- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. novembra 2015

Nestavajme vieru na piesku

Vlado Gregor
Je evidentné, že bohaté národy majú svoje problémy a chudobné  zase svoje, často hovoria úplne inými jazykmi, a podobne ako pri stavbe babylonskej veže strácajú schopnosť porozumenia. Vyhlasujú sa roky milosrdenstva a pritom sa tvrdí, že nám ide práve a najviac o tých chudobných. Lenže, milí moji, milosrdenstvo  tu nie je nato, aby tolerovalo tie najrôznejšie a najbizarnejšie chute a ospravedlňovalo všetky ich následky bez naznačenia akejkoľvek ľútosti.
Pre ľudí v blahobyte, ktorí sa za pomoci bohatého štátu bez problémov uživia, alebo aspoň vyžijú, je často manželský sľub a z neho vyplývajúce povinnosti a zodpovednosť prázdnym pojmom. Takisto je im v podstate jedno, či sa budú podporovať zo spoločných daní tie najpodivnejšie zväzky a tie najoriginálnejšie chute a chúťky.

Dlhodobo, intenzívne a takmer zúfalo prosím našich pastierov, aby si uvedomovali, že zodpovedajú predovšetkým za to chudobné, veľké a rôzne zatúlané stádočko, ktorému nemajú pliesť hlavu a všetky jeho, aj neuveriteľné, zablúdenia ospravedlňovať. Milosrdenstvo bez spravodlivosti je prázdnym pojmom, ako aj odpustenie bez ľútosti a tolerancia bez poriadku a pravidiel.
Všetci tí chudobní, ukrivdení a pomýlení čakajú jasné slovo a konkrétnu podporu a nie prázdne reči o milosrdenstve pre nezodpovedných, lenivých, drzých a v konečnom dôsledku aj veľmi reálne nemilosrdných. Na zakázané ovocie máme všetci chuť, chlapi, ženy aj všetky „medzidruhy“, a všetci sme hriešni a podliehame vášňam a omylom. Často za to pykáme a ľutujeme to, čo nenapraviteľné sme spôsobili, a väčšina z nás si neželá, aby nás naši predstavitelia, aj tí najvyšší, v takom niečom podporovali, schvaľovali to a uľahčovali nám to.
Je to cesta z blahobytu a poriadku do marazmu, bahna, chudoby a anarchie. Nehovoriac už o strate viery a o tom, že hlásané milosrdenstvo sa časom zmení na nevýslovnú a úplne zbytočnú krutosť pre mnohých a možno aj na peklo pre tých, ktorí iných na takúto cestu nasmerovali. BODKA.
::
Prečítajte si:

1 komentár:

  1. Anonymný12.11.15

    Problémy treba riešiť pri koreňoch ich vzniku, nie chytať zajaca za chvost. Súčasný priepastný rozdiel medzi chudobnými a bohatými má na svedomí nehumánny spoločenský poriadok - kapitalizmus. Odráža sice prirodzené ľudské vlastnosti - mať, vlastniť, vládnuť a to za akúkoľvek cenu, aj cenu ľudských životov, ale je sebecký, nehumánny.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.