- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. júla 2011

Anketa: Človek a internet (6)

Letná anketa PriestorNetu na tému Človek a internet

Aký je váš vzťah k internetu a v čom vidíte klady a zápory jeho rozšírenia? Využívate ho pravidelne? Máte svoje obľúbené internetové stránky?

Ján Gallik - literárny vedec:
Internet používam pravidelne a zdá sa, že tvorí dôležitú súčasť aj mojej práce. Môj tradičný názor na internet je však taký, že je, podobne ako voda a oheň, dobrý sluha, ale zlý pán. Prostredníctvom internetu si píšeme maily, chodíme na Facebook, čítame si najnovšie správy z domova a zo sveta, nie je už problém - zdá sa - všetko zistiť a podobne.
Problém však je, že v súčasnosti sa ľudia menej stretávajú, dokonca som už zaregistroval aj to, že si susedky písali cez rýchlu poštu namiesto toho, aby prešli 5 metrov jedna k druhej. Pripomenulo mi to vynikajúci názor českého teológa a psychológa Maxa Kašparů, ktorý raz v jednej diskusnej relácii, zaoberajúcej sa samovraždami detí, povedal, že ľudia dnes sedia pred televíznymi novinami, vedia o všetkom, čo sa deje vo svete, ale nevedia, čo sa odohráva v susednej izbe a v duši ich dieťaťa. A to je, žiaľ, problém, aj čo sa týka internetu. Neskutočne nám zrýchlil život, ocitli sme sa vo virtuálnom priestore a z očí do očí komunikujeme čoraz ťažšie.
Zostáva nám len dúfať, že bude čoraz častejšie slúžiť ľuďom len ako pomocník a že ich, resp. nás, nepohltí do svojho sveta. A čo sa týka odpovede na poslednú otázku, mojou obľúbenou stránkou je YouTube, cez ktorú si vyhľadávam a počúvam piesne a taktiež stránka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra (http://www.juls.savba.sk/), kde pracujem so slovníkmi pri písaní rôznych textov.

1 komentár:

  1. Ak môžem ešte by som dodal, že internet musí ľudí naučiť myslieť, čo zatiaľ ešte veľmi nevidieť. Ľudia sa musia, ako vždy, najprv popáliť a prísť na to, že nie je všetko pravda čo sa tam popíše a ukáže.
    Musia sa naučiť vytvárať svoj vlastný nezávislý názor. Často aj napriek informáciám z internetu.
    Takí sme, niekto prijíma názory z novín, iný ich berie len ako jeden zo zdrojov pre tvorbu vlastného stanoviska.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.