- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. februára 2015

Vyvesíme dúhovú zástavu?

Vlado Gregor
V súvislosti s odchádzajúcim referendom mi napadá ešte zopár myšlienok. Keď školník dával po skončení hlasovania dolu zo stožiara slovenskú zástavu, hovoril som mu, že môže hneď vyvesiť dúhovú, na čom sme sa všetci prítomní schuti zasmiali, pričom asi málokto si vtedy uvedomil tú hrôzu, keby sa to naozaj malo stať. Možno ten humorný pocit v nás pramenil z toho, že v hĺbke duše si všetci uvedomujeme, že sa to stať nemôže.
Fanatici sa vyskytujú v tých najrôznejších táboroch a teoreticky je možný ich nekonečný počet. Aj Einstein hovoril, že nekonečný je vesmír a ľudská hlúposť, ale o prvej časti výroku pochybuje. Komunizmus a fašizmus padli s veľkou hanbou – a výkrikmi radosti početných nezúčastnených na ich aranžérstvach. Ide totiž o to, že je nemožné ľuďom nariaďovať aj to, čo môžu hovoriť a písať. Každá menšina, akokoľvek dobre organizovaná a pevne presvedčená, si musí uvedomiť, že nemôže predpisovať iným ľuďom, čo si majú myslieť a už vôbec nie to, čo sa im má páčiť.

Aj kresťania, aj židia, aj moslimovia, aj ateisti, aj agnostici, aj teplí, aj studení môžu mať radi samých seba a aj chváliť samých seba, ale je v ich záujme a niekedy aj v záujme ich prežitia, aby to nežiadali od druhých.
Dejiny sú veľmi zaujímavé, ale vzťahy medzi ľuďmi sú inšpirujúce a povzbudzujúce ešte viac. Je to hlavne preto, lebo ľudia sú nepoučiteľní a zvlášť mládež chce byť originálna a neprekonateľná. Je to starý a večne platný žart: mladí tú „originalitu“ vyjadrujú tak, že sa všetci obliekajú (alebo neobliekajú) rovnako. Najhoršie je to, keď sa chce zasahovať do intímnej sféry a vyťahovať, vyšetrovať a prikazovať veci, ktoré patria za zatvorené dvere.
Kristus nič nenapísal. Dával príklad svojím životom a rozprávaním reálnych príbehov. Zaznamenanie svojich myšlienok nechal na nasledovníkov a dobre si uvedomoval, za cenu akého rizika. Svoju najhlbšiu myšlienku ale vyjadril písaním, a to písaním do piesku... Či ho už uctievame ako Boha, proroka alebo ako človeka s veľkým „Č“, mali by sme sa vo svojej mysli jeho životom a príkladom viacej zaoberať a aspoň sa pokúšať ho nasledovať.
Pokušenie vŕtať sa do osobných a intímnych problémov a vzťahov majú nielen jednotlivci, ale aj náboženstvá, ideológie a štáty. Je v ich originálnom záujme, aby si určovali jasné hranice, prekročenie ktorých hrozí samovraždou.
A NEUVEĎ NÁS DO POKUŠENIA!
Vlado Gregor
::
Súvisiace články:

1 komentár:

  1. Dobrý článok o nedávnom referende som našiel v Katolíckych novinách. Napísal ho šéfredaktor Marian Šuráb. Aspoň krátko odcitujem:
    "Musíme naozaj úprimne závidieť malej skupine ľudí so všelijakou orientáciou, že v jej oddaných službách je celý mediálny svet televízií a novín, ktorý, ako sa to zvykne hovoriť, urobil za nich všetku špinavú robotu. Boli to aj hviezdne chvíle pre všetkých tých psychológov, sociológov. aktivistov, analytikov, genderistov, komentátorov, novinárov, preplatených zabávačov, ktorí už celé roky s nenávisťou hovoria o všetkom, čo súvisí s Cirkvou a náboženstvom. (...) Dozvedeli sme, že veľa politikov, ktorí sú pokrstení a pobirmovaní, malo problém zaujať jasný postoj k referendu. (...) Musíme sa vnútorne pripraviť, že budeme veľmi často a hlasne počúvať: je po referende, zvyknite si."
    (Marian Šuráb: Čo sme sa dozvedeli? Katolícke noviny č. 7/2015)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.