- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. januára 2012

Cesta k bráne

Uvažujem o ceste – o krivolakej a strmej cestičke životom, na konci ktorej je, ako verím spolu s mnohými, brána do nebeského pokoja.
Táto brána je zaiste úzka. Dokáže ňou prejsť len človek ochotný skloniť sa pred tajomstvom života a večnosti, ochotný odhodiť zbytočnú záťaž a rozdať to, čo má, potom vziať na seba kríž, čiže zodpovednosť za svoj život a svoje konanie. Je to brána, cez ktorú môže prejsť iba človek s veľkým srdcom. Brána: ucho ihly.

Ale ako sa k nej dostať? Ako nezablúdiť, nepadnúť do ničoty? Človek sa tak často ocitá v pochybnostiach, akoby na krížnych cestách, na rozhraní. Balansuje, váha, hľadá, aj keď možno podvedome, zmysel a cieľ života. Túži po šťastí. A občas sa mu zdá, že ide za niečím, čo ani nejestvuje. Podlieha smútku a únave z každodennosti, vyhýba sa otázkam, ktoré ho presahujú.
No predsa – čo sa začalo, musí sa aj skončiť. Pozemská existencia má dva rôzne východy: väčší smeruje do tmy, ale cez ten menší a ťažšie dosiahnuteľný preniká až k nám akési svetlo. Skúsme ísť za ním!

Úryvok zo zbierky úvah Stopy v priestore.

3 komentáre:

  1. V týchto súvislostiach sa mi núka známa úniková myšlienka, že aj cesta môže byť cieľom a záleží len na tej ceste.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ešte dodávam - len dobro konané voči blížnym na tej "ceste" rozhoduje o konečnom "skóre"...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. W abt, súhlasím - v istom zmysle už cesta je cieľ, ale nie je jedno, aká je to cesta.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.