- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. januára 2016

Ružové sny niekedy krvavejú

Vlado Gregor
Ak poznáme pravdu, viditeľnú často len zo spodku spoločenského rebríčka, stávame sa slobodnými...
Hádam najtvrdším orieškom v chápaní kresťanstva je Ježišovo blahoslavenstvo o chudobných, alebo chudobných v duchu. Keď sa človek zamyslí nad ľudovou zbožnosťou a mariánskymi púťami, vidí tam priamy protiklad s organizáciami typu slobodomurárstva a elitárstva. Kým na púťach  sa stretávajú hlavne chudobní ľudia a vystupujú verejne, v rôznych elitných kluboch si navzájom fandia bohatí, úspešní a neverejní, ba až úmyselne utajovaní.
Kristus hovorí, že úzka je cesta a tesná je brána do kráľovstva nebeského, ale nehovorí, že na vstup doň treba mimoriadne talenty a oslnivú kariéru. Veľa vecí človek pochopí totiž len vtedy, keď sa od takýchto cieľov a sebapresadzovania oslobodí. Pretože len ak poznáme pravdu, viditeľnú často len zo spodku spoločenského rebríčka, stávame sa slobodnými.

Paradoxné je, že najmenej slobody, otvorenosti, tolerancie a milosrdenstva sa vyskytuje práve na rôznych vyberaných fórach, kde sa uplatňujú zaručené metódy kvalifikovanosti, vzdelanosti, vzájomnej zaručenosti a nespochybniteľnosti. Je to celkom jasný odklon od úcty k Bohu, jeho prozreteľnosti a nevyspytateľnosti, a príklon k sebazbožňovaniu človeka, čo je vlastne to neustále sa opakujúce biblické pokušenie „byť ako Boh“.
Je teraz tendencia hovoriť o kresťanstve a zvlášť o katolicizme všetko zlé a dokonca uprednostňovať staroveké pohanstvo. Ale, milí moji, ktorá organizácia dlhodobo poskytuje viac možností a ktorá poskytuje také množstvo tolerancie a odpustenia ako to profanované kresťanstvo?
Veď aj najviac tých pohanských a ľudových tradícií sa zachovalo prostredníctvom  katolíckej Cirkvi! Hromnice, Turíce, Veľká noc aj Vianoce sú plné dávnych zvykov odetých do kresťanského rúcha. Čo bolo nekompromisne a možno aj príliš urýchlene odstránené, to boli ľudské obete, mnohoženstvo a otroctvo. Feudalizmus iste nebol rajom na zemi, ale viac presadzoval hodnotu človeka ako otrokárstvo.
Možno sa to nezdá, ale dlhodobo a programovo sa snažím nebyť zlomyseľný. „Boh je rafinovaný, ale nie je zlomyseľný,“ povedal nedávno Einstein, a oveľa dávnejšie si povzdychol Juvenalis, že „ťažké je nepísať satiru“.
Hovoria mi totiž, že som teraz priveľmi pritvrdil, ale pochopte to – nielen mne sa zdvíha žalúdok, keď vidím a sledujem, ako sa z Cirkvi, z tajomného tela Kristovho, vyrába akýsi spolok na ochranu zvierat. Isteže, treba veci plánovať, aj svet treba zlepšovať a riadiť, a to aj v globálnom meradle, ale neexistujú len limity rastu, ale aj limity opovážlivosti a pýchy, ktoré nevedú k reálnemu milosrdenstvu, ale k nemilosrdným katastrofám.
Toho tvorenia nových a už vraj riadne usporiadaných spoločností sme už zažili dosť a je smutný pohľad na to, ako sa ružové sny, ktoré sa neskôr sfarbujú do krvava, neustále vracajú. Je z toho človeku ťažko a nechápe, ako sa môže propagovať reálne milosrdenstvo bez reálnej pokory a bez reálneho odhadovania svojich možností a schopností, teda bez pokánia.
KAJAJTE SA A VERTE EVANJELIU!
(Vianoce 2015)

::

Svoj postoj k danej problematike máte možnosť vyjadriť formou komentára pod článkom. Môžete nám tiež napísať na adresu: redakcia@priestornet.com.

2 komentáre:

  1. Kde niet Boha, tam nastupujú bôžikovia, modly a démoni. Je to stará známa a overená pravda. Len niektorí takzvaní humanisti si myslia, že popretím viery sa človek, resp. spoločnosť oslobodí od všetkej ťarchy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný12.1.16

    Milý Vlado Gregor, dlhodobejšie sledujem Vaše "filozofické" úvahy. Priznám sa, že občas vôbec nerozumiem tomu, čo nám, obyčajným smrteľníkom, ktorí veľmi potrebujú milosrdenstvo, hlásané sv. otcom Františkom. Už v minulosti sa Vám ho podarilo celkom "nemilosrdne"ohodnotiť. Do akého klubu ste ho zaradili? Do Vášho alebo medzi elitu? Môžete nám vysvetliť, prečo bolo predčasné odstránenie ľudských obetí? Vari po nich túžite? Skúste si o tom pohovoriť s Vašim spovedníkom. Peter Šulák

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.