- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. júna 2020

Na každom živote záleží (?)


ZÁPISNÍK (25/2020)
Teodor Križka v úvodníku nového čísla Kultúry (12/2020) pripomína, že politika ovplyvňuje všetky oblasti života, nedá sa bez nej zaobísť a aj deklarovaná apolitickosť je vlastne politickou premisou. A dodáva: „Súťaž politických koncepcií je ako šachová hra, ibaže neraz pre viacerých hráčov, teda skôr ako hra v karty. V čase, keď psychológia prečítala správanie bežného človeka, sa žolíkom v rukáve môže stať hocičo. Čokoľvek, čo šokuje. I koronavírus, i smrť černošského kriminálnika, z ktorého sa zo dňa na deň stane martýr.“

::
Časopis Extra plus publikoval na svojej internetovej stránke príspevok anonymnej blogerky, zaoberajúci sa nerovnakým prístupom masmédií, politikov i verejnosti k životu či smrti toho či onoho človeka. V článku sa okrem iného píše: „Keď v roku 2018 zomrel novinár Kuciak, takmer všetci, majoritná spoločnosť, sme sa pýtali, ako sa vôbec mohlo stať, že niekto si dovolil zabiť na Slovensku novinára. Bol totiž prvý. A my, verejnosť, sme sa to pýtali hlavne ústami novinárov. Aktuálne zomrel rukou vraha prvý učiteľ, ktorý, keďže bol na rozdiel od mladučkého Kuciaka pred finále svojej profesnej dráhy, bol tak pre našu spoločnosť oveľa prospešnejší, zaslúžil by si viac. Ale majorita spoločnosti má svoje ústa zavreté. A, keďže aj "pospolitý ľuď" na sociálnych sieťach je až neobvykle ticho, tak usudzujem, že nám je jedno, že slovenskí novinári sa tejto téme venovali iba okrajovo. Presnejšie: po politickej zodpovednosti médiá nevolali vôbec.“
::
Ovocím hodnotového relativizmu je dezorientácia a v konečnom dôsledku nespravodlivosť. Už takmer nikoho nezaujíma, kde je pravda. Namiesto reality je nám vnucovaná virtuálna realita, ktorej podoba je formovaná médiami a ľuďmi v pozadí, ktorí majú dosť peňazí na presadzovanie svojich neraz zvrátených názorov.
::
Po eliminovaní náboženstva mala podľa predstáv a sľubov pokrokárov nastúpiť osvietená vláda rozumu. Sekulárna spoločnosť mala zaručiť všeobecnú slobodu a demokratickú rovnosť. Nestalo sa. Nepomohol ani racionalizmus, ani pozitivizmus, ani marxizmus, ba ani liberalizmus. Ukazuje sa, že humanizmus bez Boha je veľkým klamom a podvodom. Ľudská dôstojnosť sa nedá zabezpečiť triednym bojom ani bojom za práva menšín, nevedie k nej vymazanie historickej pamäti ani globalizačné stieranie rozdielov medzi kultúrami... Kedy si to uvedomí dostatočný počet ľudí, aby mohlo dôjsť k obrode?

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (24/2020)
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný22.6.20

    Novinár zavraždený rukou západného vraha poslúžil na zvrhnutie doterajšej sociálnej vlády, čo sa podarilo. Neznámy zavraždený učiteľ patrí žiaľ medzi plejádu denne nevinne rukou vraha zomierajúcich nevinných obetí a v tom je ten rozdiel. (čitateľ Priestornetu)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je zjavné, že niektoré udalosti sa politicky zneužívajú. Dialo sa to aj v minulosti, dnešok je iný v tom, že nebývalý vplyv majú médiá rôzneho druhu – informácie i dezinformácie priam valcujú mentalitu ľudí.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.