- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. januára 2021

Nedeľné slovo (108)

 

Zmena zvnútra

Pokrok sa stal modlou nových čias. V mene pokroku sa rúcali štáty, monarchie, paláce i kostoly. V mene pokroku sa uskutočňovali prevraty a krvavé revolúcie, milióny ľudí trpeli vo väzniciach a umierali na popraviskách. Myšlienka pokroku je totiž zradná. Otázkou je, čo vlastne možno považovať za pokrok a čo skutočný pokrok znamená. Mnohí si pokrok mýlia so zmenou, so zavádzaním čohokoľvek nového.


Teória neustáleho pokroku už pomýlila mnohých. Aká je skutočnosť? Nie je možné stále nafukovať výrobu a spotrebu, drancovať prírodu, žiť na úkor iných a spoliehať sa na materiálne bohatstvo.

Žiaľ, sme svedkami toho, že cena človeka sa meria veľkosťou jeho majetku. Tragický omyl! Akokoľvek vysoká bude naša životná úroveň, vnútorne nás to nezlepší ani neurobí šťastnými, skôr naopak.

Skutočný pokrok je možný len v rovine osoby – pokrok duševný a duchovný, čiže osobný rast, zmena zmýšľania, zmena zvnútra. Keď sa zmení človek, zmení sa aj svet, nie naopak.

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (107)

1 komentár:

  1. Anonymný24.1.21

    Prečítal som si Nedeľné slovo, slová do duši a svedomia človeka. Neviem čo k tmu viac dodať? Keď sa to tak vezme, človeku k pozemskému šťastiu chýba tak málo. Žiaľ, sme nepoučiteľní. milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.