- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. februára 2024

Poburujúce vyjadrenia Karola Lovaša

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek

Priateľ mi oznámil: „Karol Lovaš publikoval poburujúci článok...“ Vážne slová. Chcel som si to overiť, článok som si vyhľadal a prečítal.

Keby som o K. Lovašovi nič nevedel, povedal by som, že autor je nejaký sektár, poblúdenec, fanatický nepriateľ katolíkov a Katolíckej cirkvi. Toľko neprávd, ohovárania a špiny je v tom texte!

Vraj nie ľudia, ale cirkev (rozumej Katolícka cirkev) by mala prosiť o požehnanie a odpustenie, pretože páchala a pácha neprávosti a bojuje proti človeku. Vraj ju usvedčuje vlastná história. Aj Bazilika svätého Petra v Ríme je vraj postavená z krvavých peňazí zbedačeného ľudu.


Autor ďalej tvrdí, že napríklad k rozvedeným ľuďom sa cirkev správa horšie ako k vrahom, že ju charakterizuje pokrytectvo a pýcha, že je nedôveryhodnou ustanovizňou. A chce to dokázať šokujúcim, hanebným tvrdením, že cirkev používa sexualitu ako nástroj na ovládanie ľudí: „Penis a vagína sú pre cirkev zlatým teľaťom. Rovnako ako hriech.“

Podľa autora (za koho sa vlastne považuje?) by cirkev ani nedokázala fungovať bez neustáleho hľadania nepriateľa a bez obsesívneho zasahovania do súkromia veriacich. Cirkev – v jeho podaní – je „neviestkou“, odetou do zlata, striebra, purpuru a čipiek: „Cirkev by si mala vážiť, že s jej históriou ešte niekto o jej požehnanie vôbec stojí.“

Vyjadrenia K. Lovaša sú vskutku poburujúce, primitívne, vulgárne... a hlavne nepravdivé. Prekrucovanie skutočnosti, škaredá zaujatosť, klamoreč! A to všetko – celý tento paškvil – má byť obranou pápeža Františka a akéhosi empatického kresťanstva?!

Napokon, chcem poznamenať, je mi z Lovašových slov veľmi smutno. A pociťujem ľútosť – ľútosť nad pádom človeka.

Bože, zmiluj sa nad nami, lebo sme slabí a hriešni!

 

Ján Maršálek


::

Prečítajte si:

Konfrontácii sa nevyhneme

Hlas volajúceho na púšti

Kresťania a konflikt so svetom


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Ak by si chcel niekto spomínaný paškvil prečítať, nájde ho tu:

    https://plus7dni.pluska.sk/komentare/hranicu-pre-papeza-frantisek-moze-hovorit-stasti-cirkev-nepraktizuje-inkviziciu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný6.2.24

    Je mi smutno, keď vidím a počúvam čo všetko sú ochotní povedať niektorí biskupi a kňazi proti Cirkvi, len aby prejavili svoju progresivitu a modernosť. Cirkev založil Kristus a On dal pravidlá pre jej fungovanie a takto to fungovalo až do súčasnosti. Dnes mnohí majú svoje predstavy ako by mala cirkev fungovať a pokúšajú sa ju reformovať, nie sú s tým noví, reformátorov už cirkev zažila stovky, jedná sa vlastne o jej deformáciu, keď ju pretvárajú podľa svojich predstáv. V súčasnosti sa mi zdá, že by chceli zmeniť celú cirkev od jej hlavy. Sú pre to schopní urobiť všetko aby ju preformátovali podľa noriem tohto sveta. Zabúdajú na Boží princíp, na ktorom má stáť, chcú ju akúsi ľudskú, empatickú k ľudským slabostiam a hriechom, pomýlenú... Ale zabúdajú na to, že nielen cirkev deformujú a ničia /čoho sme svedkami v súčasnom svete v Západnej Európe ale už aj u nás/ ale sú aj proti svetu, pretože svet nemôže fungovať na iných princípoch ako mu dal Stvoriteľ. A tak sa zbytočne čudujú, prečo pribúda toľko problémov, konfliktov, vojen... Jedine návratom ku Kristovi je možné zmeniť svet. Kajajte sa a verte evanjeliu Mk 1,15. Nie je mi jasné ako môžu Želivský premonštráti mlčať k takýmto vyjadreniam jedného zo svojich kňazov. Ale žijeme v pomýlenom svete a je ťažké zachovať si triezvu myseľ. Vďaka za statočnú reakciu na článok, ktorým sa chce autor pochváliť a excelovať pred nepriateľmi Krista a jeho Cirkvi. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Elena Šebová15.2.24

    Karola Lovaša poznám ešte z čias, keď pracoval ako novinár pre denník SME. Mala som možnosť vidieť aj jeho nevhodné správanie, a preto ma veľmi prekvapilo, keď išiel študovať teológiu a vstúpil do rehole.
    Veď áno, zo Šavla sa môže stať Pavol!
    Bolo pre mňa tiež prekvapením, keď sa jeho novým pôsobiskom stalo Česko, hoci aj na Slovensku máme nedostatok kňazov.
    Je tiež zaujímavé, že z Česka začal písať svoje názory na slovenskú politickú situáciu a teraz, v tomto inkriminovanom článku, sa podpísal nie ako kňaz, ale ako spisovateľ.
    Nuž, že by sa z Pavla zmenil opäť na Šavla?

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.