- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. októbra 2021

Slovo a reč

 

ZÁPISNÍK (42/2021)

Verejný, respektíve mediálny priestor je neprestajne zahlcovaný nepodstatnými témami – banalitami, náhradkami, ideologickými klišé, politikárčením, mätežou prázdnych slov.

::

Prostriedkom dorozumenia je jazyk. Na dezinformovanie, zavádzanie a mýlenie ľudí bola vymyslená klamoreč. V klamoreči sa cielene posúva význam slov a slovných spojení, zavádzajú sa takzvane korektné a nekorektné výrazy, jazyk sa splošťuje a vulgarizuje.

::

Klamoreč odvádza od pravdy, vytvára takpovediac hmlu, v ktorej sa nedá orientovať. Klamoreč je nástrojom nedorozumenia a podvodu.

::

Vytváranie akéhosi nového jazyka – jazyka hesiel a fráz, príkazov a zákazov – je príznačné pre totalitné režimy. Máme s tým na našom území bohaté skúsenosti. Ale k niečomu takému dochádza i dnes. Aj v súčasnosti môžeme pozorovať, ako sa jazyk zneužíva, násilne mení, ako je tlačený do „politicky korektnej“ alebo „odbornej“ podoby.

::

Ježiš hovorí: „Vaša reč nech je áno – áno, nie – nie“ (Mt 5, 37). Teda úprimná, jednoduchá, priama. Môže byť obrazná, symbolická, básnická (podobenstvá), ale nie falošná!


Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (41/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

4 komentáre:

  1. Anonymný26.10.21

    Žijeme zmätenú a chaotickú dobu. Často počuť v médiách, ktoré často vznikajú len preto aby mýlili a ľudí odvádzali od pravdy a zmysluplného plodného života. Som vďačný za slová ktoré vedú k Pravde, k Dobru, k Láske ale akosi sa mi zdá že je ich málo. Pripomína mi to babylonský chaos. Ľudia majú vlastné riešenia ako byť šťastní. Chcú si vystačiť sami Boha odmietajú a hodnotami, ktoré On dal svetu v Starom Zákone i v Ježišovi Kristovi pohŕdajú a šliapu po nich. Pýtam sa niekedy, či žijeme dobu Babylonskú alebo Apokalyptickú? Vďaka za zamyslenie a návod na premýšľanie Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudovít, máte pravdu. Tá chaotickosť doby sa odzrkadľuje aj v jazyku. Keď sa nad tým zamýšľam, je desivé, ako sa vo všeobecnosti zmenil jazyk verejne činných ľudí, ako zhrubol, alebo sa zaobaľuje do falošnosti a ideologických floskúl.

      Odstrániť
  2. Anonymný26.10.21

    Oni sľubovali slušnosť /slušnosť bez morálky môže byť len fikcia/ a ponúkajú chrapúnstvo s ktorým sa netaja ani pred mikrofónmi a kamerami. Ako asi komunikujú keď nie sú v dosahu kamery a mikrofóny? Jednako hrajú divadlo pred ľuďmi a jednako bojujú medzi sebou o pozície, moc, peniaze. Podvody sú súčasťou ich práce. Kde sú naše sny z roku 1989? Kto po tomto túžil a kto to sem priniesol? Aká je úloha nás kresťanov v takejto spoločnosti? Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný27.10.21

    Ešte si dobre pamätám, keď v dedine nebolo elektriny, noviny odoberal len vládny komisár a zo traja úradníci pracujúci v meste. Ľudia sa riadili rôznymi poverami, ktoré predpovedali zmeny v prírode, napr. počasie, podľa dlhodobých prírodných znamení, počasia. Nepredpovedalo sa počasie v rôznych komunikačných prostriedkoch ad. Nebolo rôznych schôdzí, zhromaždení. Ale svoju udalosti využili pri večerných priadkach peria, susedských posenení, kde vyjadrovali okrem iného rôzne metrologické javy, dlhodobo používané v každodennom živote. Tak na vznikli využívané pranostiky ktoré určovali význam udalosti. V ľudovej reči sa používali rôzne povery ako napr. Svätá Margita, vola žencov do žita, Studený máj, stodole raj, Medardova, štyridsať
    dní kvapka, dní kvapka,... a rada ďalších pranostík, povier. Svoju reč ľudia proti vôle napr. v Uhorsku si vedeli chrániť vďaka učencom, ktorí nezapreli svoju reč, i keď štúdium absolvovali napr.. v Maďarčine, či v nemčine a podobne. My Slováci sme vďačný národovcom, za to, že i napriek odnárodňovaniu Slovenčina ostala dnes ako úradný jazyk. Je vďaka i nedávnym buditeľom a vládnym činiteľom, že sme nepodľahli v nedávnej minulosti Čechoslovakizmu Edwarda Beneša, ktorý uznával len "cechosolovakiznus" a a slovenská reč a nárečie nepodľahlo jeho vplyvu a snách odnárodniť krásnu Slovenskú reč. A dnes ju využívame v slobodnej Slovenskej republike.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.