- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. marca 2022

Ako nočná mora

 

Martin Jančuška

Na malé Slovensko, ktoré sa ešte nestihlo spamätať z covidového cirkusu, roky predtým niekým starostlivo naplánovaného, sa cez hraničné priechody na východe krajiny začali hrnúť tisíce, ba desaťtisíce utečencov z Ukrajiny. Nikomu ani vo sne nenapadlo, že môže prísť takáto masová migrácia. Bolo priam cítiť, ako sa rétorika masmédií z jedného dňa na druhý zmenila, zintenzívnila určitým smerom. Pomoc, súcit, nezištná obetavosť na jednej strane, na druhej strane hromy-blesky na agresora, útočníka, nespratníka, vyvrheľa, darebáka... Jednoduchá metóda bielej a čiernej farby. O koreňoch a príčinách konfliktu ani slovko.

Neprestajne, 24 hodín denne, nové masírovanie mozgov. Dobre osvedčený spôsob. Všade vlajky národa, ktorý sa dal do pohybu. Denné bubnovanie na city a súcitnosť človeka. Kto by odolal? Kto by sa pýtal, ako sa to všetko začalo?

A tie masy utečencov treba prichýliť, ubytovať, zaodieť, nachovať, keď bude treba aj ošetrovať, operovať. Zadarmo.

Už sú prvé ohlasy od tých, ktorí sa v entuziazme rozhodli pomáhať. Od štátu spočiatku žiadna podpora, žiadna pomoc. Takmer všetko leží na pleciach nadšencov, dobrovoľníkov a starostov, ktorí, mimochodom, dodnes čakajú na sľúbenú pomoc za služby počas umelo navodenej pandémie nešťastného covidu.

Tým hore, ktorí by mali tento štát rozumne riadiť, zrejme ktosi ešte múdrejší poradil, aby utečencov poubytovávali v opustených domoch a bytoch. Keď to nebude stačiť, máme ešte rozumnejšie riešenie. Každá rodina, ktorá vlastní nadmerný byt, musí ubytovať utečencov.

 

Je vážna doba a z humanitárnych dôvodov nemôžeme predsa nechať blížneho spávať na ulici. Pani prezidentka ako prvý občan tejto republiky možno dá k dispozícii svoj palác, aby išla príkladom, takisto predseda parlamentu možno načrel do svojho svedomia a dáva k dispozícii všetky svoje rekreačné zariadenia, dokonca sa zaviazal, že zadarmo, na dobu neurčitú, bude týchto núdznych šatiť a chovať. A svorne všetci členovia vlády i celý parlament odsúhlasili, že sa zriekajú dvoch tretín svojho platu, aby išli príkladom a pomohli takto vyriešiť krízovú situáciu, do ktorej svojím odborným riadením priviedli túto krajinu.

 

Ale vráťme sa do reality. Čo obyčajný, jednoduchý občan? Počúva denne rozhlas, číta noviny, sleduje televíziu či internet, nasáva informácie zväčša bez toho, aby hľadal skutočnú príčinu problému, skutočnú pravdu. Dáva sa unášať čičíkaním, veď taká je doba.

To je však len začiatok.

Dva národy, ktoré po stáročia nažívali pri sebe v zhode, začali sa častovať najprv nevyberanými slovami, potom prechádzali i do manuálnych riešení, ktoré sa končia bratovražednou vojnou. A nikto nerieši, kto bol iniciátorom tohto konfliktu, ktorý sa v podstate začal už otvorením všetkých hraníc v Európe, spoločnou menou, európskym spoločenstvom a parlamentom... Veľmi dobre premyslené.

 

Martin Jančuška


::

Na čítanie: Odvážna zdravotná sestra.


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Tak ako každé zlo i vojna má hlboké korene, nikdy sa nezačne len tak z ničoho, bez príčiny, zo dňa na deň. Je preto zarážajúce a podozrivé, keď tí, ktorí majú zodpovednosť za chod štátu (politici, vysokí úradníci), a tí, ktorí ovplyvňujú verejnú mienku (umelci, novinári, aktivisti), hovoria o problémoch a konfliktoch povrchne a účelovo, ako sa im javia, resp. ako ich chcú prezentovať, ale nehovoria o ich príčinách a širších súvislostiach.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.