- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. februára 2016

Sme dnešní

1. 2. 2016
Stovky zdravotných sestier nestiahli výpoveď a odchádzajú z nemocníc. Ich odhodlanosť viacerých prekvapila a hádam najviac prekvapila vládu – jej činitelia, a osobitne predstavitelia zdravotníckeho rezortu, zrejme predpokladali, že zo strany sestier ide o hru, že v rozhodujúcej chvíli svoj boj vzdajú a výpovede budú stiahnuté. Urobila to však len časť z nich, a tak sa otvorila ďalšia rana na tele nášho zdravotníctva.


2. 2. 2016
Mám dojem, že našim školákom každým rokom pribúda prázdninových dní. A teraz ešte k tomu v niektorých školách štrajk! To mi akosi neladí s rečami o množstve a náročnosti učiva, ktoré je nutné prebrať... Čo vlastne chceme? (Podľa hlavnej školskej inšpektorky výchovno-vzdelávací proces zatiaľ nie je ohrozený.)

3. 2. 2016
Malým deťom treba dať do rúk nie mobil či tablet, ale ceruzu a papier, aby nám tu nevyrastali novodobí analfabeti.

4. 2. 2016
Každá spoločnosť po dosiahnutí istého stupňa blahobytu začne upadať. Učia nás to dejiny. Z blahobytu totiž plynie sabauspokojenie, pohodlnosť, lenivosť, pocit sebestačnosti, mravný úpadok... Zdá sa, že Západ (Európa a Severná Amerika) tento stupeň už dosiahol.

5. 2. 2016
Státisíce Talianov protestujú proti zámeru vlády Mattea Renziho uzákoniť homosexuálne zväzky a adopcie. Protestujúci poukazujú na nemorálnosť takýchto partnerstiev, bez ohľadu na to, či budú alebo nebudú z hľadiska štátu legálne.

6. 2. 2016
Benedikt XVI. v knihe Svetlo sveta hovorí: „Čo je jednoduché, je aj pravdivé – a pravdivé je jednoduché.“ Žiaľ, dnes mnohým akosi nevonia jednoduchosť, a napokon ani pravda. Podstatu prekrývajú neraz protirečivými názormi odborníkov. Súvisí mi s tým myšlienka G. K. Chestertona, z eseje Dvanásť mužov: „Keď ide o katalogizovanie knižnice, vynájdenie slnečnej sústavy alebo podobnú maličkosť, sú potrební odborníci. No keď treba urobiť niečo veľmi vážne, spoločnosť zhromaždí dvanásť jednoduchých mužov. Ak si dobre pamätám, rovnakú vec urobil aj zakladateľ kresťanstva.“

7. 2. 2016
Niektorí politici vedia dlho aj pekne rozprávať. Hovorí sa, že šikovným patrí svet. Predsa len, uvítal by som aj v politike istú dávku pokory a „nešikovnosti“. Pragmatizmus treba vyvažovať entuziazmom a idealizmom.

8. 2. 2016
Na margo predvolebných káuz a pseudokáuz: Zlodej kričí, chyťte zlodeja!

9. 2. 2016
Súboj o post prezidenta USA je v plnom prúde. Aj tam možno badať radikalizovanie spoločnosti a vzrast protirečení. Skrátka, prepiaty individualizmus vedie k roztrieštenosti a priam nemožnosti širšej spoločenskej dohody.

10. 2. 2016
Javí sa tak, že čím viac informačných zdrojov máme, čím viac je televíznych a rozhlasových staníc a internetových portálov, tým menej vieme o svete, presnejšie: tým menej vieme, ako sa má žiť, čo máme a čo nemáme robiť, čo je dobré a čo zlé.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Od volieb k voľbám.
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

6 komentárov:

  1. Zrnká pravdy, len čo je pravda. Aj tento pohľad odkrýva pravdu, aj keď tá je oveľa širšia a zároveň jednoduchá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, paradoxne (zdanlivo protikladne) pravda je jednoduchá a zároveň široká (platná bez ohľadu na to, či ju uznávame alebo nie).

      Odstrániť
  2. Anonymný11.2.16

    Čo tak, vyškoliť a ponúknuť, na tieto dôležité a zodpovedné posty (zdravotné sestry a učiteľky) rádové sestry? Tie by to ozaj mohli vnímať ako svoje poslanie, nielen zamestnanie. Zažil som takýto stav poii. sv. vojne a bol som spokojný.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák12.2.16

      Ale veď aj dnes mnohé rádové sestry pracujú v nemocniciach a na školách. Problém však je, že počty rehoľníc v mnohých reholiach sa zmenšujú. Akosi vyhasína náboženský zápal nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Žiaľ! Okrem toho dlhodobo klesá pôrodnosť, takže do praxe prichádzajú slabšie ročníky a to sa prejavuje okrem iného aj zníženým počtom duchovných povolaní. Musíme sa ešte usilovnejšie modliť.

      Odstrániť
  3. Anonymný12.2.16

    Modlíš sa, nemodlíš sa, z prázdnej mysy nenaješ sa. Treba konať!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím (až na tú „hrubicu“ v slove misa).
      Ďalšia ľudová múdrosť hovorí: Človeče, pomôž si, aj Boh ti pomôže.
      V tom nie je malovernosť ani rúhavosť. Človek má rozum a slobodnú vôľu a v prvom rade on musí chcieť a musí konať! Ale rád by som k tomu povedal, že v istom zmysle aj slovo, aj modlitba je čin.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.