- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. marca 2020

Koalícia klaunov


„Barbari už nestoja pred bránami a pod hradbami, sú na riadiacich a vplyvných miestach.“
(Robert Sarah)
Žijeme vo svete ovládanom novodobými barbarmi. Prejavilo sa to aj v predvolebnom zápase, keď nešlo prioritne o hodnoty, myšlienky a ideály, ale o manipulatívne ovplyvňovanie ľudí a marketingové získavanie voličských hlasov. Je preto otázne, do akej miery výsledky volieb odzrkadľujú skutočné zmýšľanie obyvateľstva. Všetko je zahalené akýmsi virtuálnym oparom, v ktorom sa pravda nehľadá, ale účelovo fabrikuje.

Vláda barbarov svedčí o všeobecnej kríze a úpadku. Novodobé barbarstvo je pokrytecké, navonok pôsobí zábavne, demokraticky a tolerantne, ale v jeho vnútri sa skrýva démon deštrukcie. Ako píše Rod Dreher v knihe Benediktova voľba, žijeme v barbarizme, hoci si to neuvedomujeme: „Naši vedci, naši sudcovia, naši vládcovia, naši učenci a naši spisovatelia – všetci pracujú na zničení viery, rodiny, rodu, dokonca toho, čo znamená byť človekom...“ Taká je mentalita modernosti – všetko tradičné a trváce odmietať a hľadať stále niečo nové, v naivnej predstave neustáleho pokroku.
Obdobia úpadku, akým je aj to súčasné, charakterizuje náboženská vlažnosť, odklon od ideálov, formalizmus a egoistický pragmatizmus. Namiesto rozmachu nastupuje drobenie, namiesto dôstojnosti vulgárnosť, namiesto čestnosti falošnosť a namiesto hrdinstva šašovstvo.
Dnešná politická scéna pripomína zlé divadlo – tragédiu obsadenú komikmi a komédiu v réžii tragédov. Občan ako prizvaný divák nevie, či má plakať alebo sa smiať. Nastala vskutku bizarná situácia. Víťazstvo v parlamentných voľbách dosiahla politická strana, ktorá vlastne nie je stranou, ide skôr o súkromnú firmu, ktorej predmetom podnikania je politika (za najnovší volebný výsledok dostane od štátu takmer 21 miliónov eur). Premiérom sa zrejme stane politik, ktorý do politiky vstupoval s tým, že nechce byť politikom!
Doterajšie verejné pôsobenie Igora Matoviča bolo príčinou mnohých zbytočných nedorozumení a konfliktov. Viacerí ho prirovnali k neriadenej strele. Prejavoval sa ako nevypočítateľný a nespoľahlivý partner, ako politický šašo. Ale teraz sa stal víťazom volieb a mal by prevziať zodpovednosť. Podľa vyjadrenia istého komentátora sa už končí Matovičova úloha klauna. Problém je však v tom, že Igor Matovič má klaunovstvo takpovediac v krvi a asi ťažko sa ho vzdá.
Oprávnené pochybnosti môžeme mať aj o ďalších predstaviteľoch rodiacej sa vládnej koalície. Andrej Kiska čoraz viac pripomína smutného klauna, zaťaženého viacerými vážnymi kauzami a podozreniami. Richard Sulík je typom excelovského inžiniera, ktorý sa na všetko díva cez čísla a tabuľky a štát by chcel riadiť ako firmu, čo je značne pomýlené. A Boris Kollár? Zvláštny typ „konzervatívca“, ktorý „myslí srdcom“ a má údajne desať detí s ôsmimi ženami.

Prelomové voľby, veľká zmena, nové rozloženie síl, prekreslenie politickej mapy – také a podobné slová zaznievajú v súvise s hodnotením posledných volieb. Ale dá sa povedať aj iné: tieto voľby sú odrazom bezradnosti, popletenosti a duchovnej prázdnoty nášho sveta. Jedno sa zdá byť isté: čaká nás trpká klauniáda. Slovensko zažije to, čo ešte nezažilo!

Ján Maršálek

::
Súvisiace články:
::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný3.3.20

    Vďaka za odvahu nazvať súčasnú situáciu pravými menami. Národ pohŕdol hodnotami a zvolil si cirkus. Možno je to len prechodné obdobie pred tragickým koncom. Národ sa nedal poučiť a obdobie 30 ročnej slobody využil na degeneráciu na ktorej sa podieľala Cirkev, kultúra, školstvo... Národ je spokojný oslavuje. Ja mám obavy a som vysmievaný a urážaný. Asi tomu nerozumiem. Máme ešte osobnosti ktoré by mali čo povedať? Nevidím bod od ktorého by sa súčasná kríza mohla začať riešiť asi je pred nami veľká tragédia, od klimatickej, ekologickej ekonomickej, politickej, duchovnej, až po existenčnú. Vďaka Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba povedať, že voľby mohli dopadnúť aj horšie... Ale vo všeobecnosti platí, že v dnešnej dobe voľby vyhrávajú „klauni“ (ukrajinským prezidentom sa stal dokonca profesionálny klaun). Súvisí to s „tekutou modernitou“. Ľudia dnes nevedia oceniť koncepčnú prácu s ideovým základom, chcú stále nejakú zmenu a „pokrok“, dávajú prednosť mediálnemu obrazu a bezhodnotovému populizmu.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.