- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. januára 2022

Milovať lásku

 

Ján Grešák

Azda najväčším darom, ktorým sme na pozemskej púti boli obdarovaní, je to, že vieme milovať. Láska dokáže vytvoriť z človeka anjela, a aj najhorší človek, ak vie byť k niekomu dobrý, odpyká si niečo za svoje hriechy.

Ľahko je však milovať ľudí jemných, vtipných, láskavých, duševne vznešených, i tých, čo bývajú na druhom konci sveta. Milujme však suseda, ktorý býva s nami pod jednou strechou, stálych nespokojencov a tých, čo nevedia s nikým vyjsť, ktorí sú stále nervózni, akoby z pichliačov upletení – tých vedzme milovať!

Ktorí milujú len tých, čo si to zaslúžia, nevedia, čo je láska. Lebo – ako povedal ktosi veľký – láska je súhlas s človekom bez ohľadu na jeho postavenie. Bez slnečného jasu lásky nik nemôže žiť. Každé srdce potrebuje iné srdce, ktoré sa nadeň skláňa a ho zakryje.

Život sa stáva ťarchou, práca lopotou vo chvíli, keď zistíme, že nás nik nemiluje. Nič tak neohromuje človeka ako pocit, že nemáme už nikoho na svete...

Samozrejme, máme a budeme mať aj nepriateľov. Inak to už nemôže byť. Ani najbližšie pokrvné zväzky nevylučujú nenávisť. Dokazujú to aj príbehy z Biblie: Kain zabil Ábela, Ezau a Jakub sa pohnevali pre dedičstvo, Jozefa predali jeho vlastní bratia, Dárius dal zamurovať svoju sestru...

Aj svojich nepriateľov máme milovať, lebo ich potrebujeme, pretože nám odkrývajú slabé stránky nášho charakteru. Ani silný a smelý človek nemôže prejsť životom tak, žeby nemal nepriateľov, no meradlom pravého človeka je, že nechce nenávidieť, chce odpúšťať.

Tragédiou niekedy je práve to, že koho my milujeme, ten nás nie, a kto nás miluje, toho my nemáme radi. Dnes, keď ľudia žijú vedľa seba čoraz bezcitnejšie, nepripúšťajme, aby sme „vytriezveli“ z lásky. Veď čo z toho, ak niekto miluje kultúru, pokrok, umenie, prírodu, ale nemiluje blížneho, nemiluje človeka. Práve dnes, keď čoraz menej ľudí chodí po ceste lásky, usilujme sa zbaviť nenávisti a začnime milovať lásku. Prosme Pána, ktorý sám je Láska, aby nám dal k tomu silu.

 

Ján Grešák


::

Z tvorby autora:

Spomienka na Vianoce

Anjel na kolenách


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný26.1.22

    Dnes, hneď ako som vstal ešte pred raňajkami, som sa pustil do čítania článku spisovateľa Jána Grešáka Milovať lásku. Nielen preto, že autor je jeden z tvorcov a pilierom slovenského satirického Humorikonu, ale takýchto ľudí je medzi nami čoraz menej. Nebudem jeho príspevok širšie komentovať,
    ale odporúčam každému prečítať si ho. Je to ponuka, ako náhrada za vývozný arzenál - zbrane, drogy, chamtivosť, mamon a ďalšie zlo, ktoré k nám bezhranične prichádza pod rúškom západnej demokracie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. „Toto je jediná spravodlivá túžba: milovať Boha a pomocou Božej lásky rásť v láske.“

    (Svätý Ignác z Loyoly)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.