- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. novembra 2021

Zákaz bohoslužieb. Nehoráznosť!

 

ZÁPISNÍK (47/2021)

Zaznamenávame ohlasy na opätovný zákaz verejných bohoslužieb, ktorý prišiel zo strany vládnej moci:


Mons. Ján Duda: „Je to nesprávne a zlé rozhodnutie, ktoré obmedzuje náboženskú slobodu v našej krajine. Na bohoslužby prichádzajú ľudia, pre ktorých je slávenie eucharistie veľkou duchovnou posilou. Tú im online prenosy omší neposkytnú, budú o ňu opäť raz ukrátení...

A to sa ako kňaz, ktorý je zodpovedný za jemu zverený Boží ľud, mám uspokojiť s tým, že nám umožnili aspoň individuálnu pastoráciu?! Navyše, prečo mi ako kňazovi tieto rozhodnutia oznamujú politici, a nie biskupi? Čo nás má hlavný hygienik poúčať o tom, čo je individuálna pastorácia?! Veď je to absurdné.

Aby bolo jasné, žiadnym spôsobom nespochybňujem autonómiu svetskej moci a štátnu autoritu, ale rovnako štát musí rešpektovať autonómiu cirkvi a usilovať sa o partnerský dialóg, nie diktovať podmienky. Z tejto krízy nemôže vzísť nič dobré – pre cirkev ani pre spoločnosť...“ (svetkrestanstva.postoj.sk)

::

Redakcia portálu Christianitas: „V pondelok sa Slováci prebudili do opäť sprísneného covidového automatu. Neočkovaní už nemohli navštíviť kaderníka, kúpiť si v obchodnom centre oblečenie a veriaci z tejto kategórie dokonca ostali stáť pred dverami kostolov. Bola im ponúknutá len individuálna pastoračná starostlivosť...

Netrvalo dlho a už o pár dní, presnejšie vo štvrtok, sa zatvorili kostoly aj pre očkovaných a prekonaných. Presne tak, ako je už na Slovensku v posledných rokoch adventnou a pôstnou tradíciou. Vláda, ktorú vraj tvorí najviac kresťanov v dejinách Slovenska, totiž schválila na 90 dní núdzový stav, ďalší lockdown a skupinové bohoslužby zakázala úplne. Heger, ktorý bol aktívnym členom katolíckeho spoločenstva Martindom pri Dóme svätého Martina v Bratislave a tiež členom výkonného výboru European Network of Communities, siete, ktorá združuje kresťanské spoločenstvá celej Európy, svojim bratom a sestrám vo viere odkázal, že svätej omše sa môžu zúčastniť online…

Opätovný lockdown a uzatvorenie kostolov, o čom sa ešte nedávno hovorilo ako o veci, ktorá sa už nemôže stať, slovenských biskupov nemilo prekvapilo. Vyhlásili, že zákaz verejných bohoslužieb nepovažujú za primeraný a žiadajú jeho zrušenie v čo najkratšej dobe...“ (christianitas.sk)

::

Autori petície za zrušenie zákazu verejných bohoslužieb: „Úplný zákaz bohoslužieb odsúdili ako protiprávne súdy v mnohých krajinách sveta, ktoré konštatovali, že takýto zákaz znamená neprimerané oklieštenie náboženskej slobody a porušenie princípu proporcionality.

Uplynulé týždne, skúsenosti z predchádzajúcich vĺn epidémie, ako aj vyjadrenia rešpektovaných organizácií venujúcich sa ochrane zdravia taktiež ukazujú, že ak sa dodržia primerané hygienické opatrenia, kostoly nie sú miestom šírenia nákazy koronavírusu. Aj preto k úplnému zákazu bohoslužieb nedochádza v žiadnej inej krajine okrem Slovenska. Ako zdôrazňujú otcovia biskupi, práve pohľad do týchto krajín ukazuje, že existujú aj iné riešenia...“ (podpisem.sk)



Pripravil: Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (46/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Predseda KBS žiada premiéra o sprístupnenie bohoslužieb, aj keď s obmedzeniami:

    https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20211207038

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák14.1.22

    Slovenky, Slováci, ide nám o holé prežitie!
    Drahí rodáci, načo nám je EÚ?! Aby sme dovolili zaplaviť Európu imigrantmi?! Posledné udalosti nás totiž presviedčajú o tom, že už nám naozaj ide o holé prežitie. Ak sme sa sťažovali na Angelu Merkelovú, ktorá nechala Európu zaplaviť masami imigrantov, zdá sa, že ani po jej odchode na politické smetisko sa to v Európe nezmení. Jej štafetu totiž prevzali noví fanatici.
    Cieľom novej nemeckej spolkovej vlády je zahraničnopolitická revízia Schengenskej dohody s cieľom vtiahnuť celú Európu vrátane Švajčiarska do samovražedného sociálneho experimentu a podrobiť ju nekontrolovanej masovej imigrácii. V tomto úsilí sa vyznamenáva nová nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbock (Zelení), ktorá nedávno v Bruseli požadovala, aby mimovládne organizácie mali zaručenú bezbariérovú činnosť na vonkajšej hranici EÚ. Národné bezpečnostné sily by sa mali stiahnuť z vonkajších hraníc EÚ. Namiesto ochrany vonkajších hraníc Schengenského priestoru sa má novou prioritou stať komplexná starostlivosť a pomoc pri imigrácii. Tým pádom by sa Schengenská dohoda zmenila na opak jej pôvodného účelu. Namiesto ochrany hraníc by Schengen podľa Baerbockovej predstáv
    slúžil nekontrolovanému pašovaniu más imigrantov. Nemci rozbehli petíciu, ktorú som už aj ja spolu s mojou manželkou podpísal: https://www.patriotpetition.org/2022/01/13/der-grenzschutz-im-schengenraum-muss-nationale-hoheitsaufgabe-bleiben/.
    Poliaci bijú na poplach. Poľský premiér Mateusz Morawiecki (PiS) výstižne komentoval, čo Európu ohrozuje:
    „Je jasné: ak nie sme schopní teraz zadržať tisíce imigrantov, čoskoro to budú státisíce, milióny, ktorí prídu do Európy. Ak sa nerozhodneme naše hranice v Európe chrániť a brániť, stovky miliónov ľudí z Afriky či Blízkeho východu sa budú pokúšať prísť do Európy a najmä do Nemecka.“
    TOTO (!) by mali riešiť diletantskí ministri Korčok a Naď, nie nejakú nadbytočnú zmluvu s Američanmi! Američania nás nebudú chrániť pred náporom imigrantov! Tí sa na nás zvysoka vykašlú! Majú predsa dosť vlastných problémov so svojimi imigrantmi! My platíme z našich daní ministrov Korčoka a Naďa a oni sa nedokážu postarať o našu bezpečnosť v budúcnosti! Načo nám sú takí zbytoční ľudia vo vláde?! Kedy sa naši politici začnú zaujímať o nás a nie o svoje vlastné záujmy?! Akú krajinu odovzdáme našim potomkom?!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.