- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. marca 2021

Nedeľné slovo (115)

 

Dobrý človek

Každý z nás aspoň občas potrebuje druhého človeka – možno na pomoc, možno na rozhovor, možno ani nevie načo... Stretnutie s dobrým človekom poteší.

Malo by nám záležať na tom, aby sme boli dobrými ľuďmi a príjemnými spoločníkmi, ktorí však nie sú uhladení a čistí navonok, ale vo svojom vnútri.


Prijímať a dávať, učiť sa, tvoriť, načúvať a primeraným spôsobom vyjadrovať svoje názory i pocity, byť sám sebou s inými, veriť, dúfať, milovať, teda plnohodnotne žiť. To je hodné človeka. A z toho plynie pravé šťastie.

Čo však nemožno opomenúť: človek by sa nemal usilovať o dobrotu len v bežnom či svetskom zmysle. Nestačí byť dobrým človekom (dodržiavať zákony a pravidlá slušnosti), treba byť Božím človekom, takým, ktorý rešpektuje Boží zákon a celým svojím životom chváli Stvoriteľa.

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (114)

2 komentáre:

  1. Anonymný14.3.21

    Mať vo svojej blízkosti dobrého človeka je veľkým Božím darom. Ešte väčším Božím darom pre nás však je, ak aj my dokážeme byť takýmto dobrým a príjemným človekom pre svojho blížneho, pretože - ako hovorí Romano Guardini - pre kresťana všetko závisí od toho, či Kristov obraz v ňom žije pôvodne a mohutne, alebo je ošúchaný a chabý...

    Ján

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, súhlasím. Asi tak možno vyjadriť onú požiadavku byť nielen dobrým, ale Božím človekom. Inak povedané, nemožno z Desatora vyčiarknuť prvé tri prikázania.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.