- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. septembra 2021

Nedeľné slovo (139)

 


Pravá sloboda

Človek bol stvorený ako slobodná mysliaca bytosť. Slobodne sa rozhodovať je právom i povinnosťou každého človeka – a oberať človeka o slobodu, až na výnimky, znamená, páchať bezprávie.

V čom však spočíva skutočná sloboda? Musí byť v prvom rade zakotvená v duši, vo vnútri, v srdci, v presvedčení.


Pravá sloboda nezneužíva samu seba. Podľa Alexandra Solženicyna zlatým pravidlom každej slobody je snažiť sa ju používať čo najmenej.

Slobodný je ten, kto sa z vlastnej vôle podrobí nezmeniteľnému údelu. K slobode teda patrí aj pokora, aj zodpovednosť, zosúladenie chcenia, možnosti a nevyhnutnosti. Byť slobodný od slobody! Chcieť prijať Božiu vôľu.

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (138)

2 komentáre:

  1. Anonymný19.9.21

    Pán Maršálek, vďaka za výstižné ozrejmenie pojmu Sloboda.

    Čo mňa osobne dnes rozladilo v kostole, bolo vyhlásenie pána farára o tom, že sväté omše v určitých hodinách budú len pre zaočkovaných, resp. OTP.

    Taktiež sa majú veriaci, ktorí sa na omši zúčastnia, registrovať v rôznych aplikáciách (skenovanie akýchsi kódov) a následne vyplňovať lístky s menom, priezviskom a adresou bydliska. Lístky potom pri príchode na sv. omšu hodia do pripravenej schránky. Údajne kvôli kontrole počtu osôb v kostole...


    Tento spôsob nemôžem klasifikovať inak, ako znechutiť veriacich zúčastňovať sa na omšiach.


    Ján



    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevzopreli sme sa na začiatku... teraz je to zo dňa na deň ťažšie.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.