- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. marca 2024

Prezidentské voľby

 

(Niekoľko kusých poznámok)

Spoločnosť je názorovo rozdelená. To je však prirodzené. Problémom, ktorý nás ťaží, nie je ani tak samo rozdelenie, respektíve rozdielnosť názorov, ale to, z čoho ono rozdelenie vychádza, čo ho spôsobuje, na čom sa lámu naše vzťahy. Žiaľ, predmetom sporov dnes nie sú vážne svetonázorové otázky, principiálne veci súvisiace zo zmyslom života, tie boli odstrčené na okraj záujmu – my sa dnes dávame rozdeľovať: staviame barikády a vytvárame nepriateľstvá na základe kritérií a tém, ktoré nám predostierajú a vnucujú kadejakí falošní proroci a s nimi spriahnuté médiá.

Pristupujeme k voľbám (či už k prezidentským, parlamentným alebo iným), ale čo vieme o morálnom profile, rodinnom živote a ľudskom charaktere jednotlivých kandidátov? Prečo sa naše skúmanie, naše otázky nezameriavajú práve na to, akým človekom je ten-ktorý kandidát z hľadiska mravného? Prečo to nezaujíma novinárov, takzvaných strážnych psov demokracie?

Prezidentom by mal byť vážený, zrelý, skúsený človek, ktorý sa vie povzniesť nad žabomyšie spory a podenkové hmýrenie každodennej politiky. Mal by byť štátnikom, človekom viery a vízie, prehľadu a nadhľadu, pokory a rozvahy. Takého prezidenta sme už dlho nemali a zrejme ešte dlho mať nebudeme.

Novodobé babylonské pomätenie naberá na intenzite. Sú ním ovplyvnení aj mnohí kresťania katolíci, keď vo voľbách dávajú hlas ľuďom s protikresťanským programom. Bohužiaľ, úlohu kaliča vody pritom zohrávajú aj niektoré politické strany či hnutia, ktoré sa prezentujú ako kresťanské, no ich činy tomu vôbec nenasvedčujú.

 

Ján Maršálek


::

Prečítajte si:

Prijmeme pravdu?

Hľadá sa kresťanský politik

Nedemokratickí voliči?

2 komentáre:

  1. Anonymný25.3.24

    Ťažké bolo moje rozhodovanie v sobotu, komu dám svoj hlas a po viacerých voľbách prezidenta som v druhom kole nevolil. Tento krát sa chystám voliť aj v druhom kole aj keď voľba nie je ľahká a jednoduchá a budem nútený pristúpiť k voľbe menšieho zla. Pretože to väčšie zlo je podobe silného liberálneho tlaku, ktorý nám niekto vnucuje zo všetkých strán a žiaľ aj z Cirkvi a tzv. kresťanských spoločenstiev. Je mi smutno s akým nadšením tzv. kresťanskí aktivisti sa zúčastňujú mítingov slúžiacich na násilné vnútenie liberalizmu do našej spoločnosti. Pripadá mi to ako Babylon. Svoje ovocie nám to prináša a ešte len prinesie. Biskupi mlčia, len jeden emeritný sa pridal podporným vystúpením na mítingu liberálneho kandidáta. Darmo budeme kričať, keď nás budú oberať o naše práva a slobody v mene demokracie, ale už ani nemá kto kričať. Skôr v tichosti sa ešte niektorí modlia, keď si uvedomujú aký život nás čaká, keď hriech bude podporovaný zo zákona a z ústavy a dobro bude prenasledované. Kresťan by mal vedieť čo je dobré a čo zlé a ponúknuť viac než je jeho povinnosťou. "Lukáš 17:10
    Tak aj vy, keď urobíte všetko, čo sa vám prikázalo, povedzte: »Sme neužitoční sluhovia; urobili sme, čo sme boli povinní urobiť.«“ Žijeme v apokalyptickej dobe a keď mnohí sa ženú za pominuteľnými hodnotami a podporujú životom hriech a zvrátenosti, nemôže to skončiť ináč ako tragédiou. Nech nám Pán Boh osvieti rozum a mysle aby sme sa dokázali správne rozhodovať a konať. Ľudovít


    SSV: Sväté Písmo - katolícky preklad

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudovít, ďakujem. Pod tieto Vaše slová sa môžem podpísať i ja.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.