- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. augusta 2010

Človek verzus robot

(Hosťovský priestor)

Či sa nám to páči alebo nie, nastala doba, keď si väčšina ľudí život bez internetu nevie ani predstaviť. E-mailová komunikácia s priateľmi, hľadanie užitočných informácií alebo prijímanie a odovzdávanie fotiek či videí – to je len zlomok činností, ktoré priemerný užívateľ vykonáva, keď je „on-line“.
Nedávno však do tejto oblasti prišiel nový fenomén, a to vytváranie a publikovanie vlastného obsahu prostredníctvom osobných webových stránok – blogov. Na blogu si každý môže uverejňovať, čo sa mu zachce, ich náplň býva naozaj rozmanitá – od vylievania si srdca , cez trebárs kritiku politickej situácie a aktuálne regionálne spravodajstvo až po prospešné informácie alebo návody...
Človek týmto zas a znova dokázal, že vie využiť techniku vo svoj prospech. Technológie však pokročili až tak ďaleko, že dnes už dokáže reportáž z miesta udalosti či športový článok na základe štatistík zo zápasu napísať aj počítač. Dokonca existuje reálna hrozba, že časť novinárskej populácie z mäsa a kostí bude v budúcnosti nahradená chladnými kovovými konštrukciami, vzhľadom na podnikateľské poučky hovoriace v tomto prípade o veľmi lacnej pracovnej sile.
A tým sa dostávam k hlavnej myšlienke svojho príspevku. Boh nám ako jediným na tejto zemi dal schopnosť sebauvedomenia a tvorivého premýšľania. To človeku umožňuje, okrem iného, zmocniť sa pera alebo klávesnice a zaznamenávať tok hlbokých myšlienok a úvah, čo žiaden iný tvor nedokáže. A nedokáže to ani robot. Môžu byť vyvinuté stroje, ktoré svojou pamäťou a koncentráciou informácií prevýšia človeka. No vždy budú schopné existovať len v rámci hraníc daných programátorom, bez možnosti pohnúť sa čo i len o milimeter ďalej.
Ľudský mozog sa tak v tomto kontexte javí ako ten najgeniálnejší počítač a ľudská bytosť ako najgeniálnejší robot. Schopnosť tvoriť niečo nové je daná iba človeku.

Autorom príspevku je Valerián Lukačko: venuje sa otázkam blogovania, internetového marketingu, možností zarábania prostredníctvom internetu a všetkého, čo s tým súvisí...

2 komentáre:

  1. Blog je (okrem iného) aj veľká krčma, možno nealkoholická (ale nie vždy a všade). Súdim tak po hrubom zovšeobecnení, podľa obsahu, podľa krčmových rečí o politike. Je to lacné, beztrestné a možno tam nadávať, dať virtuálne popapuli aj ľuďom, ktorých by sme pri osobnom stretnutí asi slušne pozdravili, alebo skromne sklopili zrak... :)

    K robotom - teším sa na tú dobu, keď budú spravodajstvo písať roboty, na dobu nezaujatého a nepredpojatého spravodajstva.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O čo je menej "nekrčmových", serióznych blogov, o to sú vzácnejšie... V krčme je síce občas príjemne, ale prežiť v nej celý (hoci len internetový) život by dobré nebolo.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.