- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. decembra 2020

Jeseň v andrássyovskom parku mesta Trebišov

 
Foto: Robert Hakala

Mestský park v Trebišove sa rozprestiera na ploche 62 hektárov v okolí rozľahlého komplexu kaštieľa Andrássyovcov. Je najväčším, taxonomicky bohatým a najcennejším parkom v strednej Európe. Prvé písomné zmienky o jeho úpravách sú z konca 18. storočia. Veľké zásluhy na rozvoji parku sa pripisujú významnému politikovi, štátnikovi a zemepánovi grófovi Andrássymu. Jeho pričinením bol park v anglickom štýle udržiavaný, boli v ňom fontány, jazierko, antické sochy, akváriá či starostlivo strihané dreviny.

Medzi najcennejšie chránené kultúrne pamiatky v tomto historickom parku patrí mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho v neogotickom štýle, v ktorom je gróf Július Andrássy pochovaný aj s manželkou Katarínou a ich synom Teodorom Andrássym. Súčasťou interiéru mauzólea bol aj obraz M. Munkácsyho Plačky pod krížom, ktorý sa teraz nachádza v Maďarskej národnej galérii v Budapešti (v Trebišove sa dá vidieť kópia).

V parku, ktorý vznikol z pôvodného lužného lesa, sa nachádza historická i náletová zeleň, ktorú tvoria ihličnaté aj listnaté stromy, kroviny a rastliny. Veľmi cenný je najmä tis obyčajný, z  listnatých stromov je najvýznamnejší platan javorolistý, pagaštan konský, k cennejším drevinám patrí aj sofora japonská, borievka čínska či borievka virgínska. Park v súčasnosti slúži predovšetkým na krátkodobú rekreáciu miestnych obyvateľov.

Možno vám niekoľko mojich fotografií priblíži jeho krásu v jesennom období.

Robert Hakala

  














Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...

4 komentáre:

  1. Anonymný1.12.20

    Vďaka za pripomienku parku v Trebišove, v lete počas dovolenky na Východe Slovenska som mal možnosť sa s priateľmi po nádhernom a zaujímavom parku prechádzať. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V článku spomenutý obraz M. Munkácsyho Plačky pod krížom je skutočne krásny, nevšedný, monumentálny...

    https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Munk%C3%A1csy_Siratoasszonyok_a_keresztf%C3%A1n%C3%A1l.jpg

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Karol Dučák30.12.20

    Zase sa potvrdzuje stará, známa pravda, že človek si nevie vážiť to, čo má za humnami. Aj ja som prešiel pamätihodnosti na Slovensku, i v ďalekom svete, ale pamätihodnosti Trebišova, ktorý sa nachádza len 30 kilometrov od môjho bydliska, poznám len veľmi málo. To naše východné Slovensko je krásne, ale musíme ho objavovať predovšetkým my sami, ktorí tu bývame. V každom prípade ďakujem Robertovi Hakalovi za tento úchvatný pohľad na krásy nášho regiónu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák4.10.21

      Už zopár rokov sa snažím presvedčiť manželku k návšteve trebišovských pamätihodností a múzeí. Dlho som nemal úspech, až v sobotu 25.9.2021, sa mi to podarilo po prvý raz. Neľutovali sme. Boli sme očarení klenotmi tohto mesta a len sme smutne konštatovali, že náš Vranov nad Topľou, ktorý je počtom obyvateľov iba o niečo menší ako Trebišov, nám nemôže poskytnúť toľko historickej nádhery. Najprv sme v Trebišove navštívili Kostol Navštívenia Panny Márie a Chrám Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky, potom sme sa poprechádzali po nádhernom mestskom parku a nakoniec sme vstúpili do barokovo – klasicistického kaštieľa, niekdajšieho sídlo Andrášiovcov, v ktorom je dnes Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína. Prezreli sme si tú časť múzea, ktorá sa nachádza priamo v kaštieli, no pre nedostatok času sa nám nepodarilo prezrieť externé expozície, ktoré sú umiestnené mimo kaštieľa. Mňa osobne zvlášť mrzelo, že som si nemohol prezrieť expozíciu poľnohospodárskych strojov a mechanizmov. Chystali sme sa na to v sobotu 2.10.2021. Tentokrát sme neboli len my dvaja s manželkou, ale išiel s nami aj syn so svojou rodinou a naše vnúčatá z Košíc. Mali sme však smolu. V zimnom období, ktoré sa začalo 1. októbra, je múzeum v sobotu zatvorené. Museli sme sa teda uspokojiť s prechádzkou v parku. Každopádne je však mesto Trebišov nádhernou perlou južného Zemplína, na ktorú môžu byť jej obyvatelia právom pyšní. Určite sa tam ešte vrátime a nenecháme si ujsť príležitosť navštíviť konečne aj expozíciu poľnohospodárskych strojov a mechanizmov.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.