- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. mája 2020

Nedeľné slovo (73)


V ústrety dobru
Niektorí ľudia sa sťažujú na nedostatok príležitostí. Možno aj majú čiastočne pravdu, ale tak či onak platí, že príležitosť konať dobro prichádza dennodenne. Stačí len prebudiť v sebe vnímavosť a pozornosť, otvoriť si srdce a zmysly – a zbadáme veľké možnosti konať, pomáhať, tvoriť, budovať.
Niekedy naozaj treba mať, ako sa hovorí, šťastie, ale šťastnú zhodu okolností dokážu využiť iba pripravení. Šťastie nie je odmenou za lenivosť či pasivitu.

Buďme pripravení a bdelí – šťastie skôr či neskôr príde, aj keď možno v inej podobe, než teraz očakávame. A ak bude dlho meškať, treba mu vyjsť v ústrety.
Apoštol Pavol nabáda: „Boží človek, usiluj sa o spravodlivosť, nábožnosť, vieru, lásku, trpezlivosť, miernosť. Bojuj dobrý boj viery a zmocni sa večného života, ku ktorému si bol povolaný.“ (1 Tim, 6, 11–12)

::
Predchádzajúce: Nedeľné slovo (72)

2 komentáre:

  1. Anonymný24.5.20

    Vždy si rád Nedeľné slovo so záujmom prečítam. A na chvíľu aj pookrejem, kým vo mne realita následne neprecitne. Sú to vždy, dnešné slovo v ústrety k veriacim nevynímajúc, emotívne výzvy, pohľad ako by sme mali konať, pomáhať si, tvoriť, budovať. Žiaľ, tento apel prebudiť ľudí k niečomu ušľachtilému je akoby hádzanie hrachu na stenu. Je to podobné u nás, ak si dovolím prirovnať trocha neporovnateľné, ako s humorom i s ďalšími skutočnosťami. Uvediem dnešný prípad. Dal som jednému spolku na to určenému pripraviť auto na pravidelnú STK a emisnú kontrolu. Vzhľadom na to, že takmer každý z nás je znalcom problematiky a vie ako to u nás chodí, zaujímalo ma, koľko ma bude tento "špás" stáť...Až sa mi napokon z výšky požadovanej čiastky hlava zatočila. Nebudem sa ďalej z touto príhodou zaoberať, pre mnohých nie je zaujímavá, ale ak by som vzdoroval a protestoval, a svedčil za čo všetko, aj neurobené a naúčtované som musel zaplatiť prišiel by som s majiteľom do konfliktu a nechal som pre pokoj duše zo seba urobiť hlupáka. Aj z toho dôvodu, že som do servisu prišiel predtým s pokorou, slušne a so slovami, žiaľ čo sa dnes nenosí: prosím vás, prehliadnite a odneste mi auto na povinnú prehliadku. Najzaujímavejšie, nechcem citovať výmysly majiteľa, že pomaly cena za z požadovanú službu prevýšila cenu vozidla. Nuž takíto sme a preto moja reakcie na tak na duchovné a citové slová uvedené v článku Nedeľné slovo. Pritom držiac sa svojho aforizmu: Človek hľadá človeka, aby ho mohol ošmeknúť! Prajem všetkým priaznivcom Priestornetu pekný víkend a sviatočnú nedeľu! milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a namiesto odpovede ponúkam ľudovú múdrosť:
      Pomôž si, človeče, aj Boh ti pomôže.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.