- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. augusta 2022

Varovanie pred totalitou

 

Ivana Hečková: Jedna svieca stačí

Ringier Axel Springer, 2022

 

V máji tohto roka vyšla ako knižný debut mladej novinárky Ivany Hečkovej kniha Jedna svieca stačí, skutočný príbeh žien, ktoré vzdorovali totalite. Kniha sa venuje téme likvidácie ženských kláštorov, ktorá sa po vyhnaní všetkých rehoľníkov z mužských kláštorov počas „Akcie K“ 13. apríla 1950 začala ako „Akcia R“ 29. augusta 1950 a pokračovala až do pádu komunistického režimu v roku 1989; cieľom bolo úplné zlikvidovanie rehoľného života vo vtedajšom Československu.

Autorka, narodená už v demokratických podmienkach, na životnom príbehu a spomienkach sestry Vianey a sestry Natálie z Rádu sv. Uršule opisuje ťažký životný osud, ktorý ich a stovky iných rehoľných sestier postihol núteným vyhnaním z ich pôvodných kláštorov, ubytovaním v rozličných provizórnych priestoroch či internátoch a zaradením najprv do poľnohospodárskych prác na štátnych majetkoch a družstvách, potom do práce v textilných továrňach v Čechách a neskôr do sociálnych ústavov pre telesne a mentálne postihnutú mládež a domovov dôchodcov taktiež v Čechách.

Sestry v dôchodkovom veku svoj život vtedy dožívali v sústreďovacích  kláštoroch. Celý čas žili pod prísnym dozorom štátnej správy a pridelených zmocnencov, ktorí ich kontrolovali a komplikovali im ich aj tak ťažký život. Zámerom komunistickej moci bolo ťažkými životnými podmienkami, šikanovaním a oddelením mladších sestier od starších, sľubmi rozličných výhod a ďalšími krokmi odviesť  ich od životného poslania, aby sa vzdali rehoľného života. Nebolo to však úspešné, sestry všetko trpezlivo a obetavo znášali a zostali verné svojim sľubom a predsavzatiam.

Rád sv. Uršule je zameraný na vzdelávanie, na výchovu mladej generácie. Komunistický režim mal vlastné predstavy o vzdelávaní, preto tvrdým úderom potreboval odstrániť rehoľné spoločenstvá, ktoré sa po stáročia na vzdelávaní podieľali. Kým mužské rehole boli zlikvidované v jednej vlne, likvidácia ženského rehoľného života prebiehala počas celého obdobia totalitného režimu, pretože rehoľníčky sa venovali činnosti v zdravotníctve a v sociálnej oblasti, kde ich nebolo jednoduché hneď nahradiť.

Kniha je sondou, pohľadom do ťažkých podmienok rehoľného života počas rokov, keď sestry žili v nemilosti totalitného režimu. Je napísaná pútavo, odborne, s vysokou empatiou a úctou k ich povolaniu, presvedčeniu, poslaniu, utrpeniu i životu. Tiež so zmyslom pre detail podáva opis mnohých príhod, ktoré sestry zažili, tých ťažkých, ale aj radostných, ktoré im život počas ich putovania púšťou prinášal.

Autorka zodpovedne zbierala materiály k téme, študovala dokumenty, navštevovala miesta pôsobenia sestier a komunikovala so sestrami aj historikmi. Sama históriu študuje. Výsledkom je kniha, ktorá by mala byť povinným čítaním pre záujemcov o rehoľný život,  pre tých, ktorí sa chcú stať učiteľmi, ale aj pre stredoškolskú mládež. Je vhodným čítaním pre každého, kto má zmysel pre pravdu, dobro a spravodlivosť.

Kniha vyšla v tvrdej väzbe, má 208 strán vo formáte 20 x 13,4 cm a text vhodne dopĺňa veľké množstvo čiernobielych dobových fotografií dokumentujúcich opisované udalosti. Na začiatku je obsah a prológ autorky. Nasleduje text rozdelený do desiatich kapitol, každá má niekoľko častí. V závere je epilóg a štúdia k téme od historika Františka Neupauera Očami totalitného režimu. Široký poznámkový aparát poskytuje informácie o prameňoch, ktoré môžu  záujemcov o tému viesť k ďalšiemu štúdiu. Vďaka patrí všetkým, ktorí sa na vydaní knihy podieľali. Je to hodnotný príspevok k histórii totalitného obdobia, na ktorú by radi mnohí zabudli, ale môže nás poučiť a zabrániť tomu, aby sa opakovala v tom, že niekto bude šikanovať iných za jeho vieru, presvedčenie či názor.

 

Ľudovít Košík


::

Odporúčané:

Ján Rekem: Trenčianska väznica

Kardinál Stefan Wyszyński: Zápisky z väzenia

Rudolf Tibenský: Tango s pekelníkmi


::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Zmienku o knihe som našiel aj v Katolíckych novinách (príloha Leto, 2022). Štefan Chrappa dáva do pozornosti „knihu mladej novinárky Ivany Hečkovej Jedna svieca stačí. Je to príbeh uršulínok, statočných žien, ktoré sa nedali zlomiť komunistickým režimom. V knihe sú zachytené pohnuté päťdesiate roky, keď komunisti zlikvidovali kláštory, keď ľudí pre vieru ničili, ponižovali a zatvárali do väzenia...“

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný27.8.22

      Aj keď som o knihe niečo počul bol som milo prekvapený jej spracovaním a prístupom autorky, ktorá si totalitné pomery nemôže pamätať k opisovaným udalostiam. Vďaka za jej priblíženie verejnosti. Ľudovít

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.