- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. januára 2024

Vec verejná alebo Nerozvážnosť Andreja Danka

 

Súčasná vládna koalícia, zložená zo strán Smer-SSD, Hlas-SD a SNS, ktorá nastúpila po voľbách konaných 3. septembra 2023, je ako krehká loďka na rozbúrenom mori. Plaví sa vo vodách nestabilných medzinárodno-politických pomerov a vnútroštátneho nepokoja (morálny rozvrat, legislatívna svojvôľa, zlý stav verejných financií, zlyhania v činnosti polície, prokuratúry, súdnictva...). A ako búrkové vlny na ňu neprestajne dorážajú zlovestné útoky zo strany masmédií, ktoré v drvivej väčšine obhajujú záujmy niekoho iného a k členom vládnej zostavy sa správajú vyslovene nepriateľsky (osobitne zarážajúce je pritom pôsobenie RTVS, teda inštitúcie zo zákona verejnoprávnej!).

V tejto situácii, ktorá je sama osebe ťažká, Andrej Danko – obrazne povedané – zobral do rúk sekeru, zahnal sa a prudkým úderom spravil v loďke dieru. Svojím nerozvážnym konaním, keď po dopravnej nehode odišiel z miesta činu a až dodatočne (neskoro!) ohlásil vec na polícii, spôsobil, že do koaličného plavidla začala vnikať voda. Politická opozícia a nepriateľskí aktivisti či novinári môžu mať radosť (škodoradosť), Dankovu chybu nepochybne v najväčšej možnej miere zneužijú, respektíve využijú vo svoj prospech a v neprospech víťazov volieb.

Kto a ako teraz zapláta onú dieru? Kto a ako zachráni loďku, aby sa udržala na hladine? Kto a ako naplní očakávania väčšiny obyvateľstva? (Väčšina chce pokoj, bezpečnosť, stabilitu a aspoň bazálnu spravodlivosť.)

V širších súvislostiach, keď zoberieme do úvahy národno-štátne záujmy Slovenska, nejde o Andreja Danka, jeho prípad je len zrniečkom prachu v obrovskom spoločenskom marazme súčasnosti (napokon, kauzy viacerých ďalších politikov sú omnoho závažnejšie), ide o to, aby sme si ako celok konečne uvedomili a priznali trpkú pravdu o stave našej spoločnosti a aby sme postupne začali s nápravou a obrodou – to však nebude uskutočniteľné bez návratu k normám a zásadám kresťanstva.

P. s.

Treba povedať a uznať, že Andrej Danko sa verejne ospravedlnil, vyjadril ľútosť nad tým, čo sa stalo, a sľúbil, že urobí všetko v záujme objasnenia a nápravy... Tak či onak, politická a mediálna mašinéria sa rozbehla a už sa nedá zastaviť.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiace články:

Nedemokratickí voliči?

Naničhodní vodcovia

Hľadá sa kresťanský politik


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.