- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. februára 2016

Máme sa lepšie?

Vlado Gregor
U mnohých, zvlášť neskúsenejších ľudí sa teraz presadzuje ideál západnej a prosperujúcej demokracie oproti vraj zatuchnutému a diktátorskému Východu. Milí moji, kam vedie tá bezpodmienečná prosperita a napĺňanie jej ideálov všeobecného pohodlia a najvyššej možnej nezodpovednosti, zvlášť smerom nahor? Áno, sme slobodnejší, búrame všetky ploty a zásady, žijeme omnoho pohodlnejšie ako tí predošlí a terajší „zaostalci“ a dokonca sa máme až tak dobre, že sa nám už nechce ani množiť, ale len dožiť...
Ak obviňujeme Rusko z boľševizmu, nezabudnime si uvedomiť, že idea komunizmu bola vynájdená na Západe a odtiaľ bola do Ruska importovaná. Presadila sa aj vyvraždením cárskej rodiny, kde zohral úlohu aj náš dobre známy Béla Kún, ktorý svojho času vraždil aj na Slovensku.

Je teraz móda sypať si popol na hlavu – aj ako národ, aj ako Cirkev, ktorej sme súčasťou. Skúsme trochu používať aj sedliacky rozum. Môže existovať akákoľvek organizácia bez disciplíny, poslušnosti, limitov a plotov? Nevyčíta sa aj v Biblii pastierom bezhlavé búranie plotov, a nie sú braní na zodpovednosť za blúdiace a dezorientované ovečky? Ako môže šéf hocijakej firmy vravieť neustále a do omrzenia svojim podriadeným, že každá iná firma je aspoň tak dobrá ako naša, ak nie lepšia?
Hovoril jeden z aktérov Nežného prevratu pri jeho 26. výročí, že nikdy sme sa na Slovensku nemali tak dobre, ale zožal hrobové ticho. Niektorí sa majú iste neporovnateľne lepšie, nehovoriac už o technických možnostiach, ale nepomerne vzrástol aj zbytočný zhon, zabíjajúca vystresovanosť, neuveriteľné ponižovanie námezdných pracujúcich a do neba volajúca nespravodlivosť.
Mali sme sa aj materiálne horšie a v nedávnych dejinách možno najhoršie za prvej Československej republiky, keď našu ekonomiku prevalcoval vyspelejší český priemysel a státisíce Slovákov emigrovali. Ale duchovne sme vtedy žili, tvorili a dali základy našej štátnosti, sebauvedomeniu a doslova ľudskej dôstojnosti, nielen voči nášmu okoliu, ale aj voči celému svetu.
Vyhýbajme sa pýche, milí moji, a s myšlienkou na Popolcovú stredu si sypme na hlavu popol, ale vážme si krv, pot a slzy našich predkov a nedovoľme našim rodičom a prarodičom obracať sa v hrobe, lebo bez tejto úcty a vedomia základnej ľudskej dôstojnosti neprežijeme ani my. Ani ako národ, ani ako civilizácia.

4 komentáre:

  1. zet2zet21.2.16

    Pán Gregor, myšlienky marxizmu síce pochádzali zo západu, ale boľševici ich povýšili a diktatúrou proletariátu zavinili toľko zla, že to nemá obdobu v histórii ľudstva. Následky stalinizmu zasahujú až do dnešných čias a bývale národy ZSSR to mešte dlho budú pociťovať.
    K prevalcovaniu slovenskej ekonomiky: po 1. sv. vojne Slovensko bolo zaostalým agrárnym štátom. Či sa vám to páči alebo nie, priemysel, školstvo, administratívu pomáhali vybudovať bratia Česi...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemali by sme zamieňať a miešať pojmy. Rusko nie je Sovietsky zväz a Rus nerovná sa boľševik.
      Ako zdôrazňoval Solženicyn, komunizmus bol Rusku vnútený hrubou silou. Násilím neslýchaných rozmerov bola priam zlomená duša národa, inak by sa tam táto zhubná ideológia neujala.

      Odstrániť
    2. zet2zet29.2.16

      Stalina však Rusi naďalej zbožňujú, ruskí mužíci naďalej pijú vodku a mocipáni Ruska chcú znovu byť superveľmocou. Ruská duša bohužiaľ žije lev v klasickej ruskej literatúre.

      Odstrániť
    3. Karol Dučák4.3.16

      zet2zet, bez urážky, nevidieť priepastný rozdiel medzi situáciou v Rusku pred 30 rokmi a dnes môže len ignorant. Nie všetci Rusi zbožňujú Stalina. Nikdy to tak nebolo, nie je a ani nebude. Ak by Stalin nemal nepriateľov, prečo by boli plné gulagy jeho nepriateľov?! Prosím Vás, nezhadzujte Rusov. Je to veľký a kultúrne vyspelý národ. Vďaka Bohu, že je dnes Rusko superveľmocou. Nebyť Ruska, kresťania na Blízkom východe by neprežili, pretože USA, Izrael, Turecko, Saudská Arábia a iné štáty v regióne o týchto kresťanov nemali ani štipku záujmu. Rozohrávali tam svoje špinavé politické hry. Len vďaka Rusku majú títo ľudia nádej do budúcnosti. Preto Vás prosím, nebuďte impertinentný.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.