- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. septembra 2021

Zaznamenávame

 

ZÁPISNÍK (38/2021)


V pondelok 20. septembra 2021 bol povolaný do večnosti morálny teológ, etik a pedagóg ThDr. René Balák, PhD., statočný človek, otec šiestich detí, bojovník za spravodlivosť, rozhľadený a zásadový mysliteľ. Jeho náhly odchod vo veku 53 rokov sa bolestne dotkol mnohých.

René Balák ukončil univerzitné štúdiá filozofie a teológie na Teologickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci. Špecializačné postgraduálne doktorandské štúdium morálnej teológie a etiky absolvoval na Inštitúte morálnej teológie na Katolíckej univerzite v Lubline. Tu mu bol v roku 2000 udelený akademický a vedecký titul Doctor in theologia morali. Vedecko-výskumne sa angažoval najmä v Poľsku, Taliansku a Anglicku. Pedagogicky pôsobil na Katedre filozofie a v Centre pre bioetiku na Filozofickej fakulte UCM. Je autorom viacerých odborných publikácií a článkov. V poslednom čase sa intenzívne prihováral poslucháčom prostredníctvom internetu, aby upozorňoval na hrozbu novej totality.

Česť jeho pamiatke! Vševládny Bože, zmiluj sa nad jeho dušou!

::

Na inú tému:
Politika bez morálky nás uvrhla do krízy. A veda ignorujúca mravné kritériá postupuje od humanizmu k posthumanizmu a následne k transhumanizmu, teda k pretvoreniu ľudí na biorobotov, ktorým bude vládnuť hŕstka „nesmrteľných“. To nie je fantazmagória, ale premyslená stratégia takzvaných globálnych elít, opierajúca sa o génové inžinierstvo a vývoj umelej inteligencie.

Kardinál Robert Sarah v knihe Pane, zostaň s nami (Bratislava, Lúč, 2019) varuje: „Nemôžeme zatvárať oči pred nebezpečenstvom, čo nás konfrontuje s veľmi vážnou morálnou dilemou. Nad genetikou sa vznáša prízrak eugeniky. (...) Posúvaním hraníc ľudskej bytosti a vytváraním nových foriem života transhumanizmus živí šialený plán urýchliť evolúciu. Podporuje genetický výskum, ktorý by mal v blízkej budúcnosti umožniť zrod hybridu človek-stroj. (...) Transhumanizmus hodlá zatočiť so smrťou oddialením veku, ba zrušením chvíle, keď sa človek vydá na dlhú cestu do večnosti. Hlásne trúby transhumanizmu ohlasujú smrť smrti. Človek nezomrie. Bude žiť večne.“


Recenzia spomenutej knihy kardinála Saraha: Sme povolaní k neochvejnosti.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (37/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný27.9.21

    Statoční Bohumilí bojovníci za Boží zákon a slobodu odchádzajú ako hrdinovia, RIP René Balák, my ešte zostávame a máme možnosť nechať sa strhnúť a prispôsobiť čudnej väčšine, za sľubované výhody, alebo zápasiť v čoraz ťažšom zápase s mocnými a bohatými o svoju vieru, zdravie a slobodu. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Posledná rozlúčka s Reném Balákom

    https://zsi-korene.sk/posledna-rozlucka-s-renem-balakom/

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.