- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. novembra 2016

Voľby v USA – víťazstvo normálnosti

Víťazom prezidentských volieb v USA sa stal republikánsky kandidát Donald Trump. Mnohých to zaskočilo. Celá armáda politológov, analytikov, komentátorov a kvázi mienkotvorných novinárov, ktorá pred voľbami do omrzenia preferovala a vychvaľovala protikandidátku Hillary Clintonovú, teraz smúti a narieka, nevediac pochopiť, ako k tomu mohlo dôjsť.
A tak sme si mohli (nielen) v našich médiách vypočuť alebo prečítať slová o obrovskom šoku, o odmietnutí štandardnej politiky či dokonca o americkej tragédii. Svet sa vraj zmení k horšiemu, lebo takýto výsledok volieb znamená narušenie charakteru povojnovej západnej civilizácie. Jeden nemenovaný komentátor sa blysol vyhlásením, že sprievodné znaky Trumpovho triumfu sú hrozivé (!) a ďalší hovoril o tom, ako príslušníkov menšín oblial studený pot, keď sa dozvedeli, kto sa stane prezidentom.

Skrátka, mediálna kampaň, snažiaca sa o deformovanie reality a vymývanie mozgov, pokračuje. Vytvára sa obraz akejsi vzbury starších, menej vzdelaných, neúspešných a zaostalých proti mladým, rozumným a úspešným. Straší sa totalitou. Pritom v mene pokroku a tolerancie dochádza k znevažovaniu tradičných hodnôt a preferovaniu všeličoho nového, neraz zvráteného.
Treba povedať, že vo voľbách, o ktorých je reč, ani jeden z dvojice hlavných kandidátov nepredstavoval nejaký pozitívny (morálny) vzor. Súčasný politický a volebný systém vyprodukoval to, čo vyprodukoval. Zázrak sa nedal očakávať. Donald Trump bol však jednoznačne lepšou voľbou. Jeho úspech dáva akú-takú nádej na zmiernenie napätia v medzinárodných vzťahoch a dáva tiež nádej na zlepšenie postavenia normálne zmýšľajúcich ľudí. Áno, víťazstvo Donalda Trumpa – v rámci reálnych možností – je víťazstvom normálnosti.
Takzvané elity sú zjavne nepoučiteľné. A podobne ich poskokovia, či už hrajú úlohu celebrít, presstitútov alebo užitočných idiotov. Žijú vo svete klamu a sebaklamu. Očakávajú, že svet pôjde podľa ich predstáv. Keď sa tak nedeje, podliehajú hystérii. Na ilustráciu: Lady Gaga sa po informácii o výsledku volieb rozplakala... Máme ich ľutovať?
Ján Maršálek
::
Odporúčané:
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

4 komentáre:

  1. Anonymný10.11.16

    Vďaka za triezvy pohľad Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný10.11.16

    Súhlasím s pánom Ľudovítom...Treba však dodať, že prezidenti USA sa museli prispôsobiť doteraz vždy kongresmanom a boli viac-menej bábkami. Ak bolo inak, stihol ich osud ako Kennedyovcov. Aj štatisti tvrdia, že ak splní Tramp 70 percent zo svojich predvolebných sľubov, tak to bude dobré. Čo sa týka nás, my sme iba štatistami, nemáme a nikdy sme nemali osud vo vlastných rukách, no páči sa mi, že Tramp bude žiadať plniť si finančné povinnosti k spoločnému rozpočtu NATO, čo by nás mohlo pri neplnení posunúť medzi Slovanskú pospolitosť kam patríme - Bielorusko, Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Česko...Kŕmime sa teraz v médiách iba táraninami o výsledku volieb v USA, viď Šebej a ostatní dobre platení prozápadní potentáti a nad hlavami a pod nohami nám unikajú naše problémy, pričom to ostatné, rozhodujúce je problém veľmocí, ktoré rozhodujú o osude nás kolonizovaných. Keď bola tzv. studená vojna, bola mocenská rovnováha a bol tým zabezpečený relatívny pokoj a svetový mier. Amerika nezažila priamo útrapy a hrôzy vojny a už sa im tak ľahko neprepečie ani úmysel zničiť a vyvolať ohnisko vojny v Európe, navyše už pomaly nemajú koho kolonizovať a ani kam vyvážať zbrane, nevystačia dlho udržať dolár tlačením peňazí a všakovakých cenných vertikálnych papierov, ktoré sú fiktívne a nepodložené prácou. Snáď len toľko k mojej demokratickej poznámke. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pridávam odkaz na článok, ktorý bol uverejnený na portáli Duše a hvězdy. Týka sa amerických prezidentských volieb a kresťanskom postoji k nim; zaujímavá je aj diskusia pod článkom:

    http://www.duseahvezdy.cz/2016/11/09/trump-a-republikani-zvitezili/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...tzv celebrity objavili v sebe diktatorske crty,ale koli nedostatku sebareflexie to nepostrehnu,no vykrystalizovali sa a ludia nezabudnu...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.