- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. februára 2022

Nerob inému to, čo sám nemáš rád!

 

Karol Dučák
Západ nesie spoluvinu za rozpútanie konfliktu na Ukrajine

Tak sa začala vojna na Ukrajine. Ako každá iná vojna i táto prináša nešťastie, bolesť, krv, nenávisť. Ako každú vojnu, aj túto treba odsúdiť a nájsť vinníka. Naši politici a slovenská mediokracia už vinníka našli – ukazujú prstom na ruského prezidenta Putina. Pravda je však taká, že minimálne polovicu viny na tejto situácii nesie Západ, predovšetkým USA.

Nemecký týždenník Der Spiegel odhalil nedávno dokumenty nemeckej diplomacie, usvedčujúce západných politikov z toho, že vierolomne porušujú sľub o nerozširovaní NATO smerom k ruským hraniciam, ktorý dali Gorbačovovi v roku 1991 (porov. novinky.cz).

Od roku 1991, teda viac ako tridsať rokov, Západ sústavne provokuje Rusko a potom sa pokrytecky diví, že sa Rusko búri. Myslí si vari niektorý z naivných západných politikov, že Rusi to nechajú bez odpovede?! To je tak, ako keď niekto hucká psa a potom sa diví, že ho ten pes pohryzie.

Zlaté pravidlo morálky hovorí: „Nerob inému to, čo sám nemáš rád!“ Lenže mnohí politici sa tohto pravidla nedržia. Zvlášť nie tí americkí. Američania už akosi zabudli na karibskú krízu v roku 1962.

Čo sa vtedy udialo? Dňa 15. októbra 1962 získali Američania dôkazy o umiestnení sovietskych rakiet na Kube. Prezident J. F. Kennedy zareagoval a vyhlásil námornú blokádu. V ultimáte bolo uvedené, že ak Sovietsky zväz nestiahne rakety z Kuby do 48 hodín, Spojené štáty použijú silu. Sovietsky zväz však odmietal ustúpiť, a tak sa svet ocitol na pokraji jadrového konfliktu.

Keďže Kennedy vedel o sympatiách najvyššieho sovietskeho predstaviteľa N. S. Chruščova k pápežovi Jánovi XXIII., rozhodol sa využiť ich na záchranu svetového mieru. Prostredníctvom svojho dôverníka Cousinsa, ktorého vyslal do Ríma, požiadal pápeža o sprostredkovanie. Ján XXIII. napísal naliehavé mierové posolstvo J. F. Kennedymu aj N. S. Chruščovovi s plamennou výzvou: „Naliehavo prosím hlavy štátov, aby sa neuzatvárali pred výkrikom ľudstva: mier, mier. Urobte, prosím, všetko, čo je vo vašej moci, aby ste zachránili mier. Takto zabránite hrôzam vojny, ktorej strašné následky si nevie nik predstaviť. Vyjednávajte, prosím, ďalej.“

Úsilie pápeža bolo korunované úspechom: 24. októbra prišla súhlasná odpoveď od Chruščova a v nedeľu 28. októbra Chruščov ubezpečil Kennedyho, že rakety budú z Kuby stiahnuté. Tým bol svetový mier zachránený. Práve pápež Ján XXIII. prispel významným dielom k tomu, že sa konflikt hroziaci zničením ľudskej civilizácie skončil mierovo.

Američanom sa v roku 1962 nepáčilo, že sa Sovieti pchajú do blízkosti ich územia a niektorí z amerických politikov vtedy dokonca zvažovali použitie jadrových zbraní. Našťastie pre svet Sovieti vtedy napokon ustúpili a odišli sa z Kuby. Bohu vďaka!

Američania boli na koni, ale zabudli si vziať poučenie z dejín. Keď americkí, francúzski, britskí a nemeckí politici sľubovali v roku 1991 Gorbačovovi, že nebudú rozširovať NATO smerom na východ, sovietsky líder si naivne myslel, že títo politici majú aspoň štipku charakteru. Lenže Američania a ich spojenci v NATO využijú, zdá sa, každú príležitosť na to, aby iným robili to, čo oni sami nemajú radi.

V roku 1962 boli Američania vystrašení na smrť z prítomnosti sovietskych jadrových hlavíc v blízkosti amerického územia. A Rusi dnes nemajú byť vystrašení z existencie základní NATO v blízkosti ich hraníc?

Nie sú tí Američania blázni? Veď Rusov je 146 miliónov a v štátoch NATO žije zhruba 946 miliónov obyvateľov. Rusko vynaložilo v roku 2020 na zbrojenie 62 miliárd dolárov, USA 778 miliárd dolárov, teda viac ako 12,5-násobok ruských výdavkov na zbrojenie. Rusi sa teda nemajú báť sústavných provokácií Západu?

V roku 1999 Američania, ktorí horekovali nad situáciou kosovských Albáncov, rozpútali vojnu proti Zväzovej republike Juhoslávia, zvrchovanému suverénnemu štátu. Keď Albánci v roku 2008 vyhlásili nezávislé Kosovo, USA okamžite tento nový štát uznali a nepýtali sa Srbov, či s tým súhlasia. Keď Rusko uznalo dve nezávislé republiky s ruským obyvateľstvom na Ukrajine, Američania hovoria o porušení medzinárodného práva. Albánci v Srbsku mali právo vytvoriť si nezávislý štát, Rusi na Ukrajine nie – pokrytectvo nesie meno USA!

 

Karol Dučák


::

Súvisiaci článok: Svetlé tradície družby Američanov a Rusov v histórii.


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

11 komentárov:

  1. Anonymný24.2.22

    Je to tak... Západ, najmä USA, ale aj ich tzv. spojenci, či obdivovatelia vyprovokovali Rusko - aj tak ma Rusi na čele s Putinom trochu sklamali, možno predsa len by sa našlo iné riešenie...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netreba si robiť ilúzie o žiadnej veľmoci, o žiadnom národe.
      Slovensko bolo v minulosti vojensky atakované z každej svetovej strany – zo severu, západu, z juhu i východu.

      Odstrániť
  2. Anonymný24.2.22

    Sme kaput, zbohom slovenská samostatnosť, nasleduje kolonizácia a totálna chudoba! Sankcie vraj postihnú Rusko, ale budú mať aj veľký dopad na nás. Čo všetko si musíme prežiť v mene zachovania tzv. demokracie, ktorá nám síce umožňuje otvoriť ústa, ale ich nenaplní. Vytvorili sme si nepriateľa, ktorý odmieta tzv. demokraciu, ktorá umožňuje vyjadriť sa slobodne, ale následne narazíte na mantinel, ak ste neposlušný. V jej nastolení za každú cenu sa máme horšie. Čo sme už potratili vlastný rozum, veď tie protirečenia a protiklady nemajú logiku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vojna je niečo strašné. Prináša zbytočné utrpenie a smrť... Nemám problém s vyhláseniami politikov v prospech mieru, ale zaráža ma dvojtvárnosť, keď sa za mierotvorcov pasujú tí, ktorí nie tak dávno schvaľovali bombardovanie Juhoslávie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák25.2.22

      Niektorí blázni dokonca nazývali bombardovanie Juhoslávie humanitárnym. Ak Američania a ich spojenci zabíjali v Juhoslávii nevinné deti, bolo to OK, ak to robí Putin, je to diabol. Najväčšou tragédiou je, že nevinní ľudia vždy doplácajú na politické hry mocných tohto sveta.

      Odstrániť
  4. Anonymný25.2.22

    Po Juhoslávii nasleduje Ukrajuna. Aj podľa Zelenského je dôležité rokovať o ukončení „invázie a o zastavení paľby“, pričom sa vyjadril, že Ukrajina je pripravená hovoriť o bezpečnostných zárukách pre svoju krajinu a jej „neutrálnom statuse“. Na to, čo sa deje na Ukrajine je mnoho rýchlo-kvasných názorov. Nemali by sme sa k ním upierať, ale zamyslieť sa nad tým čo táto skutočnosť prinesie ľudstvu. Rok 1968 nám priniesol pokoj a mier a pritom ho odmietame doposiaľ. Rok 1989 nám priniesli nádej a čo nám v skutočnosti dal? Ak Putin zvládne akciu, tak ako Brežnev, potom klobúk dole a bude to nádej, nielen pre Slovanov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pohľad Jána Baránka (video):

    https://www.youtube.com/watch?v=mRQvhj51xFs

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný25.2.22

    Vďaka za triezvy pohľad na skutočnosť. Akosi sa tým našim mocným tohto sveta nepáči nimi požadovaný dialóg, keď sa chytali moci. Teraz nechcú počuť nič o histórií ani o hodnotách, ktoré človeka budujú. Sú v službách tých, ktorí zotročujú svojou totalitou všetkých čestných a spravodlivých ľudí. Ale príroda sa bráni. Pravdu možno umlčať len dočasne. Tá sa vyjaví aspoň vo večnosti, ako veríme, ak už nie na tomto svete. Ľ

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Karol Dučák25.2.22

    Už naši predkovia hovorievali: „Páni sa medzi sebou bijú a sedliakovi koža praská.“ V každej vojne trpeli a budú trpieť nevinní. Bolo tomu tak v Juhoslávii v roku 1999, kde bombardéry USA a NATO zabíjali nevinných civilov. Trojročná Milica Rakićová práve sedela na nočníku v kúpeľni bytu svojich rodičov, keď jej 17. apríla 1999 večer americká kazetová bomba vyhasila život.
    Barbarstvo civilizovaných barbarov zo Západu nepoznalo hraníc. Horeli domy, kostoly, nemocnice. Horeli aj ľudia. Na cestujúcich z medzinárodného rýchliku Skopje–Belehrad po nálete jedného amerického pilota vzbĺkli šaty a oni sa upiekli vo vlaku. Celkovo zahynulo 55 ľudí. Po nálete boli zhadzované spálené nahé mŕtvoly obetí zo zničených vagónov. Nezabúdajme na toto barbarstvo: https://www.youtube.com/watch?v=Fgk0rAF9eD8.
    Mnoho nevinných ľudí zomieralo aj v Lýbii, kde kvôli honu na Muammara al-Kaddáfího Západ rozbil krajinu a tá sa potom stala ľahkou korisťou teroristov. Bolo tomu tak aj v Iraku, kde kvôli vymysleným spávam o zbraniach hromadného ničenia v rukách Saddáma Hussajna znovu trpeli milióny nevinných obyvateľov Iraku. A je tomu tak na Ukrajine, ktorá sa stala nástrojom v rukách Západu v boji proti Rusku. Nemožno v nijakom prípade akceptovať vojenské akcie, ktoré začal ruský prezident Vladimír Putin. Nemožno akceptovať snahy o spochybňovanie autenticity ukrajinského národa, ani snahy o denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny. Aj keď je pravda, že neofašizmus na Ukrajine má tuhé korene, nemôže Putin zasahovať do vnútorných pomerov cudzej krajiny. Jedným dychom ale dodávam, že Západ nesie polovicu viny na súčasnej situácii. Roky ignoroval požiadavky na nerozširovanie NATO k ruským hraniciam. Ani Američanom by sa nepáčilo, keby Rusi vo veľkom budovali vojenské základne na Kube. Lenže ako sa hovorí, sýty hladnému neverí. Západ roky ignoroval terorizovanie rusky hovoriaceho obyvateľstva na východe Ukrajiny. Znovu sa raz potvrdzuje, že ignorovanie oprávnených požiadaviek silnej veľmoci nemôže priniesť nič dobrého. Vyjadrujem hlbokú ľútosť nad utrpením ľudu Ukrajiny. Odsudzujem Putina, ale odsudzujem aj farizejských Západu, zvlášť USA. Múdro sa vyjadril náš farár včera po svätej omši: „Modlime sa za obrátenie Putina.“ Ja by som to poopravil: „Modlime sa aj za obrátenie Putina, aj politikov Západu. Aby už nikdy netrpeli nevinní pre politické hry mocných tohto sveta.“

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba sa pozrieť do učebníc dejepisu, ako vznikla Ukrajina. Z malého Ruského štátu , keď cár daroval Ukrajine rozsiahle územia na severe, potom Lenin na východe, potom Stalin daroval Ukrajine Podkarpatskú Rus, a nakoniec Chruščov, Krym. Nečudujem sa preto Putinovi, keď hovorí : Ukrajina nie je susedný štát, Ukrajina je HISTORICKY susedný štát, a preto nedovolí aby sa NATO približovalo k Ruským hraniciam. To sa však dnes deje aj prostredníctvom Slovenska, Ćeska, Polska atď.

      Odstrániť
  8. Anonymný25.2.22

    Nech je memento pre nás. Vojna na Ukrajine by mala každému normálnemu mierumilovnému človekovi na Slovensku otvoriť oči. Veď premiéra Ukrajiny Zelenského nechal Západ na pospas bojovať samého proti Rusku. Podporil ho iba sľúbenými sankciami, ktoré k ničomu nevedú a zbraňami. Aby krv prelievali poštvané dva bratské národy v boji proti sebe, na čo doplatíme vraj v mene slobody a demokracie všetci Európania. Tu sa odhalila pravá tvár a zámery USA a najmä NATO. Táto vojna je odsúdenia hodná, ale bola spôsobená neuspokojením a nereagovaním výzvy na zbrojenie spôsobené obavami Ruska z ohrozenia. Nechcem sa ako pacifista púšťať do problémov, ktoré sa dajú chápať ako obavy, ktoré by mali byť mementom najmä pre občanov našej vlasti. Pe Preto preč ruky od zahrávania sa s ohňom a od vojnových spolkov!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.