- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. novembra 2020

Celosvetový policajný štát?

 


Kresba: Andrej Mišanek

Mladý človek býva častejšie agresívny, určite aj preto, že je ešte neskúsený a neistý. Časom však, vďaka živým skúsenostiam a Božej milosti, nachádza tú hranicu, ktorej prekročenie už nie je únosné ani pre neho, ani pre jeho blízkych. Súčasný tlak na ľudí, spojený s bezprecedentnou manipuláciou, celkom určite prijateľnú hranicu prekračuje. Rešpektovať vonkajšiu moc je iste potrebné a užitočné, hocijaký poriadok je lepší ako anarchia, ale terajší fyzický a psychický tlak na úbohých ľudí, ich rodiny a spoločenstvá už presahuje znesiteľnú mieru.

Pravdaže, Ježiš odporúčal poslušnosť autorite a on sám napriek prísnej kritike rešpektoval aj duchovné autority svojej doby. Hovoril o nich ako o tých, ktorí síce dobre hovoria, ale už podľa toho nekonajú. Čo však spraviť, keď naše svetské i duchovné autority už ani dobre nehovoria a nielen cudzia, ale už ani vlastná ľudská dôstojnosť pre nich nič neznamená?


Ježiš v Jánovi (17, 9) hovorí, na rozdiel od pápeža Františka, že neprosí za tento svet, ale za tých, ktorých mu jeho Otec dal. Súčasná situácia vo svete je taká, že vrchnosti nás priamo žiadajú, aby sme ubližovali svojim blízkym a na nás odkázaným a aby sme brali v prvom rade ohľad nie na večné a ľudské, ale na akési núdzové a dočasné ani nie zákony, ale len vyhlášky a vestníky. A náš hlavný pastier sa k tomu všetkému pripája a zdá sa, že viac mu záleží na konaní a plánoch globálne etablovaných svetských autorít než na slobode vlastných trpiacich, zúfalých a pomaly už dokonale dezorientovaných ovečiek.

Máme byť poslušní, disciplinovaní a dobrovoľne sa obmedzovať, ale zisky hypermarketov neboli nikdy vyššie a nikdy nerástli tak ako v súčasnosti. Akú má logiku zatvárať prevádzky a podniky, kde sa ukáže pár ľudí za hodinu, alebo ani to nie, a mohutné obchodné, finančné a informačné spoločnosti nechať fungovať ďalej bez akýchkoľvek problémov?

Človek má zlý pocit: ak predtým platilo heslo „Proletári všetkých krajín, spojte sa!“, tak teraz začala platiť mantra „Vírusy všetkých krajín, spojte sa!“ Obe tieto heslá fungujú ako bič a kyjak na ľudí, ktorí chcú len to, aby oni a ich rodiny dôstojne žili a hlavne prežili.

Vírusy iste sú medzi nami, aj spôsobujú choroby, ale nemôžu byť zámienkou na zavádzanie celosvetového policajného štátu, na nekompromisné oddeľovanie poslušných od takzvane neposlušných a na trestanie, ba až likvidáciu nepohodlných ľudí, ktorým už pomaly, ale isto, zakazujú na niečo sa aj opýtať.

Je nepochybne užitočné aj prikázané modliť sa za duchovných i svetských predstaviteľov, ctiť si ich a poslúchať ich, ale len v tom prípade, ak neskáču po hlave a základnej logike nás a našich blízkych.

Kto kope druhému jamu, veľmi skoro padne do nej sám! To platilo v časoch písania Biblie a platí to aj teraz.

Požehnaný Boh naveky!

 

Vlado Gregor

 
::

Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Plán sa zdá byť jasný:

    1. povinné rúška,
    2. povinné testovanie,
    3. povinné očkovanie,
    4. očkovacie preukazy alebo čipy,
    5. absolútna kontrola pohybu,
    6. posthumanizmus (eugenika, hybrid človek-stroj).

    Viac v článku:
    http://www.priestornet.com/2020/09/clovek-ako-boh-peklo-na-zemi.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný24.11.20

    Vďaka za hlboké, múdre a pravdivé zamyslenie sa nad stavom našej spoločnosti a nás ľudí a kresťanov v nej. V záujme koho a čoho sme nútení vzdávať sa našej slobody? a prečo tomu napomáhajú cirkevné autority, ktoré majú byť naplno v službe Bohu i človeku, nie mocným tohto sveta? Ale všetko do času, Pán Boh naveky. On je Pánom dejín a v tom vidím nádej aj v tejto čudnej dobe a pomýlení mnohých, ktorí aj pod hlavičkou cirkevných organizácií, či reholí alebo farností sa dávajú do služby tomuto chaosu a zmätku. Naozaj žijeme pomýlenú dobu. Som rád, že to ktosi dokáže otvorene povedať. Vďaka Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.