- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. marca 2017

Medailón: František Bojničan

Predstavujeme popredných slovenských karikaturistov
František Bojničan
František Bojničan sa narodil v roku 1960 v Hlohovci. Pôvodným povolaním je fotograf. Žije v rodnom meste, kde aj tvorí. Pracoval postupne ako fotograf, výtvarník, robotník, štátny zamestnanec... Popri zamestnaní sa spočiatku snažil podnikať a popritom robil ešte reklamného manažéra.
Kresleniu sa začal venovať už na základnej škole (aj počas vyučovania, pod lavicou). Prvú kresbu mu uverejnili v roku 1976 v podnikovom časopise. Vnímal to ako veľkú motiváciu, povzbudenie. Postupne, od roku 1979, sa jeho dielka i diela (obrázky) dostávali aj na vážnejšie a významnejšie súťaže a výstavy. František Bojničan patrí i dnes medzi aktívnych autorov a sme radi, že ho môžeme prestaviť aj čitateľom nášho portálu.

Prezentácii karikatúr v renomovaných periodikách predchádzalo prispievanie do rôznych regionálnych novín. Samozrejme, sporadicky, ak zvýšil čas... František Bojničan mal doteraz bezmála dvadsať samostatných výstav a okrem toho sa ako spoluautor zúčastňoval aj viacerých kolektívnych výstav doma i v zahraničí.

V roku 1992 mal prvú väčšiu výstavu spojenú s vernisážou. V tom istom roku sa stal jeho „krstným otcom“ medzi humoristami známy, dnes už nežijúci karikaturista z Nového mesta nad Váhom Miro Ďurža, s ktorým o rok neskôr zorganizoval spoločnú výstavu. K tomuto termínu sa viaže aj vznik Považského štvorlístka (Bojničan, Ďurža, Haring, Pavlík).

Istý čas bol členom združenia karikaturistov FORMÁT, od jeho založenia v roku 1990 až do jeho zániku v roku 1994. V súčasnosti je členom združenia karikaturistov UZOL.

Fero Bojničan je aj členom Združenia výtvarných umelcov Západného Slovenska a zakladateľom a riaditeľom tradičného bienále kresleného humoru Fraštacký tŕň, ktoré organizujú pravidelne v Hlohovci. Mimochodom, komisárom tohto podujatia bol od jeho vzniku známy slovenský humorista, karikaturista, epigramatik a psychológ Vojto Haring. Po jeho odchode do karikaturistického neba prevzal túto funkciu Vlado Pavlík.

Za svoje výtvarné diela (aj fotografie) dostal viacero ocenení na podujatiach doma i v zahraničí, z toho za karikatúry tri desiatky.

V roku 2001 ukončil František Bojničan Pedagogickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave – odbor vychovávateľstvo a špeciálna pedagogika. Je jedným zo zakladajúcich členov KNP (Klub nespravodlivo plešatých). Po skončení aktívnej pretekárskej činnosti na atletických dráhach si udržuje kondíciu jazdou na bicykli, plávaním a hrou v kolky. Rád jazdí na motocykli, fotografuje a samozrejme kreslí. Najnovšie sa dal na chatárčenie. Kúpil si chatku s priľahlou záhradkou.

Fero Bojničan vydal v roku 2002 prvé CD-čko kresleného humoru na Slovensku s vyše dvesto obrázkami (karikatúrami), čiže je v tomto smere priekopníkom.

Mgr. František Bojničan patrí medzi tých ľudí – autorov, ktorí, ak ich niekto požiada o napísanie obsiahlejšieho  životopisu, uvedú iba strohé údaje. Vyčítať z nich možno napríklad to, že má dve deti a dve vnúčatá...

Pripravil: Milan Kupecký
Karikatúry: Fero Bojničan
::
Galéria humoru a satiry:
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.