- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. mája 2019

Slovo naše každodenné


ZÁPISNÍK –  19/2019
Jazyk je silná zbraň. Vie veľmi ublížiť. Je preto odsúdeniahodné, keď sa používa nenáležite, nezodpovedne, so zlým úmyslom. V poslednom čase sa stalo nepeknou módou kde-koho nazvať extrémistom, xenofóbom, fašistom... neraz bez dôkazov, bez elementárnej úcty k druhému človeku (názorovému oponentovi). A zakrýva sa to rečami o obrane demokracie.
::
Tak ako sa deformuje spoločnosť, deformuje sa aj funkcia masmédií. Novinári a ich chlebodarcovia si osobujú práva, ktoré im nepatria: obviňujú, súdia, vynášajú rozsudky... majú veľký podiel viny na zhoršení medziľudských vzťahov a zhrubnutí jazyka verejnej komunikácie – bežným sa stáva tykanie neznámym ľuďom, posmešný a vulgárny tón reči, neprimerané ironizovanie, absencia ani nie tak slušnosti ako morálky. Rodí sa tak nerovnováha a nespravodlivosť, ktorá je zdrojom ďalších a ďalších problémov.
Súvisiaci článok: Budeme si všetci tykať? 

::
Vytváranie akéhosi nového jazyka (jazyka prázdnych slov, floskúl, hesiel a fráz), príznačné pre totalitné režimy, nachádza napodiv živnú pôdu aj v našej demokracii. Aj dnes môžeme pozorovať, ako sa jazyk zneužíva, deformuje a vtláča do „politicky korektnej“ formy.
Súvisiaci článok: Ďalší obielený hrob
::
Alexander Solženicyn vo svojej Autobiografii (Zrno medzi žarnovmi) vyjadruje na jednej strane vďaku masmédiám vo vtedajšom kapitalistickom svete (mediálna podpora mu pomohla dostať sa na slobodu), na strane druhej neváha povedať celú pravdu o práci novinárov: „Ich metódou je prenasledovanie, špehovanie, domnienky – v tom medzi sebou súperia. Prípad od prípadu som sa vzápätí po svojom príchode na Západ stále viac presviedčal o tunajšej desivej mediálnej hystérii, ktorá ma skľučovala a odpudzovala. Lacná interpretácia ľudských tragédií ma doslova šokovala.“
::
Sloboda slova, samozrejme, má svoje hranice. Ale tie hranice nemá určovať politika, ale morálka.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 18/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný13.5.19

    S týmito slovami sa možno len stotožniť. Dnešným a nielen mladým ľuďom chýba vzájomná úcta. Ale divíme sa? Veď ryba smrdí od hlavy...milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.