- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. marca 2021

Čriepky zo života (3)

 

Ján Grešák

Bohatý vladár si dal postaviť palác. Na obhliadke stavby sa pristavil pri robotníkovi, ktorý pracoval pri vchodových dverách, a opýtal sa ho, aké široké budú tie dvere.

„Nuž predsa také, aby cez ne mohli vyniesť rakvu,“ znela jeho odpoveď.

 

::

Istý starosta sprevádzal svojho kolegu, ktorý navštívil jeho mesto. Zaviedol ho aj na cintorín, aby sa pochválil nádherne upraveným prostredím s veľkolepými hrobkami, v ktorých odpočívali samé významné osobnosti.

„Čo na to povieš, ako sa ti to páči?“ opýtal sa hosťa.

„Koľko hrobov, toľko zrkadiel. V jednom je pochovaná krása, v druhom bohatstvo, v treťom moc,“ pokojne odpovedal návštevník.

 

::

Slávneho spisovateľa navštívil raz náhodný turista. Keď uvidel jeho skromnú izbu s knihami, jednoduchým stolíkom a stoličkou, opýtal sa:

„Majstre, kde je váš nábytok?“

„A váš je kde?“ opýtal sa prekvapeného turistu spisovateľ.

„Veď ja som tu len na návšteve, prechádzam tadiaľto,“ riekol turista.

„Aj ja,“ odpovedal spisovateľ.

 

::

Mladý bohatý muž, namyslený na svoju krásu, zatúlal sa počas poľovačky v hore k pustovníkovi, ktorý držal v ruke lebku a rozmýšľal. Keď sa ho mládenec opýtal, prečo ju toľko obzerá, povedal:

„Nemôžem prísť na to, či patrila boháčovi, alebo žobrákovi...“

 

Pozberal: Ján Grešák

::

Prečítajte si: Čriepky zo života (2)

::

Vážený čitateľ,
pomôžte nám skvalitniť tento portál, prispejte svojím komentárom, vyjadrite svoj názor...
(redakčný dotazník)

3 komentáre:

  1. Anonymný13.3.21

    Rád čítam krátke veci, hoci sa vraví, že skratky urýchľujú čítanie a predlžujú rozmýšľanie. Nie náhodou sa hovorí, že krátke literárne útvary sú romány k kocke. Pán autor uviedol štyri poviedky (čriepky - lepšie vystihujú ich krátkosť), ktoré sú takpovediac aforizmami v skratke, v ktorých ukrytá pointa vedie k zamysleniu. Názorná ukážka ako sa dá pár slovami vyjadriť hlboká múdrosť a poučná myšlienka. Navyše žijeme v časoch, keď v uponáhľanom svete si čitateľ radšej zvolí prečítať si krátke útvary, pred ďaleko siahlymi románmi, či knihami. Myslím, na všeobecnú platnosť. Autorovi gratulujem, poznám jeho prácu, je to všestranný umelec, predovšetkým humorista...milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milan, nasledujúce riadky budú znieť možno premúdrelo, ale ide o citát z recenzie, ktorú som práve dopísal, a mám ho tak poruke ako odpoveď na váš komentár:

      „Hovorí sa, že naša súčasnosť žičí krátkym textovým správam, uprednostňuje rýchle a ľahko stráviteľné informácie (kto by už dnes čítal hrubé knihy?!). Je to tak, ale treba dodať, že vždy záleží (malo by záležať) v prvom rade na obsahu a kvalite, nie kvantite. V literatúre majú svoje miesto tak rozsiahle eposy a romány, ako aj epigramy či aforizmy. Podmienkou je estetická a etická relevantnosť. A tú najlepšie preverí čas.“

      Odstrániť
  2. Anonymný13.3.21

    Pán Maršálek, teší ma takáto myšlienková zhoda. Čitatelia Priestornetu by však mali častejšie a "húfnejšie" reagovať aj na takéto krátke literárne útvary, ako sú napríklad aforizmy. Slúži vašej cti a schopnostiam, že sa Vám podarilo získať takých fenomenálnych slovenský autorov, humoristov, ako sú Andrej Mišanek, Vlado Javorský a Ján Grešák! milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.