- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. júna 2011

Anketa: Človek a internet (2)

Letná anketa PriestorNetu na tému Človek a internet

Aký je váš vzťah k internetu a v čom vidíte klady a zápory jeho rozšírenia? Využívate ho pravidelne? Máte svoje obľúbené internetové stránky?

Jozef Javurek - bloger:
Tak sa zmenila doba, kedysi sa nás pýtali, aký je náš vzťah k "socialistickému zriadeniu", potom sa to zjednodušilo na vzťah k roku 1968 a dnes nás zaujíma vzťah k internetu...
Čo je pre mňa internet? To je hamletovská otázka, ale pred ňou by som si položil inú: "Čo je pre mňa počítač?"...  Mal som šťastie (alebo smolu), že sedím pri počítači od čias 8 bitových procesorov až dodnes. Je to súčasť života, pracovný nástroj i zábavné médium a encyklopédia.
Nevidím v tom nič zlé, okrem neblahého vplyvu dlhého sedenia na krčnú a driekovú chrbticu, na zápästie a ramenný kĺb a po čase (dlhšom) sa účinky dostavia aj do kolien... Ale teraz už vážne, tie zlé vplyvy treba včas rozpoznať a aktívne sa im brániť, prípadne si kúpiť novú stoličku (pozor, ideálna stolička neexistuje). Ak to inak nejde, treba si sem tam dať kĺby dodatočne rozhýbať rehabilitačnou sestrou (bývajú sympatické).
Počítač je dobrým vyplnením času a internet praktickým pomocníkom. Len sa človek nesmie zamýšľať nad tým, ako by sa žilo a orientovalo, keby náhle  internet prestal fungovať. Hotová katastrofa. Vlastne by to bolo podobné, ako keby naraz nebolo benzínu do áut. Osobne by to každý z nás nejako vyriešil, ale spoločnosť by skolabovala (alebo rýchlo dotiahla vývoj elektromobilov či inej zázračnej technológie).
Aj sloboda, ktorú prináša internet, je dvojsečnou zbraňou - pomáha, ale vytvára aj závislosť. Celkom prirodzenú závislosť na dobrej veci, keby nebola dobrá, neujala by sa... Tak sme si kedysi zvykli na koleso, potom na bicykel, autá a lietadlá. Ani tie k prežitiu priamo nepotrebujeme, na to nám stačia miestne potraviny a dva figové listy z dovozu. 
Bez internetu by sme sa vrátili späť, a to nie je perspektívna cesta. Dobrá cesta by bola taká cesta, ktorá by bránila ľuďom nehorázne často a zbytočne cestovať (do Salzburgu na večeru a podobne) a všetko prevážať z jedného konca sveta na druhý a späť (všetko vidieť na internete, to stačí). Dobrá cesta vedie cez sebestačné komunity nezávislé na dovoze exotických potravín a tovaru. S internetom ku svetlým zajtrajškom a nikdy inak sa vrátime späť, ale inak, a všetko sa začne znova. Lebo Svet sa točí.

Ak si chcete od Jozefa Javurka prečítať viac, navštívte jeho blog  a neprehliadnite ani jeho hosťovský príspevok na tejto stránke: Pridané hodnoty a ciele.

1 komentár:

  1. Doplňujúca otázka by mohla znieť, aké vzťahy budú zaujímať ľudí v budúcnosti.
    A ešte jednu poznámku mám: Žiaľ, niekedy sa ujmú aj nie dobré veci...
    Inak, zaujímavý pohľad skúseného "harcovníka".

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.