- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. augusta 2021

Poznámky z cesty (leto 2021)

 

ZÁPISNÍK (31–33/2021)

Ľudia si chcú oddýchnuť, a chcú sa poriadne nadýchnuť, aspoň teraz v lete, hoci povinnosť nosenia masiek v interiéroch pretrváva (tí s odhalenou tvárou sa stávajú disidentmi). Je groteskné a zároveň smutné sledovať, ako ľudia zaobchádzajú s rúškami či respirátormi: majú ich na tvári, niekedy pod bradou, navlečené na ramene, pohodené v aute, na stole, stratené v kabelke alebo vo vrecku nohavíc... Zásady hygieny idú bokom. Tragikomédia na pokračovanie. Princípy zdravého rozumu celkom ustúpili novej normalite, pseudokultúre masiek, strachu, pretvárky a falše.

::

Bojnice patria k najnavštevovanejším miestam na Slovensku. Výletníkov priťahuje hlavne zámok a zoologická záhrada, ďalších kúpele, v neposlednom rade atmosféra malého mesta, kde možno príjemne stráviť čas voľna. Oplatí sa prísť, posedieť si v niektorej z reštaurácií, poprechádzať sa po miestnom bulvári, nazrieť do stánkov s rozličnými suvenírmi... Nachvíľu zabudnúť na „pandémiu“.

::

Trnava je pekné mesto (jej historické jadro). Kostoly, až na jeden, sme našli otvorené, mohli sme sa pokochať ich krásou a hlavne pokloniť sa Najvyššiemu. Bolo ovlažujúce stretnúť na ulici kňaza v reverende a v chrámoch vidieť ľudí pri modlitbe... Ale aj teraz v lete znepríjemňujú život obyvateľom i návštevníkom mesta „kovidoví aktivisti“. Aj keď to aktuálne štátne nariadenia nevyžadujú, do niektorých predajní vás vpustia iba po jednom a s respirátorom na tvári. V istom obchode dokonca predavačka osobne dezinfikuje ruky prichádzajúcim zákazníkom.

 

Trnava, 10. 8. 2021

::

Presúvame sa na východné Slovensko a ubytúvame sa v jednom z „oranžových“ okresov. Mali by tu platiť sprísnené opatrenia. A skutočne, na dverách niektorých reštaurácií vidíme segregačné oznamy. Inde to zas berú s humorom.

 

Východné Slovensko, 20. 8. 2021

::

Litmanová, hora Zvir – miesto modlitby, novodobé pútnické miesto so všetkými plusmi i mínusmi (dnešní veriaci si často mýlia púť s výletom). Každodenný duchovný program, možnosť individuálneho i skupinového prežívania a prehlbovania viery. Aj krása prírody nabáda k meditácii.

::

Ďalšie zastavenia: Stará Ľubovňa, Plaveč, Podolínec, Kežmarok, Červený Kláštor... Pekná krajina, nádherné prírodné scenérie, na lúkach popri ceste pasúci sa dobytok, ovce, kozy. V dedinách bežný pracovný ruch. Božie chrámy – rímskokatolícke a gréckokatolícke. Radosť z putovania. Napriek prekážkam.

::

V Starej Ľubovni sme si chceli pozrieť hrad a skanzen. Nepustili nás. Nie sme „plne očkovaní“ a nevedeli sme predložiť ani potvrdenie o testovaní... Všimli sme si, že pred pokladňou sa takto otočili viacerí. Je namieste otázka, kto to všetko spôsobuje a kto za to ponesie zodpovednosť. Vari pandemická (démonická) komisia?

 


::

Kláštor kartuziánov (neskôr kamaldulov) v obci Červený Kláštor ovanie vnímavého návštevníka atmosférou stredovekej duchovnosti a zbožnosti, atmosférou čias, v ktorých kresťanská viera bola fundamentom európskej kultúry a civilizácie. Musíme uznať, že sme nehodnými správcami onoho dedičstva.

 


 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (30/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný23.8.21

    Chvála Bohu sme mohli cestovať aspoň v rámci Slovenska a spoznávať jeho krásy a bohatstvo aj keď s nutnosťou rešpektovať proti pandemické obmedzenia, ktoré sa niekedy javili ako komické aj vďaka ich niektorým propagátorom a horlivým vykonávateľom. Usilujem sa aby som im neprikladal neprimeranú dôležitosť a sústrediť na to pozitívne Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudovít, súhlasím, treba sa zamerať na to dobré a neprikladať priveľký význam nezmyselným opatreniam. Problém je v tom, že niekto tie opatrenia nariaďuje úplne vážne –a človek, len čo vytiahne päty z domu, je s nimi konfrontovaný.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.