- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. mája 2020

Prídeme ešte k rozumu?


ZÁPISNÍK (21/2020)
Udalosti posledných dní by nás mali podnietiť k hlbšiemu zamysleniu. Jednou z tém, ktoré sa ponúkajú, je potravinová bezpečnosť. Ivan Brožík v článku Už pol minúty po dvanástej (Slovenské národné noviny č. 20/2020) píše: „To, čo sa nám zdalo samozrejmé – zájsť do supermarketu a nakúpiť si tam čokoľvek od výmyslu sveta, zrazu nebude samozrejmé a niekedy možno nebude vôbec... Možno aj viac ako dvadsať rokov počúvame frázu o tom, ako nám klesá potravinová bezpečnosť. Dnes je niekde na úrovni jednej tretiny a niečo. Čiže na to, aby sme nepomreli od hladu, musíme dve tretiny potravinárskych komodít odniekiaľ doviezť...“ Skutočne, ide o vážny problém. Je najvyšší čas začať ho riešiť a postupne obnoviť potravinovú sebestačnosť Slovenska.

::
Na ďalšie aspekty súčasnej „vírusovej“ krízy upozorňuje Ľudovít Števko v článku Poučenia z ohrozenia (Slovenské národné noviny č. 20/2020). Konštatuje, že „koronavírus“ nás zaháňa do izolácie a vedie nás do virtuálneho sveta, v ktorom sme ľahko sledovateľní. A dodáva: „Bridia sa mi takéto trendy a prognózy. Priznám sa, že by som radšej zvolil nákazu ako život v izolácii, lebo je to čosi mimo zákonov, mimo rámca ľudskej spoločnosti. Človek nech je akokoľvek intelektuálne vyspelý, je stádovitý živočíšny druh, potrebuje teplo i ochranu stáda, potrebuje sa pozrieť jedincovi svojho druhu do očí...“
::
A do tretice z dvadsiateho čísla Slovenských národných novín – niekoľko slov z príspevku Romana Kaliského-Hronského Na rakovinu umiera viac ľudí než na Covid-19: „Podľa štatistík z posledných rokov rakovina na Slovensku každý rok pripraví o život takmer štrnásťtisíc ľudí... Aj politici by si asi už mali uvedomiť, že tu dávno zúri pandémia onkologických ochorení... Stav výskytu a dosahu rakoviny je v našej krajine alarmujúci a problém dlhodobo pretrváva...“ Spolu s autorom sa môžeme legitímne pýtať, či a kedy budeme boj s rakovinou brať rovnako vážne ako boj s novým koronavírusom.
::
Kriticky uvažujúci ľudia, ktorí nepodľahli mediálne šírenej hystérii, si uvedomujú, že sa stávame obeťou neprimeraných zásahov zo strany štátnej moci, respektíve istých technokratických, kvázi odborných skupín. Začína nám tu vládnuť akási scientokracia, ktorá pod rúškom vedeckosti, odbornosti a ochrany verejného zdravia presadzuje pochybné, nelogické a niekedy doslova nezmyselné pravidlá a reštrikcie (pripomeňme si nedávne pokusy o „vypnutie krajiny“). Štátnická múdrosť sa z dnešného sveta celkom vytratila, ba vytratil sa i zdravý sedliacky rozum. A čo je najhoršie, vytratila sa i čestnosť a statočnosť obyčajných ľudí.
Súvisiaci článok: Koronavírus a strata súdnosti

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (20/2020)
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

3 komentáre:

  1. Anonymný25.5.20

    Bez komplimentov - výborné, aktuálne úvahy v dnešnom Zápisníku. Zaujala ma najmä stať o sebestačnosti v potravinách. Pre mnohých je to nepredstaviteľné, ale môže nastať, že nebudeme mať dostatok potravín, nebudeme mať čo jesť, budeme jednoducho hladovať. Samozrejme nebude to zajtra. Mali by sme dovážať iba tie potraviny, ktoré si nevieme dopestovať, ako sú rybie výrobky, južné ovocie, ostatné by sme mali mali dorábať a predávať, respektíve využívať nadprodukciou záhradkárov a podporovať poľnohospodárov, čím by sme zároveň znížili nezamestnanosť. A treba vystúpiť z EU a hnať palicou zo Slovenska zahraničné supermarkety a dať príležitosť našim kvalitným výrobcom i výrobkom, predávať cez predajne vlastných obchodníkov, ktorým dať šancu. Proste využiť i tak prichádzajúcu recesiu.
    Čo sa týka koronavírusu, je to podľa mňa ťah ekonomický, konkrétne farmaceutov z poza hraníc, ktorí na vakcíne, respektíve očkovaní sa chcú obohatiť. Smiešne je, že na iné choroby, najmä onkologické a srdcovo cievne zomierajú denne stovky ľudí a mi komicky sa venujeme cez médiá jednému úmrtiu a "oblbujeme" národ a podobne. My v satirickom Humorikone sa na tom zabávame, je to na smiech cez slzy, no nie je to jediný príklad ohlupovania ľudí médiami. V krátkosti a d úctou - milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pán Milan, ďakujem.
      (Smiech cez slzy je hádam to jediné, čo nám zostáva.)

      Odstrániť
  2. Anonymný25.5.20

    Keby sa to netýkalo nášho života bol by to námet pre literárne alebo umelecké dielo. Ide nám o existenciu. Žijeme v krízových časoch, hrozí nám smrť a my sa správame chaoticky, nevieme čo robiť. Chýba nám triezve uvažovanie a zdravý rozum. Aký národ také elity, aká cirkev takí duchovní. Tápame z extrému do extrému klamstvo a podvod na každom kroku. Jasné, že mocným a bohatým to vyhovuje, lebo v mútnych vodách sa zvyšujú ich šance. Ale trvale sa takto žiť nedá. Ešte nás čakajú asi ťažké časy. Chvála Bohu aspoň v sobotu napršalo, takže niečo sa snáď urodí. ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.