- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. marca 2017

Slovo na nedeľu (59)

A práve bol v ich synagóge človek posadnutý nečistým duchom. Ten vykríkol: „Čo ťa do nás, Ježiš Nazaretský? Prišiel si nás zničiť? Viem, kto si: Boží Svätý.“
(Mk 1, 23–24)
V evanjeliách sa veľmi často vyskytujú situácie, keď sa Pán Ježiš stretáva s posadnutými. Nie sú to bežné situácie, vyznačujú sa určitou expresivitou a tajomnosťou. Posadnutí – tí, ktorých ovláda zlý duch, konajú vždy proti Ježišovi a  ich správanie sa vymyká bežným zvyklostiam.
Nikdy som posadnutého nevidel, nemôžem k vonkajšiemu prejavu zaujať žiadne relevantné stanovisko. Z Markovho evanjelia, kde opisuje stretnutie Ježiša s posadnutým, ma zaujali dva momenty. Prvý – posadnutý vykríkne „čo ťa do nás“. Použije množné číslo. Nehovorí „čo ťa do mňa“. Z toho môžu vyplynúť dva závery: posadnutý si uvedomuje, že „niekto“ je v ňom, kto ho ovláda a riadi jeho správanie. Alebo zovšeobecňuje a slovami „čo ťa do nás“ myslí na všetkých, ktorí majú rovnaký osud ako on (čiže na všetkých posadnutých).

Druhý moment, ktorý ma zaujal: posadnutý nášho Pána oslovuje menom „Ježiš Nazaretský“. Odkiaľ ho pozná? A potom najväčší úžas – posadnutý ešte dodáva to, čo nedokázali „odhaliť“ ani farizeji, kňazi: „Viem, kto si: Boží Svätý.“
Lámem si nad tým hlavu. Odkiaľ spoznal pravý pôvod Ježiša? „Viem, kto si,“ tieto slová ma nútia k premýšľaniu. Kto mu ich vnukol? Odkiaľ mohol posadnutý vedieť, s kým sa rozpráva?  Keď odmietneme hypotézu, že mu to vnukol „zlý“, ostáva nám druhá možnosť – vedel to od Pána Boha. Potom sa  môžeme opýtať: prečo to Boh vnukol posadnutému? Z akého dôvodu? Nebolo by jednoduchšie a účelnejšie, aby toto vnuknutie „adresoval“ všetkým ostatným – tým, ktorí Pána v tom momente v synagóge počúvali?
Aj toto je jedno z tajomstiev, ktoré sú ukryté v Písme a my nie sme schopní ho rozlúštiť. Už len z tohto dôvodu sa musím neustále vracať k čítaniu Písma, aby som mu aspoň trošku porozumel. Verím, že Pán mi dá dosť rozumu, aby som tieto svoje ciele naplnil!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (58)
::

Robert Hakala, básnik, publicista, autor duchovných zamyslení,
prichádza s publikáciou, ktorá obsahuje tri pobožnosti krížovej cesty,
alebo ako je uvedené v podtitule:
Tri zamyslenia nad utrpením a smrťou nášho Pána Ježiša Krista.

5 komentárov:

  1. Anonymný12.3.17

    Pekný príklad ako sa dá z banálnej veci urobiť tajomstvo a z oponenta posadnutého.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohli (vedeli) by ste tú „banálnu vec“ vysvetliť inak, po svojom?

      Odstrániť
  2. Anonymný13.3.17

    V synagóge bol človek, ktorý mal iný názor a nebál sa ho vysloviť.
    Táto biblická interpretácia má záujem toho človeka dehonestovať tým, že ho označí za posadnutého. Dnes by sme na neho poslali exorcistu. Ak sa niekto, aj v súčasnosti, vysloví kriticky voči náboženstvám, je ničiteľom, neznabohom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný13.3.17

      Je to pravda, je ničiteľom náboženských ilúzií.

      Odstrániť
  3. Ako vidno, čítajú (monitorujú?) nás aj ateisti. Kiežby im to bolo na prospech.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.