- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. marca 2022

Hlúpy aktivizmus

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek

ZÁPISNÍK (12/2022)


Ruská zmrzlina sa údajne už nebude predávať – vlastne bude, ale pod iným názvom. Podobne ruské vajce – už nesmie byť ruské, v obchodoch ho nájdete pod označením „piknik vajce“. Nuž, bolo by to hádam aj smiešne, keby to nebolo trápne. A nielen trápne, ale aj krátkozraké a nedôsledné. Veď sú i ďalšie výrobky, ktoré by sme podľa takejto logiky museli premenovať, napríklad tatárska omáčka (koľko zla napáchali kedysi Tatári!) alebo maďarský guláš (Maďari majú tiež všeličo na rováši), prípadne anglická slanina (kolonializmus), nehovoriac o čínskej kapuste a francúzskych či amerických zemiakoch!


::

Ideologický aktivizmus, živený propagandou a mediálnou manipuláciou, je vynaliezavý, no zároveň hlúpy a nebezpečný. Vo svete sú známe prípady upravovania biblických textov v záujme „rodovej vyváženosti“, dochádza taktiež k prepisovaniu niektorých umeleckých diel, aby boli rasovo neutrálne a politicky korektné, pravdaže, podľa predstáv dnešných progresívcov (neomarxistov), ktorí na našu škodu – na škodu našej kultúry a civilizácie – ovládli verejný priestor, zvlášť masmédiá.

::

Povedzte, je normálne hystericky reagovať na každú politickú kampaň či objednávku? A bezducho prikyvovať „požiadavkám doby“? Je normálne, aby sa pripúšťal iba jeden názor, jeden uhol pohľadu na problémy sveta?

::

Kedysi sa hovorilo: iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ. Ako vidno, tento bonmot – výtvor ľudovej tvorivosti má opodstatnenie i dnes, v časoch vraj moderných, demokratických a osvietených.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (11/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

5 komentárov:

  1. Anonymný21.3.22

    Podporte jedno z ostatných (dúfam, že nie posledných) slovenských médií. Humoristi, spisovatelia a Kresťania boli vždy za duchovnú obrodu i pravdivé presvedčenie, v mene pokoja a mieru. Zabráňme fašizmu, vojnovým štváčom a oligarchickým kapitalistickým privatizačným zlodejom! Pán Boh nám v tom pomáhaj! milan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný21.3.22

    To si naozaj myslite že Putin by sa pustil do tejto operácie keby to nebolo absolútne nevyhnutné? Myslím si že väčšina národa podcenila jeho inteligenciu a inteligenciu ľudí čo sa na tomto podieľajú (mate predstavu kto všetko?). Naozaj si myslite že by boli takí idioti že nevedeli aký celosvetový mediálny lynč sa na nich spusti? Som si istý, ze to vedeli a napriek tomu do toho išli, lebo to museli spraviť. Boli k tomu totiž donútení vojnovými štváčmi z NATO! ak by nespravili nič, za par rokov by na Ukrajine boli nukleárne zbrane čo by zasiahli ciele v Rusku za pár minút. Keďže Putin (vzhľadom na historické skúsenosti minimálne z dvoch svetových vojen a vzhľadom na neskutočné utrpenie Rusov počas týchto vojen) sa vyjadril že už NIKDY NEBUDE VOJNA NA UZEMí RUSKA - s čím sa každý človek so zbytkom mozgu musí stotožniť, tak je tento preventívny útok úplne pochopiteľný, keďže dlhoročné PROSBY ruskej strany na demilitarizáciu Ukrajiny a susedných štátov Ruska neboli nikdy vypočuté. takže sa prosím nečudujte, že potom čo sme cele roky hádzali kamene do medvedej nory, týrali a zabíjali medvieďatá sa teraz ten medveď nasral a z tej nory vyliezol a ide nám po krku! Odsudzujem akúkoľvek vojnu, ale krv na rukách v tejto vojne ma západ a nie Putin!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný21.3.22

    Ako občania tohto štátu máme právo poznať názory a stanoviská aj iných osobností, nielen jednostranné informácie predstaviteľov vládnej moci, ktoré sú v drvivej väčšine sofistikovanými klamstvami podľa vzoru „aj tisíckrát opakovaná lož sa stane pravdou“. Terajšia vláda od prvej minúty nástupu k moci zjavne ide proti záujmom vlastného národa, pričom je ochotná pošliapavať ľudské práva aj v oblasti vyslovenia vlastného názoru. Svedčia o tom zoznamy nepohodlných osôb, ktoré majú byť perzekvované...

    Ján

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zo strany štátnej moci boli v týchto dňoch zablokované niektoré internetové médiá (Infovojna, Hlavné správy, Hlavný denník). Pod zámienkou: vojna na Ukrajine. Pravdaže, je to zámienka, výhovorka, zavádzanie. V skutočnosti ide o politicky motivovanú cenzúru. Pritom v ústave máme explicitne uvedené, že cenzúra je neprípustná!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zákaz Infovojny ako „dezinformačného proruského webu“ je sprevádzaný zaujímavými okolnosťami, takpovediac s pikantnou príchuťou.
    Médiá hlavného prúdu najprv informovali, že Infovojna bola „vypnutá“, neskôr prišli s informáciou, že je v „procese blokovania“.
    Totiž, prevádzkovatelia tohto portálu (internetová stránka i rádio) sa zatiaľ účinne bránia, využívajúc šikovné technické prostriedky.
    V dôsledku toho je stránka naďalej funkčná (infovojna.bz), i keď so značnými obmedzeniami, a rádio naďalej vysiela a technicky aspoň trochu zdatní užívatelia internetu si ho môžu vypočuť.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.