spoločenskej slušnosti. Oni nie sú hodní, aby riadili náš štát, lebo každý deň dokazujú, že politiku chápu ako jeden veľký kšeft a biznis, a nástroj toho, ako zaopatriť svoju rodinu a kamarátov. Nechápu a nikdy nepochopia, že politika je služba národu a štátu.
My nevstupujeme do politiky, aby sme sa prispôsobovali súčasným štandardným parametrom robenia politiky, vstupujeme do politiky, aby sme z politického chrámu vyhnali farizejov, ktorí ho už vyše 20 rokov okupujú. A uisťujem vás, že tých farizejov skôr alebo neskôr vyženieme.

Ján M.: Ďakujem za rozhovor.


Predchádzajúci rozhovor:
::
P. S.Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Na stránke Slovenského hnutia obrody som našiel zaujímavú myšlienku:

    Neexistuje prepadnutý hlas. Existuje iba prepadnutá možnosť voliť slobodne.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.